Τι καινούργιο ξέρουμε για τον διαβήτη

Η ενημέρωση έγινε στο πλαίσιο του ειδικού εκπαιδευτικού προγράμματος «Diabetes Congress Highlights» που διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με την επιστημονική ευθύνη της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας και την υποστήριξη της Φαρμασέρβ – Λίλλυ.

Ένα από τα καινούργια στοιχεία που παρουσιάστηκαν είναι ότι μια καλή άσκηση για τη ρύθμιση του σακχάρου σε άτομα με διαβήτη είναι το σεξ. Το δεύτερο είναι ότι ο ασθενής πρέπει να κοιμάται τουλάχιστον 7 ώρες, αλλά όχι παραπάνω από 8 διότι διαταράσσεται η έκκληση ινσουλίνης.

Το τρίτο καταδεικνύει πώς ο διαβήτης

έχει σχέση με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Από πειράματα που έγιναν σε τρωκτικά διαπιστώθηκε ότι η αθηροσκλήρωση που οφείλεται σε διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες, οφείλεται και μια συγκεκριμένη φλεγμονή που παραμένει στον οργανισμό. Οπως τόνισε ο Σταύρος Λιάτης (επιμελητής Α΄ ΕΣΥ, Παθολόγος, Α’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαβητολογικό Κέντρο ΓΝΑ «Λαϊκό») υπάρχει άμεση συσχέτιση του διαβήτη με την άνοια και κατ’ επέκταση με τη φθορά των αγγείων άρα και με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Όπως ανέφεραν οι ειδικοί, ο διαβήτης είναι «ομαδικό άθλημα». Απασχολεί ταυτόχρονα διαιτολόγους, νοσηλευτές, ψυχολόγους, ψυχιάτρους, κοινωνικούς και οικογενειακούς λειτουργούς, ακόμα και φυσιοθεραπευτές στο μέλλον αν αρχίσουν οι δυσκαμψίες. Κυρίως όμως, για τη ρύθμισή του ευθύνεται ο ίδιος ασθενής, αλλά και το κράτος, καθώς πρέπει να έχουν όλοι πρόσβαση στις θεραπείες.

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει επίσης η ψυχολογία του ατόμου με διαβήτη. Όπως είπαν οι ειδικοί, αρκετοί ασθενείς παρουσιάζουν αγχώδη καμπή, κατάθλιψη, διαταραχές στην πρόσληψη τροφής, και σοβαρές ψυχικές νόσους. Από άγχος διακατέχεται το 19,5% των ασθενών, και από κατάθλιψη το 25% αυτών κυρίως γυναίκες. Στις διατροφικές διαταραχές συγκαταλέγεται η υπερφαγία άρα η απώλεια ελέγχου οπότε πρέπει να επανεκτιμηθεί η φαρμακευτική αγωγή. Πολλοί ψυχασθενείς με διαβήτη υποτροπιάζουν.

Η Ουρανία Αποστόλου, (επιμελήτρια Α΄ Ε.Σ.Υ., υπεύθυνη Διαβητολογικού Ιατρείου Κέντρου Υγείας Σαλαμίνας, Γ΄ Παθολογική Κλινική & Διαβητολογικό Κέντρο, ΓΝ Νίκαιας – Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων») επεσήμανε ότι οι κύκλοι ύπνου μπορούν να μεταβάλλουν τον μεταβολισμό. Ο κιρκαδικός ρυθμός είναι το λεγόμενο βιολογικό μας ρολόι και πρέπει να το ακούμε. Ρυθμίζει το πάγκρεας, το ήπαρ, την παχυσαρκία, την καρδιά, την η υπέρταση και η κακή ποιότητα ύπνου μειώνει την ινσουλίνη από τον εγκέφαλο. «Ο διαβήτης διαταράσσεται από την ήπια αποφρακτική άπνοια, ακόμα και την εγκυμοσύνη. Το ροχαλητό μπορεί να σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά με τον διαβήτη σας».

Την εκδήλωση προλόγισε ο Γεώργιος Δημητριάδης (καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, διευθυντής της Β’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής του Π.Γ.Ν. «Αττικόν» και πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας), ο οποίος εστίασε στη σημασία του να καταστούν τα επιστημονικά δεδομένα των διεθνών διαβητολογικών συνεδρίων ADA–EASD προσιτά σε όσους περισσότερους Ε.Υ της χώρας είναι δυνατό, προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Διονύσιος Φιλιώτης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Φαρμασέρβ-Λίλλυ), τόνισε τη σταθερή δέσμευση της εταιρείας να συμβάλει ουσιαστικά στη διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη αλλά και στη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των επιστημόνων υγείας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν 250 γιατροί που ασχολούνται με τη διαχείριση του διαβήτη, στον χώρο της κεντρικής εκδήλωσης, 170 γιατροί διαδικτυακά σε 13 πόλεις ανά την επικράτεια και επιπροσθέτως 300 γιατροί από ιδιωτικές συσκευές (smartphones και tablets).

The post Τι καινούργιο ξέρουμε για τον διαβήτη appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα