Τι εννοούσε ο Καλογήρου με το «δικαιοσύνη και πολιτική εξουσία στην ίδια πλευρά»;

07:46 3/9/2018 - Πηγή: Protagon

«Δικαιοσύνη και πολιτική εξουσία πρέπει να βρίσκονται στην ίδια πλευρά της μάχης, απέναντι στους εχθρούς του δημοσίου συμφέροντος». Aυτή ήταν μια από τις πρώτες δηλώσεις του νέου υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου. Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς για το ποιοι μπορεί να θεωρηθούν «εχθροί του δημοσίου συμφέροντος» και γιατί δύο διακριτές εξουσίες πρέπει να βρίσκονται με έναν ίσως υποκειμενικό τρόπο σκέψης στην ίδια πλευρά.

Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να ξεφύγουν από την βαριά σκιά που αφήνουν οι 98 νεκροί από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι και από τους

κλυδωνισμούς του Σκοπιανού. Η παροχολογία που θα ξεκινήσει επίσημα από την ΔΕΘ και θα βασίζεται στην αναστολή μέτρων που η ίδια κυβέρνηση ψήφισε δεν αρκεί. Το ίδιο ισχύει και με το πλήγμα που έχει δημιουργηθεί στα εθνικά θέματα και δεν μπορεί να καλυφθεί με την υπουργοποίηση προσώπων από την Β. Ελλάδα όπως ο Μάρκος Μπόλαρης και η Κατερίνα Νοτοπούλου. Κάτι παραπάνω χρειάζεται… Ενα μείγμα παροχολογίας και σκανδαλογίας, αποτελεί την συνταγή που έχει επιλέξει το Μαξίμου για την μακρά προεκλογική περίοδο.

Για την επόμενη περίοδο έχει αποφασιστεί να ερευνηθούν όλες οι δικαστικές υποθέσεις πολιτικού ενδιαφέροντος που εκκρεμούν με πρώτη από όλες αυτή της Novartis, παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει φέρει κανένα αποτέλεσμα. Παράλληλα θα επιχειρηθούν συντονισμένες επιθέσεις κατά του αρχηγού της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάζοντας τον ως έρμαιο της «ακροδεξιάς» και ελεγχόμενο από τους Αδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη. Αλλωστε ο αντιπρόεδρος και ο τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ φωτογραφίζονται συχνά από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ως εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση Novartis παρά το γεγονός ότι δεν έχει γίνει γνωστό κανένα στοιχείο από την εισαγγελική έρευνα που να το αποδεικνύει.

Ενώ στο Μαξίμου ετοιμάζονται για μετωπική σύγκρουση με την αντιπολίτευση, στο υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται πλέον ένα πρόσωπο της απόλυτης εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού. Χαρακτηριστικό είναι ότι ήταν ένα από τα ελάχιστα πρόσωπα που ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να τον συνοδεύσουν, το 2015 στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, για τη συνάντηση με τον Ερβέ Φαλτσιανί, προκειμένου να λάβει στοιχεία για τις λίστες φοροδιαφυγής. Ο νέος υπουργός προέρχεται από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς είχε ενταχθεί στη Νεολαία ΣΥΝ από μαθητής. Διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον Νίκο Παππά και την πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου. Θετικά τον υποδέχθηκε και ο αναπληρωτής Υπουργός για Θέματα Διαφθοράς Δήμητρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε έρθει σε ρήξη με τον Σταύρο Κοντονή.

Ο Δημήτρης Καλογήρου που διατέλεσε παλαιότερα νομικός σύμβουλος του Νίκου Παππά, είχε την ευθύνη για την σύνταξη του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες. Έχει συνεργαστεί με μεγάλα δικηγορικά γραφεία, μεταξύ αυτών και του Φώτη Κουβέλη. Παράλληλα ήταν δικηγόρος του Κώστα Σακκά που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στους «Πυρήνες» αλλά και του Αγγελέτου Κανά που είχε κατηγορηθεί για τον «ΕΛΑ». Για την υπόθεση Σακκά είχε στρέψει τα πυρά του κατά των δικαστών λέγοντας ότι λαμβάνουν αποφάσεις καθ’ υπαγόρευση της πολιτικής εξουσίας. Μάλιστα είχε προαναγγείλει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητώντας την καταδίκη της Ελλάδας για την αντιμετώπιση των δικαστικών αρχών απέναντι στον εντολέα του.

Τι τελικά σημαίνει «δικαιοσύνη και πολιτική εξουσία στην ίδια πλευρά» θα μάθουμε σύντομα, το βέβαιο είναι ότι οι πολιτικές κινήσεις περιορισμένης εμβέλειας σε συνδυασμό με το μικρό καλάθι των παροχών δεν αρκούν για να μετακινηθεί το ενδιαφέρον από τις «ανοιχτές πληγές». Στο Μαξίμου το γνωρίζουν καλά, για αυτό και είναι έτοιμοι να ανεβάσουν την ένταση…

The post Τι εννοούσε ο Καλογήρου με το «δικαιοσύνη και πολιτική εξουσία στην ίδια πλευρά»; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα