Διαδηλώσεις: Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε το ν/σ λέει το ΚΙΝΑΛ – Σύμπλευση θέλει η κυβέρνηση

14:42 2/7/2020 - Πηγή: In.gr

Προσπάθεια να μην βρεθεί απομονωμένη στη βουλή κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και των συγκεντρώσεων κάνει η κυβέρνηση και στο πλαίσιο αυτό τείνει χείρα φιλίας προς το ΚΙΝΑΛ.

Κατηγορηματικά ναι

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε «κατηγορηματικά ναι» ερωτηθείς για το αν η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει αλλαγές στο νομοσχέδιο προκειμένου να συμπλεύσει με το ΚΙΝΑΛ στη βουλή.

«Κατηγορηματικά

ναι, μπορούν να γίνουν αλλαγές. Θέλουμε να έχουμε αρμονική σύζευξη του συνέρχεσθαι αλλά και να μην καταπατώνται τα δικαιώματα των πολλών. Κάθε σκέψη και ιδέα προς σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενη» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε την επιχειρηματολογία που αναπτύσσει η κυβέρνηση για ψήφιση του νομοσχεδίου και υποστήριξε ότι στόχος του είναι «να βάλει τέλος στο χάος που δημιουργείται αναστατώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.

Χάος

Και δυστυχώς για πολλά χρόνια ζήσαμε κάτοικοι, επισκέπτες και επαγγελματίες αυτό το χάος που προκαλείται από κινητοποιήσεις μικρών ομάδων, τις συγκεντρώσεις και τις αντισυγκεντρώσεις ακραίων ομάδων, που ταλαιπωρούν τους πολίτες και παραλύουν την οικονομική δραστηριότητα στο κέντρο της πόλης».

Συμπλήρωσε δε ότι «σε κάθε περίπτωση, το δικαίωμα στη δημόσια συνάθροιση και τη διαμαρτυρία είναι αδιαμφισβήτητο και προστατεύεται. Πρέπει, όμως, να προστατεύονται και τα δικαιώματα των πολλών.

Το νομοσχέδιο δεν θίγει το δικαίωμα στη συνάθροιση και τη διαμαρτυρία, αλλά την αυθαιρεσία των λίγων σε βάρος των πολλών. Είναι εναρμονισμένο με τις επιταγές του άρθρου 11 του Συντάγματος, καθώς και του άρθρου 11 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Ενσωματώνει προτάσεις Καμίνη

Δεν παρέλειψε δε, να αναφέρει ότι «ενσωματώνει βασικές προτάσεις της πρότασης νόμου που είχε παρουσιάσει το 2012 ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ύστερα από εργασία Επιτροπής στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων οι καθηγητές κ.κ. Αλιβιζάτος και Μανιτάκης.

Καλύπτει ένα υπαρκτό κενό στην προστασία των ατομικών και κοινωνικών ελευθεριών και επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και των συναθροίσεων».

Πάντως ο κ. Πέτσας απέφυγε να σχολιάσει ευθέως τις δριμείες και βαρύτατες κατηγορίες που αποδίδουν στην κυβέρνηση τα κόμματα της Αριστεράς για «χουντικές διατάξεις».

Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περιορίστηκε στην επίκληση του άρθρου 4, παράγραφος 2 του Συντάγματος λέγοντας ότι το νομοσχέδιο θέλει να συγκεράσει τα ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις όλων των Ελλήνων.

Προβληματισμοί και ασάφειες

Ως προς τη στάση του ΚΙΝΑΛ, ο Παύλος Χρηστίδης δήλωσε σήμερα μιλώντας στο MEGA ότι το νομοσχέδιο όπως κατατέθηκε στη βουλή δεν μπορεί να ψηφιστεί από το κόμμα του.

Αν και ο κ. Χρηστίδης τάχθηκε υπέρ της επιβολής κανόνων για τις συγκεντρώσεις και τις πορείες εντούτοις πρόσθεσε πως «έτσι όπως η ΝΔ φέρνει αυτό το νομοσχέδιο, εμείς δεν μπορούμε να το ψηφίσουμε. Υπάρχει παντελής έλλειψη οποιασδήποτε δικαστικής-εισαγγελικής αρχής στον τρόπο που αποφασίζεται ή διαλύεται μια πορεία. Υπάρχουν σημαντικά θέματα που αφορούν τη χρήση των χημικών στις πορείες που περιλαμβάνονταν στην πρόταση του κ. Καμίνη το 2012. Παράλληλα μια σειρά συνταγματολόγων- όλων των πολιτικών προτιμήσεων-έχουν εκδηλώσει και αυτοί μια σειρά προβληματισμών για τις ασάφειες του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Όπως κατατέθηκε, το νομοσχέδιο για τις πορείες είναι ψευδεπίγραφο στον τίτλο, προβληματικό στο περιεχόμενο».

Συμπλήρωσε δε ότι «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στη δεκαετία του ΄60 όταν η αστυνομία μπορούσε να μπει και να διαλύσει οποιαδήποτε συνάθροιση 2-3 ανθρώπων χωρίς αιτιολογία και με βία. Αυτό δεν θα περάσει. Αυτή είναι η θέση του Κινήματος Αλλαγής και των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας».

Μάλιστα επέπληξε τη ΝΔ ότι επιδιώκει «να αλώσει ιδεοληπτικά μια σειρά καίριων ζητημάτων δημοκρατίας».

Παρουσία εισαγγελέα η διάλυση συγκεντρώσεων

Σημειώνεται ότι ως χθες το ΚΙΝΑΛ τηρούσε στάση αναμονής –καθώς το νομοθέτημα της κυβέρνησης δανείζεται στοιχεία από τις προτάσεις Καμίνη ως πρώην δημάρχου της Αθήνας.

Μάλιστα κατά την πρώτη μέρα έναρξης της συζήτησης στη βουή για το νομοσχέδιο ο κ. Καμίνης κράτησε αυτή τη στάση αναμονής για διευκρινίσεις επισημαίνοντας προβληματικά στοιχεία του νομοσχεδίου και εντοπίζοντας ελλιπείς εγγυήσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αλλά και να δημιουργήσει συνθήκες σύμπλευσης με το ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι όταν τίθεται θέμα διάλυσης των διαδηλώσεων που παραβαίνουν το σχετικό νόμο, αυτό θα γίνεται μόνο παρουσία εισαγγελέα και «δεν θα το κάνει μόνη της η αστυνομική αρχή».

Αντέγραψε

Κατά τα λοιπά σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τα κόμματα της Αριστεράς που καταγγέλλουν επαναφορά χουντικών διατάξεων του 1971.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης μιλώντας στο MEGA τόνισε πως «η κυβέρνηση πήρε και αντέγραψε επί τα χείρω το διάταγμα του ‘71», σημειώνοντας ότι τότε στην Ελλάδα υπήρχε χούντα.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη διάταξη παρέμενε ανενεργή όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης. «Αυτό το νομοθέτημα έχει συμβολικό χαρακτήρα. Στέλνει το μήνυμα στους πολίτες ότι «μπορούμε να σας τσακίσουμε»» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κάτω τα χέρια

Αιτία πολέμου είναι το νομοσχέδιο για το ΚΚΕ το οποίο το απόγευμα στις 8 διοργανώνει συγκεντρώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας με κύριο αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.

Μάλιστα το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θέλει να βάλει στο γύψο τους εργατικούς λαϊκούς αγώνες. Ενόψει των σημερινών συγκεντρώσεων το ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα και ένα σχετικό βίντεο με σύνθημα «κάτω τα χέρια από τους αγώνες του λαού».

Keywords
Τυχαία Θέματα