Πώς η Τράπεζα Αττικής χρηματοδοτούσε «ημετέρους»

Η Τράπεζα της Ελλάδας ζητεί με μηνυτήρια αναφορά της τη διερεύνηση της τέλεσης αξιόποινων πράξεων στην Τράπεζα Αττικής, από τη διοίκηση των των Γιάννη Γαμβρίλη και Αλέξανδρου Αντωνόπουλου.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Αττικής, ως μη συστημική τράπεζα, δηλαδή ως ίδρυμα που δεν βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής

Τράπεζας αποτελούσε το επίκεντρο σχεδίου για τη δημιουργία ενός «παράλληλου συστήματος», το οποίο θα χρησιμοποιείτο για την παράκαμψη του θεσμικού ελέγχου.

Η μηνυτήρια αναφορά, που κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου, δηλαδή στην επέτειο των δύο χρόνων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είναι καταπέλτης ως προς τις επιλογές της Τράπεζας για τη χορήγηση δανείων με εξαιρετικά ελκυστικούς όρους σε πελάτες που διακρίνονται από υψηλή επισφάλεια. Και όπως αποτυπώνεται στην αναφορά, η κατασκευαστική εταιρεία «Τοξότης», συμφερόντων Καλογρίτσα, ανήκει στις επιχειρήσεις που ευνοήθηκαν από τη συγκεκριμένη πολιτική χορηγήσεων.

Σύμφωνα με «Το Βήμα της Κυριακής» (που κυκλοφορεί το Σάββατο), η μηνυτήρια αναφορά της κεντρικής τράπεζας κάνει λόγο για συστηματική χορήγηση δανείων κάτω του κόστους, με μηδενική ή μερική εξασφάλιση, έκδοση μακροπρόθεσμων ομολογιακών δανείων για την εξυπηρέτηση βραχυπρόθεσμων χορηγήσεων που είχαν δοθεί για κεφάλαιο κίνησης και χρηματοδότηση «ημετέρων» για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος της τράπεζας.

Όπως επισημαίνεται στην αναφορά, τα δάνεια που δόθηκαν σε πελάτες με υψηλό πιστωτικό κίνδυνο, τιμολογούνταν κατά μέσο όρο σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα επιτόκια προβλέπει η ορθή τιμολογιακή πολιτική. Η πρακτική αυτή διαπιστώθηκε σε επτά περιπτώσεις των 26 δανείων του δειγματοληπτικού ελέγχου και αφορούσαν τις εταιρείες Τοξότης Κατασκευαστική του Χρήστου Καλογρίτσα, Περσεύς ΑΕ που ελέγχει τις ιδιωτικές κλινικές Metropolitan, Ionis Development, Intracom του επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, Εργοδυναμική Πατρών, Πλαστικά Ελλάδος, ΣΤΑΦ Παραγωγή και Εμπορία Ρούχων.

Στη μηνυτήρια αναφορά επισημαίνεται και η χορήγηση δανείων σε εταιρείας για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου του 2015 ώστε να παραμείνει ο έλεγχος της τράπεζας στο Ταμείο των Μηχανικών, ΤΣΜΕΔΕ. Σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ, η Attica Bank χορήγησε δάνεια σε 16 εταιρείες, τεχνικές και άλλες. Η Τοξότης του κ. Καλογρίτσα συμμετείχε στην αύξηση με 12 εκατ. ευρώ.

The post Πώς η Τράπεζα Αττικής χρηματοδοτούσε «ημετέρους» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα