Γενναία απόφαση

07:56 14/12/2019 - Πηγή: In.gr

Με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης αποφάσισε να βάλει ένα τέλος στο διαχρονικό σκάνδαλο της ΛΑΡΚΟ. Της εταιρείας που λειτουργεί παρασιτικά τα τελευταία χρόνια. Λειτουργεί χάρη στον αιμοδότη της, τη ΔΕΗ, στην οποία χρωστά 340 εκατ. ευρώ από απλήρωτος λογαριασμούς, αλλά και εις βάρος των φορολογουμένων, αφού το κράτος

έχει ενισχύσει την εταιρεία με 136 εκατ. ευρώ για να κλείσει τρύπες, καθώς τα έσοδα της ΛΑΡΚΟ είναι λιγότερα από τα έξοδα λειτουργίας της. Ο σχεδιασμός είναι να τεθεί η εταιρεία σε εκκαθάριση και να πουληθεί ελεύθερη βαρών σε επενδυτή. Οι τίτλοι των αντιπολιτευόμενων εφημερίδων θα γράφουν σύντομα: «Ξεπουλάνε τη ΛΑΡΚΟ», «Στον δρόμο 1.000 εργαζόμενοι» κ.ά.

Δυστυχώς όμως η απεμπλοκή από το κράτος είναι μονόδρομος. Οπως έκανε κάποτε και με την αμαρτωλή Ολυμπιακή Αεροπορία ο κ. Χατζηδάκης και δικαιώθηκε. Θα ήταν ευχής έργο η νικελοβιομηχανία να ήταν σε κατάσταση που θα μπορούσε το κράτος να τη βοηθήσει να ορθοποδήσει. Ωστόσο έχει χαθεί πολύς χρόνος με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και η κατάσταση δεν είναι αντιστρέψιμη. Κάθε μήνα η εταιρεία γράφει 8 εκατ. ευρώ ζημιές.

Η ΛΑΡΚΟ χρειάζεται 250 εκατ. ευρώ για επιβεβλημένες επενδύσεις. Μεταξύ αυτών είναι η επέκταση του λιµανιού στο εργοστάσιο της Λάρυµνας, περιβαλλοντικές επενδύσεις, καθώς τα πρόστιµα από το ΥΠΕΝ πέφτουν βροχή, αλλά και μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων, αφού δυστυχώς η εταιρεία «διακρίνεται» και στον τομέα των εργατικών ατυχημάτων. Αυτά τα λεφτά δεν μπορεί να τα βάλει το κράτος.

Πόσω μάλλον που η εταιρεία θα πρέπει να επιστρέψει και τις κρατικές ενισχύσεις των 136 εκατ. ευρώ αν παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο, ενώ αν περάσει σε ιδιώτη αυτές θα σβηστούν. Το θετικό σενάριο για την ελληνική οικονομία είναι να τεθεί η εταιρεία σε εκκαθάριση, να γίνει διαγωνισμός και να περάσει σε επενδυτή, ο οποίος θα εγγυηθεί τη συνέχιση της λειτουργίας της και την απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερων εργαζομένων.

Θεωρείται σίγουρο πως θα υπάρξει ενδιαφέρον. Η ΛΑΡΚΟ έχει καθετοποιημένες εγκαταστάσεις (ορυχεία και εργοστάσιο), το νικέλιο που παράγει δεν έχει άνθρακα, ενώ διαθέτει ικανά αποθέματα που της δίνουν διάρκεια ζωής για τουλάχιστον άλλα 20 χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα