Αύξηση επικουρικών με...ημερομηνία λήξεως

Σε αύξηση των επικουρικών συντάξεων από 5 έως 100 ευρώ, αλλά με...ημερομηνία λήξεως, οδηγεί η προσωρινή αδυναμία της ηλεκτρονικής διεύθυνσης Κοινωνικής Ασφάλισης να αθροίσει τα εισοδήματα από κύριες και επικουρικές συντάξεις ή άλλες παροχές, ώστε να διενεργήσει στο σύνολο των αποδοχών την παρακράτηση φόρου που πρέπει γίνεται κάθε μήνα και μάλιστα με υψηλότερο συντελεστή.

Έτσι, θα συνεχιστεί έως τον Ιούλιο η αυτοτελής παρακράτηση. Αποτέλεσμα, όλα τα ποσά των επικουρικών συντάξεων και βοηθημάτων, τα οποία είναι σε ετήσια βάση χαμηλότερα των 9.550 ευρώ δηλαδή έως 795,83 ευρώ
το μήνα δεν θα υπόκεινται πλέον σε κρατήσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Ουσιαστικά, η αύξηση που προκύπτει προέρχεται από τη μηδενική παρακράτηση φόρου.

Ωστόσο, η αύξηση των συντάξεων δεν θα παραμείνει στην τσέπη των συνταξιούχων, καθώς θα κληθούν να καταβάλουν υψηλότερο φόρο την επόμενη χρονιά με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης, αφού θα έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο σύστημα παρακράτησης φόρου.

Οι προσωρινές μηνιαίες αυξήσεις που θα διαπιστώσουν σύντομα στις αποδοχές τους οι συνταξιούχοι ανέρχονται σε:

-4,9 ευρώ εφόσον η επικουρική σύνταξη ανέρχεται σε 100 ευρώ το μήνα.

-9,85 ευρώ για μηνιαία επικουρική σύνταξη 200 ευρώ.

-29,55 ευρώ εφόσον η επικουρική σύνταξη ανέρχεται σε 300 ευρώ το μήνα.

-59,10 ευρώ για μηνιαίες επικουρικές συντάξεις ύψους 400 ευρώ.

-73,87 ευρώ για επικουρικές συντάξεις 500 ευρώ το μήνα.

- Για τους ελάχιστους συνταξιούχους που λαμβάνουν επικουρική σύνταξη 1.000 ευρώ το μήνα το όφελος που θα έχουν ανέρχεται σε 147,75 ευρώ.

Δημήτρης Κωστάκος
Keywords
Τυχαία Θέματα