Στο δικαστήριο οι τρομοκράτες της Βαρκελώνης – Ο ρόλος του ιμάμη και η στρατολόγηση

Λιγότερο από μία εβδομάδα από την διπλή τρομοκρατική επίθεση στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς που άφησε 15 νεκρούς, οι αρχές της Ισπανίας προήγαγαν στο δικαστήριο στη Μαδρίτη τα τέσσερα εναπομείναντα μέλη του τζιχαντιστικού πυρήνα που ευθύνεται για τις επιθέσεις.

Οι ισπανικές αρχές εκτιμούν ότι ο πυρήνας είχε 12 μέλη. Οι άλλοι οκτώ έχουν σκοτωθεί από πυρά της αστυνομίας και στην έκρηξη στην κατοικία όπου κατασκεύαζαν εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Ο τελευταίος, ο Γιπύνες Αμπουγιακούμπ σκοτώθηκε από

αστυνομικά πυρά σε ένα αμπέλι κοντά στη Βαρκελώνη. Θεωρείται ότι αυτός ήταν ο οδηγός του βαν που σκόρπισε τον τρόμο στη Ράμπλας. Φορούσε μια ψεύτικη ζώνη με εκρηκτικά και φώναξε «Αλλάχου ακμπάρ» («Ο Αλλάχ είναι μεγάλος») πριν πέσει νεκρός από αστυνομικά πυρά.

Ενας από τους άνδρες που προσήχθησαν στη Μαδρίτη είναι ο Ντρις Ουκαμπίρ, το διαβατήριο του οποίου βρέθηκε στο εγκαταλελειμμένο φορτηγάκι το οποίο έριξαν οι τρομοκράτες πάνω στους πεζούς στη Λα Ράμπλα της Βαρκελώνης.

Ο Ουμπακίρ παραδόθηκε στην αστυνομία ισχυριζόμενος ότι είναι αθώος και ότι ο μικρότερος αδελφός του, Μούσα Ουκαμπίρ, 17 ετών, που σκοτώθηκε στην Καμπρίλς, έκλεψε τα χαρτιά του.

Στο δικαστήριο παρουσιάστηκε ακόμη ο Μοχάμεντ Αάλα, ο ιδιοκτήτης του Audi που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στην Καμπρίλς. Ένας από τους αδελφούς του, ο Σάιντ, σκοτώθηκε και ένας δεύτερος, ο Γιούσεφ, πιστεύεται ότι έχασε τη ζωή του στην έκρηξη που σημειώθηκε την προηγούμενη Τετάρτη στο σπίτι που χρησιμοποιούσε ο πυρήνας στην Αλκανάρ.

Ο Μοχάμεντ Χούλι Σεμλάμ συνελήφθη αφού τραυματίστηκε στην έκρηξη στο Αλκανάρ, ενώ ο Σάλαχ ελ Καρίμπ είναι ο ιδιοκτήτης του internet café που χρησιμοποιούσαν οι τρομοκράτες για να στέλνουν χρήματα στο Μαρόκο.

Ο ρόλος του ιμάμη

Εν τω μεταξύ, οι ισπανικές αρχές εκτιμούν ότι ο ιμάμης που στρατολόγησε τους νεαρούς είναι πλέον νεκρός, με τις έρευνες να στρέφονται στην δράση του και στον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να στρατολογήσει νεαρούς που εκ πρώτης όψεως απέχουν από το προφίλ του οργισμένου και περιθωριοποιημένου νέου.

Τουλάχιστον δύο συγγενείς των δραστών έχουν παραδεχθεί πως ο ιμάμης τους είχε προσεγγίσει, αλλά βρήκαν τα επιχειρήματά του απωθητικά. «Θέλησε να μου κάνει κήρυγμα και άρχισε να μου λέει πως το να ακούω μουσική ήταν κακό και άλλα τέτοια. Εγώ του απάντησα πως δεν θα μου άλλαζε μυαλά και να μη μου ξαναμιλήσει», είπε στην El Pais ένας από τους εξαδέλφους των δραστών στο Καμπρίλς.

Αν το διατυπώσουμε τώρα με το ελληνικό στιλ, όλοι στην κοινότητα του Ριπόλ όπου ζούσε ο ιμάμης, πέφτουν από τα σύννεφα για το πώς στάθηκε δυνατό να μπορέσει ο ιμάμης να κάνει κήρυγμα υπέρ του τζιχαντισμού σε νεαρούς που ήταν πλήρως ενσωματωμένοι στην καταλανική κοινωνία και τον τρόπο ζωής της.

Η προφανής ερώτηση σε συγγενείς και φίλους των τρομοκρατών είναι γιατί αφού υποπτεύονταν τον ιμάμη δεν ειδοποίησαν τις αρχές; Η απάντηση που δίνουν είναι «γιατί ποτέ δεν πιστεύαμε ότι θα έφθαναν ως εκεί. Η αλήθεια είναι πως κανείς μας δεν πίστευε πως τούτα τα παιδαρέλια θα έκαναν κάτι τέτοιο».

Οι τρομοκράτες του διπλού χτυπήματος στη Βαρκελώνη και το Καμπρίλς δεν ανταποκρίνονταν στο κλασικό προφίλ του τρομοκράτη. Νέοι, χωρίς δυσκολίες κοινωνικές, οικονομικές ή εργασιακές και χωρίς ποινικό μητρώο. Μιλούν άψογα καταλανικά, ήταν καλοί μαθητές που δεν είχαν δημιουργήσει προβλήματα ενώ δεν ήταν υπερβολικά θρησκευόμενοι.

Επιφανειακά όλα καλά, αλλά στην πράξη τα πράγματα ήταν αλλιώς: «Μεγαλώσαμε εδώ και δεν είχαμε προβλήματα συμβίωσης, όμως είμαστε και πάντοτε θα είμαστε οι “μαυριτανοί” (moros) και τα κορίτσια δεν ήθελαν να βγουν μαζί μας. Και οι μεγαλύτεροι πιστεύουν πως όλοι μας πουλάμε χασίς», λέει εξάδελφος των τρομοκρατών.

The post Στο δικαστήριο οι τρομοκράτες της Βαρκελώνης – Ο ρόλος του ιμάμη και η στρατολόγηση appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα