Τι όνομα θέλουμε τελικά για τη FYROM;

Εχει περάσει ένα τέταρτο αιώνα από την ανεξαρτητοποίησή της και 22 χρόνια από την αναγνώρισή της από τον ΟΗΕ, με το καθόλου πρακτικό όνομα Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (FYROM, ή ΠΓΔΜ επί το… ελληνικότερον). Αυτό το όνομα αποτελεί ένα μόνιμο αγκάθι για την ελληνική διπλωματία και όσο ο κόσμος προχωρά όλο και περισσότεροι αποκαλούν τη γειτονική μας χώρα «Μακεδονία», ακόμα και ο Γιάννης Μουζάλας έτσι την είχε πει μια φορά και θυμάστε πώς ακόμα και ο Πάνος Καμμένος

το αποδέχτηκε.

Διότι όταν δεν σπεύδεις να λύσεις εσύ τα πράγματα, τη λύση τη δίνει η ζωή. Και όπως φαίνεται το πρόβλημα θα συνεχίσει να υπάρχει για την εκάστοτε κυβέρνηση: στην πλειοψηφία τους, οι Ελληνες ακόμα και τώρα, 22 χρόνια μετά την αναγνώριση του κράτους της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, δεν θέλουν να περιέχεται η λέξη «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας.

Ερευνα του ΕΛΙΑΜΕΠ που δημοσίευσε η «Καθημερινή» το Σάββατο καταδεικνύει ότι σε ποσοστό 57% οι Ελληνες απορρίπτουν κάθε αναφορά στον όρο «Μακεδονία» σε πιθανή διευθέτηση της διαφοράς ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ. Μόλις ένα ποσοστό 28% συμφωνεί σε σύνθετη ονομασία που θα περιέχει και τον όρο «Μακεδονία», ενώ μόλις το 10% δέχεται να αναγνωριστεί η γειτονική χώρα με τη συνταγματική ονομασία της (Δημοκρατία της Μακεδονίας).

Το εντυπωσιακό είναι ότι στην ίδια έρευνα, οι ερωτηθέντες δεν θεωρούν ότι τα Σκόπια αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα υπάρχει ένα 69,5% των ερωτηθέντων που θεωρεί ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει εξωτερική απειλή, επτά στους δέκα δηλαδή. Εξ αυτών, το 76,5% ονομάζει την Τουρκία, το 11% τη Γερμανία και μόλις το 2,5% την ΠΓΔΜ…

The post Τι όνομα θέλουμε τελικά για τη FYROM; appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα