Η «βαθμολογία» των ευρωπαίων ηγετών για τη διαχείριση της πανδημίας

23:04 22/6/2020 - Πηγή: In.gr

Με το ξέσπασμα του κοροναϊού τον Μάρτη, οι ευρωπαίοι πολίτες έδειξαν εμπιστοσύνη προς τις κυβερνήσεις για τη διαχείριση της πανδημίας. Ωστόσο όσο περνούσε ο καιρός γίνονταν πιο παιρατητικοί.

Όπως είχαν δείξει άλλωστε οι δημοσκοπήσεις, οι πολίτες κατάφεραν να «συσπειρωθούν γύρω από τη σημαία» (rally round the flag), ενώ οι κυβερνήσεις ενώ οι κυβερνήσεις καλούνταν να αγωνιστούν με μια υγειονομική κρίση και ταυτόχρονα με μια κρίση

στις οικονομίες τους -μια κρίση πρωτοφανή έπειτα από τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μετά την άρση του lockdown, αφού οι πολίτες ξεπέρασαν το σοκ, άρχισαν να θέτουν πιο δύσκολες ερωτήσεις για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων τους και να συγκρίνουν τον τρόπο με τον οποίο οι ηγεσίες των χωρών ανταποκρίθηκαν στην κρίση του κοροναϊού.

Άνγκελα Μέρκελ

«Πέμπτη θητεία λόγω κοροναϊού;» ήταν ο τίτλος της γερμανικής Βild στις αρχές Απριλίου.

Πιθανότατα να πρόκειται για μια ρητορική ερώτηση καθώς η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει επανειλημμένα αποκλείσει την ανανέωση του αξιώματος της μετά τη λήξη της τρέχουσας θητείας της το 2021.

Φαίνεται επίσης πως πρόκειται και μια απόδειξη για το πόσο καλά διαχειρίστηκε η καγκελάριος την πανδημία, καθώς κυριάρχησε για μία ακόμη φορά στα μανταλάκια η σεναριολογία του αν θα ανανεώσει τη θητεία της υπό το πρίσμα ότι η Γερμανία βιώνει μια κρίση.

Ως αποτέλεσμα, η Μέρκελ, η οποία τον Απρίλιο έδωσε μια άνευ προηγουμένου τηλεοπτική ομιλία ανακοινώνοντας τα σκληρά μέτρα lockdown για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, παραμένει η πιο δημοφιλής πολιτικός της χώρας.

Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που διεξήχθη από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό ZDF φάνηκε ότι είναι η αγαπημένη των Γερμανών, με δεύτερο τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας, Markus Söder, έναν από τους πιθανούς υποψηφίους που θα την αντικαταστήσουν στην καγκελαρία.

Η δημοσκόπηση του POLITICO έδειξε ότι η συμμαχία CDU / CSU βρίσκεται στο 39%, δηλαδή 12 μονάδες πάνω από την αρχή της κρίσης.

Μπόρις Τζόνσον

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, αντιθέτως, δεν έχει την ίδια απήχηση.

Βάζοντας στην άκρη τη νοσηλεία του λόγω COVID-19 – ακόμη και οι πιο σκληροί αντίπαλοί του θα του επέτρεπαν κάποια χαλάρωση – αλλά ο Τζόνσον φαίνεται ότι κάνει το ένα λάθος μετά το άλλο στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Υπήρξε η απόφαση να μπει η Βρετανία σε Lockdown αργότερα από άλλες χώρες. (Μία εβδομάδα νωρίτερα θα μπορούσε να μειώσει κατά το ήμισυ τον αριθμό των νεκρών, είπε ένας επιστημονικός σύμβουλος.)

Επιπλέον, ο Τζόνσον απέτυχε να αυξήσει τα τεστ κοροναϊού και τον εντοπισμό του για μήνες, κάτι που κορυφώθηκε με την απόφαση του την Πέμπτη να εγκαταλείψει μια εφαρμογή ανίχνευσης που η κυβέρνηση εξέταζε για εβδομάδες.

Στη Βρετανία, παρατηρήθηκε έκρηξη των κρουσμάτων σε χώρους φροντίδας για ηλικιωμένους, ενώ υπήρξαν άτομα που έπαιρναν εξιτήριο χωρίς να περνάνε από τεστ για κοροναϊο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πάνω από 300.000 καταγεγραμμένες περιπτώσεις και περισσότερους από 42.000 καταγεγραμμένους θανάτους από το COVID-19 – η χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη και η τρίτη χειρότερη μετά τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρά τα σοκαριστικά αριθμητικά στοιχεία, το βρετανικό κοινό έμοιαζε να είναι πρόθυμο να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στον πρωθυπουργό λόγω της άνευ προηγουμένου κρίσης που αντιμετώπιζε.

Αυτό ίσχυε μέχρι που ο Τζόνσον αποφάσισε να υπερασπιστεί τις επιλογές του επικεφαλής συμβούλου του, Ντομίνικ Κούμινγκς, σχετικά με το lockdown.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, το προβάδισμα της κυβέρνησης έναντι των Εργατικών μειώθηκε κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες σε μια εβδομάδα.

Σεμπάστιαν Κουρτς

Ο αυστριακός καγκελάριος μερικές φορές γελοιοποιήθηκε για τις περίφημες περιγραφές του για τις επιδόσεις της κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια της κρίσης.

«Ο καγκελάριος μας ανακοίνωσε την πανδημία…σαν να ήταν ένας αγώνας σκι, με τέσσερις Αυστριακούς στις τρεις πρώτες θέσεις», αστειεύτηκε ο Αυστριακός κωμικός Josef Hader τον Μάιο, αναφερόμενος στις συχνές δημόσιες εμφανίσεις του Κουρτς, επιδοκιμάζοντας τις επιλογές για την αντιμετώπιση της κρίσης του κοροναϊού.

Αν και ο αυτοθαυμασμός του Κουρτς και του συντηρητικού κόμματος του ÖVP έχει κερδίσει την περιφρόνηση της αντιπολίτευσης, οι ψηφοφόροι φαίνεται να είναι αρκετά ικανοποιημένοι.

Όταν ο καγκελάριος υποσχέθηκε «ανάσταση μετά το Πάσχα» τον Απρίλιο, με μέτρα περιορισμού της πανδημίας, η εκλογικής επιδοκιμασία του κορυφώθηκε στο 55%. Το σχετικά χαμηλό ποσοστό κρουσμάτων της χώρας σημαίνει επίσης ότι τα μέτρα lockdown θα μπορούσαν να αρθούν εβδομάδες νωρίτερα σε σχέση με άλλα κράτη.

Εμμανουέλ Μακρόν

Ο Μάκρον κήρυξε «πόλεμο» στον κοροναϊό στα μέσα Μαρτίου, όταν είπε στον γαλλικό λαό ότι οι μετακινήσεις του θα πρέπει να περιοριστούν δραστικά.

Στη συνέχεια ήρθε το lockdown με την ανάκτηση τη δημοτικότητας για τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος πριν την κρίση του κοροναϊού αντιμετώπιζε αναβρασμό εντός της χώρας με το κίνημα των κίτρινων γιλέκων και στη συνέχεια με τις μεταρρυθμίσεις που ήθελε να κάνει η πολιτεία στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Η δημοσκόπηση του POLITICO βρήκε το ποσοστό αποδοχής του Μακρόν στο 33% στις 24 Ιανουαρίου, την ημέρα δηλαδή που αναφέρθηκε η πρώτη περίπτωση κοροναϊού στη Γαλλία.

Μέχρι τα μέσα Απριλίου είχε φτάσει στο 41%, -το καλύτερο σερί του τα τελευταία δύο χρόνια – κάτι που έδωσε στον Πρόεδρο πίστωση χρόνου για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Ωστόσο, τα πράγματα τώρα αρχίζουν να φαίνονται πιο δύσκολα για μία ακόμη φορά. Τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων για τον Μακρόν έχουν μειωθεί καθώς οι Γάλλοι ψηφοφόροι φαίνεται ότι συγκρίνουν τα μέτρα που έλαβε η Γερμανία με αυτά της Γαλλίας -κάτι που δεν συμφέρει απ’ ότι φαίνεται τον Μακρον.

Keywords
Τυχαία Θέματα