Στην ΕΛΑΣ πρόσωπο-κλειδί στη δολοφονία της δημοσιογράφου από τη Μάλτα

Ξανά στο προσκήνιο εισέρχεται η υπόθεση δολοφονίας της δημοσιογράφου από τη Μάλτα. Αυτή τη φορά στο «παιχνίδι» των αποκαλύψεων σημαντικό ρόλο καλείται να διαδραματίσει και η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στα χέρια της ελληνικής αστυνομίας βρίσκεται η πρώην τραπεζική υπάλληλος στην Pilatus Bank, με καταγωγή από τη Ρωσία, Μαρία Εφίμοβα, η οποία έφυγε από τη Μάλτα για την Αθήνα

τον περασμένο Αύγουστο. Η 36χρονη γυναίκα, που συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας στην Αθήνα, αναζητείτο με βάση ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης. Παρουσιάστηκε στο Τμήμα Ασφαλείας Συντάγματος, όπου δήλωσε τα στοιχεία της και ανέφερε στους αστυνομικούς πως πρέπει να υπάρχει «κάτι σε βάρος μου».

Οι αστυνομικοί ερεύνησαν και διαπίστωσαν ότι πράγματι εκκρεμούσαν δύο ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης από τις αρχές της Μάλτας, για υπεξαίρεση και απάτη, γι’ αυτό και προχώρησαν στη σύλληψή της. Οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος διέταξε την προφυλάκισή της και αργότερα μεταφέρθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, μέχρι να εξεταστεί το αίτημα έκδοσής της στη Μάλτα.

Η εξέλιξη φτάνει στο φως αρκετούς μήνες μετά τη δολοφονία της μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια που είχε χρησιμοποιήσει το μπλογκ της για να καταγγείλει για διαφθορά τον στενό κύκλο του πρωθυπουργού της χώρας της, με πολλές από τις καταγγελίες να βασίζονται στις διαρροές των Panama Papers. Σκοτώθηκε από βόμβα στο αυτοκίνητό της τον Οκτώβριο.

Οπως αναφέρει το BBC, η δημοσιογράφος χρησιμοποίησε ως πηγή το όνομα της ρωσίδας τραπεζικού για να αποδείξει ότι η σύζυγος του πρωθυπουργού της Μάλτας, Μισέλ Μουσκάτ, λάμβανε σημαντικά χρηματικά ποσά μέσω offshore.

Επιστολή στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, απέστειλε η ευρωβουλευτής από την Πορτογαλία, Μαρία Γκομέζ, ζητώντας την προστασία της Εφίμοβα, μιας «σημαντικής» όπως γράφει στο Twitter, μάρτυρος για την υπόθεση διαφθοράς και τις εν εξελίξει έρευνες σχετικά με την κυβέρνηση της Μάλτας και την τράπεζα Pilatus Bank μετά τη δολοφονία της Γκαλίζια και τα Panama Papers.

My letter to Prime Minister of #Greece @tsipras_eu asking protection for #MariaEfimova, an important witness on #corruption/#AML investigations ongoing on #Malta’s #PilatusBank & Gov members. After #PanamaPapers & #DaphneCaruanaGalizia assassination https://t.co/149wfyKKJ2

Ana Gomes, MEP (@AnaGomesMEP) March 20, 2018

Η 53χρονη Γκαλίζια συχνά αναφερόταν στη διαφθορά που ήταν «αισθητή στη Μάλτα», τόπος που κατά τη δημοσιογράφο έμοιαζε με κέντρο της Μαφίας, με τις εγκληματικές ενέργειες να κυριαρχούν.

Οι αναφορές της σε ένα «σάπιο πολιτικό σύστημα» και σε ένα «ανίκανο σύστημα Δικαιοσύνης» ήταν συχνές.

Περί τις 15 δολοφονίες έχουν καταγραφεί τα τελευταία δέκα χρόνια στη Μάλτα ύστερα από τοποθέτηση βομβών σε αυτοκίνητα.

Ως τη «μεγαλύτερη αντίπαλό του» είχε χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, τη δημοσιογράφο. Κατηγορήθηκε από τον γιο του θύματος ότι είναι συνένοχος στον θάνατο της μητέρας του.

Στη σύλληψη δέκα πολιτών της Μάλτας προχώρησαν οι Αρχές τον Δεκέμβριο για τη δολοφονία της. Στην έρευνα συνδράμει και το FBI, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της Μάλτας και η σύζυγός του απορρίπτουν οποιαδήποτε κατηγορία έχει αποδοθεί σε βάρος τους. Ανάμεσα στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν και η παραλαβή ποσού της τάξεως του ενός εκατομμυρίου δολαρίων από τη Μισέλ Μουσκάτ μέσω μυστικής offshore στον Παναμά.

The post Στην ΕΛΑΣ πρόσωπο-κλειδί στη δολοφονία της δημοσιογράφου από τη Μάλτα appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα