Songreal.gr

Τρεις νέοι άνθρωποι ένωσαν τις δυνάμεις τους, την αγάπη τους για την ελληνική μουσική και τα όνειρά τους και δημιούργησαν την πρώτη διαδικτυαική μουσική ελληνική πλατφόρμα. Ο Στάθης Κάσσιος, εκ των συνιδρυτών, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στον Αίαντα Αρτεμάκη.

Συνοδοιπόροι και συνιδρυτές της πλατφόρμας www.SongReal.gr είναι ο Δαμιανός Καραλής και ο Δημήτρης Βακερλής. Ως σύγχρονη υπηρεσία cloud computing, η Songreal, ανταποκρίνεται

πλήρως στο προφίλ του νέου ψηφιακού χάρτη με κατ' επιλογήν (on demand) πρόσβαση σε απεριόριστες πηγές μουσικής.

Οι ίδιοι δηλώνουν ότι ο σκοπός τους είναι η ταχύτητα, η απλότητα στην χρήση και η ποιότητα της μουσικής που υπάρχει στο μοντέρνο περιβάλλον της πλατφόρμας και που συνέχεια εμπλουτίζεται με νέο υλικό. Στον καιρό της κρίσης, ανεβάζουν τον πήχη, με το όραμα τους να είναι η διάδοση της ελληνικής μουσικής παγκοσμίως.

Ερ. Τι είναι η πλατφόρμα «SongReal.gr», πως ξεκίνησε ως ιδέα και ποια είναι η καινοτομία της;
Σ.Κ.: «Η «SongReal.gr» είναι το επόμενο (γελώντας), θέλουμε να πιστεύουμε, εξελικτικό βήμα σε ότι αφορά την μουσική ακρόαση στην χώρα μας. Γιατί εννοείται ότι πάντα στο εξωτερικό όλα κινούνται λίγο πιο γρήγορα από ότι εδώ. Δηλαδή σε εμάς (σ.σ. Ελλάδα) οι ιδέες έρχονται κάπως καθυστερημένα αλλά το «οικοσύστημα» αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα, μιλώντας πάντα για το διαδίκτυο, αποτελείται από ψηφιακά ραδιόφωνα και ηλεκτρονικά καταστήματα. Η καινοτομία της «SongReal.gr» είναι ότι όλη η μουσική βρίσκεται σε ένα νέφος δεδομένων (cloud). Μπορεί να έχει ο καθένας πρόσβαση στις λίστες αναπαραγωγής που έχει δημιουργήσει, οποιαδήποτε στιγμή και από οπουδήποτε».

Ερ. Πώς ακριβώς λειτουργεί;
Σ.Κ.: «Ο χρήστης μπαίνει στον ιστότοπό μας, www.songreal.gr. Υπάρχει μια πολύ εύκολη φόρμα εγγραφής, με κάποια βασικά στοιχεία, όπως email και όνομα χρήστη. Και από εκείνη την στιγμή μπορεί δωρεάν να αναπαράγει ιδιωτικά τη μουσική που έχει επιλέξει - φτιάξει στις λίστες αναπαραγωγής του, και φυσικά βρίσκεται την εκάστοτε στιγμή στην πλατφόρμα, από τον υπολογιστή του, το κινητό του ή την ταμπλέτα του».

Ερ. Ποιός είναι ο όγκος του περιεχομένου; Δηλαδή πόσα τραγούδια υπάρχουν διαθέσιμα αυτήν την στιγμή, περίπου;
Σ.Κ.: «Επικεντρωνόμαστε στην ελληνική δισκογραφία, ανεξάρτητα από ταμπέλες, ρεύματα ή χρονολογίες. Μας ενδιαφέρει ο Έλληνας δημιουργός, είτε είναι από τον χώρο του λαϊκού τραγουδιού, είτε από τον χώρο της τζαζ, του ροκ, του έντεχνου. Έχουμε πολύ πλούσια δισκογραφία που ξεκινάει από τις περασμένες δεκαετίες μέχρι το σήμερα. Προς το παρόν δεν ασχολούμαστε με το ξένο ρεπερτόριο. Σαν ψηφιακή βιβλιοθήκη και έχοντας ξεκινήσει τους τελευταίους μήνες, έχουμε φτάσει κάπου στους χίλιους δίσκους αυτήν την στιγμή. Δηλαδή περίπου στους διακόσιους καλλιτέχνες συνολικά».

Ερ. Αυτό πως το καταφέρατε; Δηλαδή, συνεργάζεστε με τις δισκογραφικές εταιρείες;
Σ.Κ.: «Είναι κάτι που πήρε πολύ καιρό. Και η ανάπτυξη της πλατφόρμας, ενάμιση με δύο χρόνια, και οι συμφωνίες που έπρεπε να γίνουν. Αλλά, σε ό,τι αφορά το κομμάτι των δισκογραφικών, είναι κάτι το οποίο δουλεύεται συνεχώς. Αυτήν την στιγμή δηλαδή που μιλάμε, συζητάμε μαζί τους. Γιατί σίγουρα η κάθε δισκογραφική βλέπει διαφορετικά το θέμα «τεχνολογία στο διαδίκτυο». Δηλαδή, την αξιοποίηση ενός ρεπερτορίου. Από την άλλη χαιρόμαστε που πολλοί ανεξάρτητοι καλλιτέχνες, γιατί υπάρχουν και πολλοί γνωστοί στην Ελλάδα, επικοινωνούν από μόνοι τους, για να παρουσιάσουμε τη μουσική τους στην πλατφόρμα μας».

Ερ. Κάποια παραδείγματα ανεξάρτητων καλλιτεχνών που φιλοξενείτε μουσική τους;
Σ.Κ.: «Αυτό θα το αφήσω ως έκπληξη για τους χρήστες που θέλουν να μπουν στην πλατφόρμα, γιατί ο σκοπός είναι και να εξερευνήσουν την ελληνική μουσική δισκογραφία. Οπότε δεν θα ήθελα να αναφέρω συγκεκριμένους καλλιτέχνες. Το αφήνουμε ως ένα μικρό μυστήριο, το τι μπορεί να ανακαλύψει, και φυσικά δεχόμαστε και τις απόψεις τους. Είναι πολύ σημαντικός οδηγός για να εμπλουτίζουμε συνεχώς την μουσική μας βιβλιοθήκη - δισκογραφία».

Ερ. Ένας ανεξάρτητος Έλληνας καλλιτέχνης, που θέλει να προσθέσει την δική του δουλειά, στη «SongReal.gr», πόσο εύκολα μπορεί να το καταφέρει; Δηλαδή συνεννοείται μαζί σας μέσω ενός email, και σας στέλνει το υλικό, και ανέβηκε;
Σ.Κ.: «Ακριβώς. Εμείς δίνουμε απλώς οδηγίες τι να στείλει. Δηλαδή σε τι ποιότητα να στείλει τα τραγούδια του, το ρεπερτόριό του. Μπορεί να παρουσιάσει ό,τι θέλει, είτε ένα «σινγλ», είτε μία συναυλία (ζωντανή ηχογράφηση), ή ολόκληρη την δισκογραφία του. Από την πλευρά μας, εξασφαλίζουμε ότι δεν μπορεί να «κατεβεί» το υλικό του. Ξέρεις όπως γίνεται σε κάποιες ανοιχτές πλατφόρμες στο διαδίκτυο, για παράδειγμα στο youtube. Οπότε εξασφαλίζουμε την ασφάλεια του περιεχομένου του καλλιτέχνη. Προς το παρόν δεν επιτρέπουμε τα σχόλια, γιατί θέλουμε ο κόσμος να ασχοληθεί με την αναζήτηση, την εξερεύνησης και ακρόασης και όχι να αναλωθούν οι χρήστες σε «παιδικούς» διαλόγους. Δηλαδή, το τι είναι καλό στο αυτί και τι δεν είναι. Αυτό που παρουσιάζουμε δείχνει ότι αρέσει και στον καλλιτεχνικό κόσμο και στους χρήστες».

Ερ. Είστε αν δεν κάνω λάθος λίγους μήνες στον «αέρα».
Σ.Κ.: «Ναι, ουσιαστικά από τον Οκτώβριο του 2012».
- Τι αντίδραση έχετε από τον κόσμο; Σας έχει αγκαλιάσει; Περίπου πόσα μέλη έχετε ως τώρα;
Σ.Κ.: «Κοίτα, το σημαντικό είναι ότι είμαστε μία εταιρεία «startup». Δηλαδή, δεν είμαστε μια εταιρεία με κεφάλαια από πίσω και επενδυτές που μπορούμε να έχουμε μαζική διαφήμιση και μαζική απήχηση, οπότε και πολύ μεγάλη εισροή κόσμου. Είμαστε μόνο τρία άτομα, ο καθένας με διαφορετικές αρμοδιότητες, που από στόμα σε στόμα και μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, Google+, Twitter κ.α.) που είναι φτηνά εργαλεία μάρκετινγκ, προσπαθούμε να χτίσουμε ένα «buzz» για την πλατφόρμα. Σίγουρα τα στατιστικά δεν είναι καθόλου απογοητευτικά, αλλά χρειάζεται συνεχή και επίμονη προσπάθεια».

Ερ. Πώς κρατάτε την πλατφόρμα «ζωντανή» σε οικονομικό επίπεδο, γιατί παρατήρησα ότι δεν έχετε διαφημίσεις.
Σ.Κ.: «Δεν έχουμε καμία πηγή εσόδων (γελώντας). Είμαστε λίγο παρανοϊκοί, που τώρα μέσα στην κρίση, ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια. Τα έξοδα είναι πολλά ακόμα και πριν ξεκινήσεις κάτι, είναι και χρόνος, είναι και πόροι χρηματικοί. Μετά υπάρχουν έξοδα πριν ξεκινήσεις κάτι... Τα έσοδα θα καθυστερήσουν πολύ. Αλλά δεν υπάρχει άλλη οδός στην Ελλάδα αυτήν την στιγμή. Δηλαδή, όταν θες να ξεκινήσεις κάτι, υπάρχουν γραφειοκρατικά, νομικά, φορολογικά εμπόδια και άλλα, που είναι πολύ δύσκολο να τα υπερπηδήσεις. Οπότε πρέπει να έχεις κάνει έναν πολύ ορθό έλεγχο του προϋπολογισμού σου. Να πεις δηλαδή ότι ξεκινάω με αυτά τα χρήματα που θα με καλύψουν αυτό το διάστημα ανάπτυξης».

Ερ. Υπάρχουν σκέψεις, ή μπορεί και ήδη να το κάνετε, για μικρές εφαρμογές γα πρόσβαση της πλατφόρμας από έξυπνα κινητά και ταμπλέτες;
Σ.Κ.: «Αυτή ήταν μία από τις τελευταίες ενημερώσεις μας. Τα παιδιά που ασχολούνται περισσότερο με το τεχνικό κομμάτι της πλατφόρμας, δημιούργησαν μία έκδοση του ιστότοπου μας, ώστε να έχουν πρόσβαση όσοι έχουν έξυπνα κινητά και ταμπλέτες. Δεν έχουμε δημιουργήσει ακόμα την εφαρμογή αλλά, έχουμε δημιουργήσει μια έκδοση που να είναι ανεκτή προς το παρόν, ακόμα και γι αυτούς που δεν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή στην καθημερινότητά τους και μπαίνουν στο διαδίκτυο μέσω κινητών και ταμπλετών».

Ερ. Με τα δικαιώματα τι γίνεται; (σ.σ. των τραγουδιών). Ή αποτελούν μέρος των συμφωνιών που έχετε με τις δισκογραφικές εταιρείες;
Σ.Κ.: «Τα δικαιώματα στην Ελλάδα είναι λίγο σε σύγχυση. Γιατί αυτήν την στιγμή γίνεται μια μεγάλη συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή, κάποια θεσμικά όργανα είναι υπέρ του οι νέες τεχνολογίες στο διαδίκτυο να μπορούν, χρησιμοποιώντας μία γενική άδεια, με πολύ συγκεκριμένους όρους βέβαια, να εκμεταλλεύονται το ρεπερτόριο ενός καλλιτέχνη. Και σιγά-σιγά αυτή η κουβέντα έρχεται και εδώ πέρα. Γιατί τα δικαιώματα δεν αφορούν μόνο μια πλατφόρμα, όπως η «SongReal.gr», αλλά τον καθένα που θέλει να αναπαράγει μουσική στο διαδίκτυο. Οπότε είναι σε μεταβατικό στάδιο και χρειάζεται καλή συνεννόηση, κατανόηση με τα εμπλεκόμενα μέρη. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εμείς με την ΑΕΠΙ για παράδειγμα, η οποία χειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα στην Ελλάδα. Φυσικά, έχουμε υπογράψει συμφωνία μαζί τους. Αλλά θεωρώ ότι, είναι κάτι το οποίο θα πάει κάπου αλλού. Γιατί λόγω και της κρίσης, έχουν μειωθεί πάρα πολύ τα έσοδα για τις δισκογραφικές εταιρείες, για τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης. Οι νέες τεχνολογίες εξελίσσονται ραγδαία, οπότε αλλάζουν το πλαίσιο, ας πούμε, των πνευματικών δικαιωμάτων και θα πρέπει σιγά-σιγά όλοι να προσαρμοστούμε στη νέα «τάξη πραγμάτων» στο διαδίκτυο».

Ερ. Τα επόμενα βήματά σας;
Σ.Κ.: «Τα επόμενα βήματα μας... Χτυπάμε πόρτες, από εγχώρια και ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Γιατί, για να φτάσει η πλατφόρμα «SongReal.gr» εκεί που φιλοδοξούμε, δηλαδή να γίνει μια παγκόσμια πλατφόρμα για την ελληνική δισκογραφία, σίγουρα θα χρειαστούμε και την στήριξη ανθρώπων που θα θέλουν να επενδύσουν σε αυτή την ιδέα».

Keywords
cloud computing, αθηνα, cloud, πήχη, ελλαδα, email, ροκ, μυστήριο, youtube, εταιρεία, facebook, twitter, buzz, θες, αεπι, νέα, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, γραφειο υπολογιστη, το θεμα, αδεια, αεπι, βημα, δουλεια, δωρεαν, εργαλεια, θεμα, κινητα, μουσικη, ογκος, ονειρα, πλαισιο, πνευματικα δικαιωματα, τραγουδια, email, youtube, αγαπη, απηχηση, αυτι, βρισκεται, γινει, γινεται, διαστημα, δικη, δειχνει, διαδικτυο, δικτυα, ευκολα, υπαρχει, εξοδα, επρεπε, ερχεται, ερχονται, εταιρεία, εφαρμογες, ιδεα, ιδεες, υπηρεσια, θες, διαφημιση, κινητο, λαθος, μηνες, μυστήριο, μικρο, παντα, οδηγος, οδος, ονομα, οραμα, ουσιαστικα, παιδια, περιβαλλον, πηγη, ποιοτητα, πλατφορμες, πορτες, ροκ, σιγουρα, συζητηση, συνεχεια, σκεψεις, στομα, σχολια, τι ειναι, τρια, φυσικα, φορμα, χαιρομαστε, χρονος, ψηφιακη, ασφαλεια, βηματα, cloud computing, cloud, δημητρης, δικαιωματα, εφαρμογη, εξυπνα, ενωση, χωρα, ηλεκτρονικα, κομματι, οργανα, πηγες, πήχη, υλικο, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα