Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το σούσι;

Τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, το σούσι και το σασίμι έχουν αρχίσει να αποκτούν όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα. Ωστόσο, εκτός από αυτές τις, καθαρά ανατολικής προέλευσης, λιχουδιές οι Ευρωπαίοι καταναλώνουν συχνά και άλλα ωμά ψάρια, όπως ωμά φιλέτα ψαριού, καρπάτσο θαλασσινών, καπνιστά και μαριναρισμένα ψάρια. Τώρα, όμως, οι γιατροί επισημαίνουν μια τάση όχι και τόσο «ορεκτική», αφού έχει αρχίσει να παρατηρείται μια αύξηση των παρασιτικών λοιμώξεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, μια ομάδα γιατρών από την Πορτογαλία

εξέφρασε ανησυχίες μετά την είσοδο ενός ασθενούς 32 ετών στο νοσοκομείο, που παραπονέθηκε για πόνους στην κοιλιά λίγο κάτω από τα πλευρά, έμετο και ελαφρύ πυρετό. Τα συμπτώματα διαρκούσαν μια εβδομάδα.

Σύντομα, ο ενδοσκοπικός έλεγχος αποκάλυψε τον ένοχο: έφταιγαν οι προνύμφες ενός τύπου παρασιτικού σκουληκιού από το γένος Anisakis. Οι γιατροί σημειώνουν ότι η κατάσταση, γνωστή ως ανισακίαση, προκαλείται από την κατανάλωση ωμών ή όχι καλά μαγειρεμένων ψαριών ή θαλασσινών που έχουν μολυνθεί: πράγματι, ο ασθενής αποκάλυψε ότι πρόσφατα είχε φάει σούσι.

Το παράσιτο Anisakis nascettii βρέθηκε στο στομάχι της φάλαινας μεσοπλόδοντας του Άντριους [Tommy Leung]

Ανέφεραν, επίσης, ότι όταν οι προνύμφες απομακρύνθηκαν από το στομάχι του νεαρού άντρα, η υγεία του αποκαταστάθηκε γρήγορα. Με άρθρο, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Case Reports, η ομάδα των γιατρών προειδοποιεί ότι από τη στιγμή που το σούσι έχει γίνει της μόδας στη Δύση, είναι ανάγκη να μάθει ο κόσμος τι είναι η ανισακίαση.

«Τα περισσότερα περιστατικά έχουν παρουσιαστεί στην Ιαπωνία λόγω των διατροφικών συνηθειών. Ωστόσο, εμφανίζονται όλο και πιο συχνά και στις δυτικές χώρες», γράφουν οι συντάκτες του άρθρου, επισημαίνοντας μια ισπανική μελέτη που ανέφερε 25 περιστατικά τα οποία παρατηρήθηκαν σε διάστημα τριών ετών, από το 1999 έως το 2002. Στην περίπτωση αυτή, όλοι οι ασθενείς είχαν καταναλώσει ωμές σαρδέλες. Αναφορά κάνουν και σε μια ιταλική έρευνα, που δείχνει τόσο τις σαρδέλες και τους γαύρους όσο και το σούσι ως διαδρομές μέσω των οποίων τα άτομα θα μπορούσαν να μολυνθούν.

Η ιταλική μελέτη προσθέτει ότι οι γιατροί θα πρέπει να υποψιάζονται ότι πρόκειται για ανισακίαση αν οι ασθενείς παραπονούνται για σοβαρό κοιλιακό άλγος μετά την κατανάλωση ωμών ψαριών, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία αποτελεσματική φαρμακευτική θεραπεία που μπορεί να σκοτώσει τις προνύμφες όταν καταναλωθούν».

Πράγματι, όπως σημειώνει το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων: «Η θεραπεία της ανισακίασης μπορεί να απαιτήσει την απομάκρυνση του σκουληκιού από το σώμα με ενδοσκόπηση ή χειρουργική επέμβαση».

Οι συντάκτες της τελευταίας έκθεσης προσθέτουν ακόμη ότι εκτός από τα συμπτώματα που εμφανίζονται στο περιστατικό της Πορτογαλίας, η ανισακίαση μπορεί να προκαλέσει ένα πλήθος άλλων συμπτωμάτων συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, καθώς και επιπλοκές όπως πεπτική αιμορραγία, απόφραξη του εντέρου και περιτονίτιδα.

Ζωντανά παράσιτα Anisakis [fishparasite.fs.a.u-tokyo.ac]

Η βρετανική Υπηρεσία Τυποποίησης Τροφίμων (FSA) επεσήμανε ότι περιστασιακά, τα ωμά ψάρια είναι πιθανό να περιέχουν παρασιτικές προνύμφες. Και ανέφερε ότι σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την υγιεινή των τροφίμων, τα ψάρια που καταναλώνονται ωμά πρέπει να καταψύχονται πριν πωληθούν στους καταναλωτές γιατί μόνο έτσι εξασφαλίζεται η θανάτωση των παρασίτων.

Ο εκπρόσωπος της FSA πρόσθεσε ότι τα ψάρια και το κρέας θα πρέπει πάντα να μαγειρεύονται σωστά σύμφωνα με τις οδηγίες του παραγωγού, ενώ επίσης έδωσε και μερικές συμβουλές: «Εάν επιλέξετε να φτιάξετε στο σπίτι το δικό σας σούσι από ωμό ψάρι, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε μια αξιόπιστη συνταγή», συνέστησε, «Αν τα πελαγίσια ψάρια πρόκειται να καταναλωθούν ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα, βεβαιωθείτε ότι όλα τα μέρη τους, και ειδικά το πιο παχύ κομμάτι, έχουν καταψυχθεί για τουλάχιστον τέσσερις ημέρες σε δικό σας καταψύκτη στους -15 ° C ή και πιο κρύο. Αυτό διασφαλίζει ότι θα σκοτωθούν προνύμφες Anisakis που δεν έχουν ανιχνευθεί».

Το εντερικό παράσιτο Anisakis βρίσκεται συνήθως στο στομάχι μεγάλων θαλάσσιων θηλαστικών και τα αυγά του αποβάλλονται με τα κόπρανά τους στο νερό της θάλασσας. Στη συνέχεια αφομοιώνονται από τα μικρά πλαγκτονικά οστρακόδερμα, τα οποία αποτελούν τον πρώτο ενδιάμεσο ξενιστή και με τη σειρά τους χρησιμεύουν ως τροφή ψαριών όπως οι σαρδέλες, οι σολομοί, τα σκουμπριά, οι μπακαλιάροι, οι γαύροι και τα μαλάκια. Στα ψάρια αυτά, οι προνύμφες μεταναστεύουν από το γαστρεντερικό σύστημα στις μυϊκές μάζες. Ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί τυχαία από τις προνύμφες του Anisakis simplex καταναλώνοντας ωμό ή όχι καλά μαγειρεμένο ψάρι, εάν αυτό έχει μολυνθεί.

Ακόμη και ο μαριναρισμένος γαύρος μπορεί να είναι ύποπτος για παρασιτική λοίμωξη αν δεν έχει καταψυχθεί προηγουμένως

Σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, εκτός από γαστρεντερικά προβλήματα η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει διάτρηση του στομάχου και του εντέρου. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται, συνήθως, λίγες ώρες μετά την κατανάλωση του μολυσμένου ψαριού. Για την αποφυγή των δηλητηριάσεων, η νομοθεσία για τους εστιάτορες που σερβίρουν μαγειρεμένο ή ωμό ψάρι στα καταστήματά τους προβλέπει ορισμένα μέτρα πρόληψης που πρέπει να τηρούνται αυστηρά και περιλαμβάνουν:

τον εκσπλαχνισμό του ψαριού όσο το δυνατόν νωρίτερα μετά την αλίευση, προκειμένου να αποφεύγεται η μετανάστευση των παρασίτων στη σάρκατον προσεκτικό έλεγχο της σάρκας κατά την κοπή, προκειμένου να εντοπίζεται η ενδεχόμενη παρουσία προνυμφώντο μαγείρεμα του ψαριού σε θερμοκρασία τουλάχιστον 65°C σε όλα τα μέρη του και τουλάχιστον επί 10 λεπτάσε περίπτωση διατήρησης του ψαριού, επιβάλλεται η κατάψυξή του σε θερμοκρασίες κάτω των -20°C τουλάχιστον επί 24 ώρεςτην αποφυγή της κατανάλωσης γαύρου μαρινάτου εάν δεν έχει καταψυχθεί πρώτα

The post Πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι το σούσι; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα