Πρώτα power nap, μετά σύσκεψη
Θα παίρνατε έναν υπνάκο στο γραφείο; Οχι στον καναπέ. Ούτε πάνω στο γραφείο σας ή κάτω από το γραφείο σας ή στο στρώμα της γιόγκα –συμβαίνει κι αυτό- αλλά σε κρεβάτια, μέσα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Πώς είναι οι αίθουσες συνεδριάσεων; Ετσι και οι αίθουσες ύπνου ή «nap rooms» όπως τις αποκαλούν στις ΗΠΑ. Εκεί αναπτύσσεται εδώ και χρόνια το κόνσεπτ. «Ευτυχώς το στίγμα γύρω από τον ύπνο εξαλείφεται σταδιακά», έχει δηλώσει η Αριάννα Χάφινγκτον, ελληνοαμερικανίδα ιδρύτρια της Huffington Post
Το θέμα του ύπνου έχει απασχολήσει ακόμη και τη NASA. Με έρευνα στις επιδράσεις που έχουν οι μεγάλες πτήσεις στους πιλότους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μικρής διάρκειας ύπνοι «διατηρούν ή βελτιώνουν τις επιδόσεις, την ψυχολογική ετοιμότητα και την ίδια τη διάθεση». Το ξέραμε ήδη. Αλλά ένας από τους συγγραφείς της έκθεσης έδωσε και τον μαγικό αριθμό: 26 λεπτά ύπνου βελτιώνουν τις επιδόσεις των πιλότων κατά 34% και την ετοιμότητα κατά 54%. Πόσο πιο επιστημονικά μπορείς να το δεις;
Κι όμως, έχουμε δρόμο ακόμη. Για παράδειγμα, στην Ιαπωνία ο ύπνος εξυμνείται κάθε λεπτό της ημέρας χωρίς να χρειάζονται ειδικά διαμορφωμένοι χώροι. Οι Ιάπωνες -παρότι (ή επειδή) συγκριτικά με άλλους πληθυσμούς κοιμούνται πολύ λίγες ώρες- έχουν το ελεύθερο να κοιμηθούν εν ώρα εργασίας (το λένε «inemuri»). Είναι μάλιστα κάτι που δημιουργεί καλές εντυπώσεις. Θα κλείσουν τα βλέφαρα ακόμη και στο μικρό διάλειμμα μίας σύσκεψης. Θα τους δείτε κοιμισμένους σε όρθια στάση στα λεωφορεία και τα μετρό.
Ενας γιαπωνέζος επιχειρηματίας κοιμάται στο μετρό επιστρέφοντας από τη δουλειά (Chris McGrath/Getty Images/Ideal Images)Στον δυτικό κόσμο ο ύπνος είναι ιδιωτικός. Οι Ισπανοί τον τιμούν με τις πάντα ιερές, δίωρες σιέστες, συνήθως όσο πιο μακριά γίνεται από το γραφείο -βέβαια αυτό δεν είναι ακριβώς «power nap». Στην Ελλάδα όποιος μπορεί τηρεί την «κακιά συνήθεια». Ο πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το είχε παράδοση. «Κατεβάζει το σιδηρούν παραπέτασμα και κοιμάται», έλεγε η σύζυγός του, Μαρίκα. Η πρώην υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου δεν κοιμόταν, αλλά έκλεινε τις πόρτες και τα τηλέφωνα για μισή ώρα κάθε μέρα. Πιστός στον μεσημεριανό ύπνο είναι και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος. Το ίδιο ίσχυε και για τη Σιδηρά Κυρία, Μάργκαρετ Θάτσερ, ενώ ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, διατηρούσε την ενέργειά του με μικρές παύσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πάντως η εμπειρία δεν παύει να είναι ιδιωτική. Και επειδή είναι ιδιωτική, δεν μπορούν να τη βιώσουν όσοι εργάζονται πολλές ή δύσκολες ώρες στα γραφεία τους. Κακώς. Στην πραγματικότητα ο άνθρωπος μπορεί να κοιμηθεί οπουδήποτε. Σε μία ελεύθερη γωνία της κουζίνας, μία αναπαυτική καρέκλα, ακόμα και το στρώμα της γιόγκα. Κλείνεις τα μάτια και αφήνεσαι. Δεν πειράζει αν δεν σε πάρει ο ύπνος, ακόμη και η χαλάρωση, αυτό το μεταίχμιο ανάμεσα στον ύπνο και τον ξύπνιο, έχει μαγικές λειτουργίες. Το μυστικό είναι να μην αφεθείς για περισσότερο από είκοσι με τριάντα λεπτά καθώς τότε ξυπνάς χειρότερα από πριν. Οπως συμβουλεύει δημοσιογράφος της Guardian που έχει μελετήσει το θέμα, το κόλπο είναι να πιεις έναν εσπρέσο ακριβώς πριν κοιμηθείς. Αργά, ώστε να μην έχει άμεση επίδραση. Θα δράσει μόλις ξυπνήσεις.
Κουβούκλια ύπνου στο British Columbia Institute of Technology, ανάμεσα στα ράφια της βιβλιοθήκης (Dillon Hodges/CBC)Πάντως, φανταστείτε να έρχονταν τα δωμάτια και κουβούκλια χαλάρωσης στα ελληνικά γραφεία. Πολλά μπορούν να πάνε στραβά. «Πολύ γρήγορα καταλάβαμε ότι τελικά ήταν αντιπαραγωγικό», δήλωσε στο BBC συνιδρυτής μίας στάρταπ (AskforTask.com) στο Τορόντο. Καταρχάς οι εργαζόμενοι παραβίαζαν το όριο των 15 λεπτών. Οι προϊστάμενοι αντιλήφθηκαν ότι ένας έβλεπε το πέμπτο όνειρο από το ροχαλητό του. Παρατήρησαν ότι όλοι ξυπνούσαν λίγο κακοδιάθετοι, ότι μέχρι να ξαναφτιάξουν καφέ και να πλύνουν το πρόσωπό τους «έφευγαν» άλλα 30 λεπτά τα οποία σε μία εταιρεία όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν μέχρι και 70 ώρες την εβδομάδα είναι πολύτιμα.
Και το χειρότερο: Αντίθετα με τα πορίσματα των δεκάδων μελετών που προτρέπουν τους ύπνους μικρής διαρκείας, έπεσε και η παραγωγικότητα κατά 30%! Με άλλα λόγια, οι εργαζόμενοι, στον ύπνο τους, έκαναν κατάχρηση. Το πείραμα έπρεπε να αλλάξει. Οι αίθουσες ύπνου μετατράπηκαν σε «λάουντζ καινοτομίας», με χαμηλά φώτα, τηλεοράσεις, μουσική και ανακλινόμενες καρέκλες. Σκοπός, πλέον, θα ήταν η χαλάρωση, η κοινωνικοποίηση και όχι ο ύπνος. Δεν είναι κακό. Τα επίπεδα παραγωγικότητας επανήλθαν μέσα σε έξι μήνες.
The post Πρώτα power nap, μετά σύσκεψη appeared first on Protagon.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- "ΦΩΤΙΑ" έχουν ήδη ανάψει τα τέλη κυκλοφορίας 2017 στους οδηγούς! "Ηλεκτροσόκ" για αυτοκίνητα μετά το 2007...
- Η «μικρή Σαχάρα» της Ελλάδας
- Τρεις υπέροχοι κοντινοί προορισμοί για το τριήμερο που έρχεται!
- To πιο παγωμένο χωριό του πλανήτη και η ζωή των κατοίκων του
- «Εφυγε» ο μικρός ήρωας Κωνσταντίνος Τσίμπος
- Αντίσταση στις καισαρικές!
- Σεισμός Ιωάννινα: Μετασεισμός 3,3 Ρίχτερ (pics)
- Ο Τσούλης φλέρταρε την Ελένη και δείτε τι έκανε η παρουσιάστρια
- Νεκρός 52χρονος στην Ελασσόνα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Protagon
- Αντίσταση στις καισαρικές!
- Η κλιματική αλλαγή περνά σε νέα, μη αναστρέψιμη φάση
- Mένεις ακόμα με τη μαμά και τον μπαμπά;
- Ο Μαρξ και οι δύο βάρκες του Τσακαλώτου
- Οχι στις διαδηλώσεις!
- Εγκριση της υποδόσης αλλά «καμπανάκι» για τον Προϋπολογισμό
- Πρώτα power nap, μετά σύσκεψη
- Μεξικό/ Τα ζόμπι βγήκαν στους δρόμους… για καλό σκοπό
- 07307
- 0820
- Τελευταία Νέα Protagon
- Πρώτα power nap, μετά σύσκεψη
- Αντίσταση στις καισαρικές!
- Οχι στις διαδηλώσεις!
- Εγκριση της υποδόσης αλλά «καμπανάκι» για τον Προϋπολογισμό
- 0820
- Η κλιματική αλλαγή περνά σε νέα, μη αναστρέψιμη φάση
- Μεξικό/ Τα ζόμπι βγήκαν στους δρόμους… για καλό σκοπό
- 07307
- Mένεις ακόμα με τη μαμά και τον μπαμπά;
- Ο Μαρξ και οι δύο βάρκες του Τσακαλώτου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ασφάλεια αυτοκινήτου με μηνιαίες άτοκες δόσεις, μόνο από 11 ευρώ
- Ορεστιάδα: Τρεις συλλήψεις για παράνομη προώθηση 22 μεταναστών
- Επικίνδυνη… πολυφωνία στις πλάτες των εργαζομένων
- Κολέγιο επέστρεψε σε μαθητή 912,50 ευρώ μετά από παρέμβαση του Συνήγορου του Καταναλωτή
- Την Τετάρτη εκτός απροόπτου η απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες
- Άγριο ξέσπασμα Στραματσόνι στους παίκτες του!
- Ρέντσι: Προέχει η σταθερότητα των παιδιών μας και όχι των τεχνοκρατών. Φτάνει με τη λιτότητα!
- Δικαιοσύνη, ενέργεια και δημόσια διοίκηση στο τραπέζι διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς
- Πέθανε η πρώτη γυναίκα που ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ
- Ο Στραματσόνι τούς κλείδωσε στα αποδυτήρια