Από τις ΗΠΑ στον ελληνικό αμπελώνα
Αποφασισμένη να λάβει τα απαραίτητα εφόδια
Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής στην πατρίδα της, με το όνειρό της να έχει ήδη "καταρρεύσει", η Τάρα αποφάσισε να βρει επαγγελματική διέξοδο σε μία άλλη μεγάλη της αγάπη, τη μαγειρική, με την οποία καταπιανόταν από τα 15 της χρόνια! "Κάθε μέρα, μαζί με την αδερφή μου, παίρναμε το μεγάλο βιβλίο με γεύσεις και συνταγές από όλο τον κόσμο, και ετοιμάζαμε, μαζί με τη μητέρα μας, το κύριο γεύμα της ημέρας" λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η Αμερικανίδα δημοσιογράφος και θυμάται πως οι αγαπημένες της γεύσεις προέρχονταν από τις κουζίνες της Αυστρίας και του Μεξικού.
Η Τάρα Τόμσον, η οποία ήρθε το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παραλάβει, στο πλαίσιο των κλαδικών εκθέσεων Detrop & Oenos, το βραβείο που της απένειμαν οι Έλληνες οινολόγοι για τη συνεισφορά της στην προώθηση του ελληνικού κρασιού στις ΗΠΑ, ξεκίνησε από έφηβη ακόμη να δουλεύει σε εστιατόρια. Η πρώτη της δουλειά, όπως μας λέει, ήταν στην κουζίνα του "Young's Town Yachting" ως λαντζιέρισα, ένα πόστο που δεν έμελλε να κρατήσει πολύ, αφού η ευκαιρία της "χτύπησε" την πόρτα. Τη δεύτερη μόλις μέρα στη δουλειά, δεν εμφανίστηκε ο σεφ του μαγαζιού και, δεδομένης της διοργάνωσης ενός μεγάλου πάρτι, το αφεντικό της την "έσπρωξε" στην κουζίνα, από όπου και δεν την έβγαλε ποτέ. Η συνεργασία τους έληξε μόνο όταν η ίδια αποφάσισε να φύγει για σπουδές.
Στη ... CIA της μαγειρικής, η Τάρα Τόμσον φοίτησε δύο χρόνια και στο μέσο των σπουδών της επέλεξε την Ελλάδα για να κάνει την πρακτική της, λόγω ενός πολύ καλού φίλου και συμφοιτητή της, του Μιχάλη. Έτσι, το 1994, η Τάρα βρέθηκε στα Εξάρχεια, σε ένα πολύ μικρό εστιατόριο, όπου κι έμεινε για πέντε μήνες. Μπορεί, αρχικά, η δουλειά να τη δυσκόλεψε, γιατί το αφεντικό του εστιατορίου είχε νοοτροπία διαφορετική από τη δική της, όπως λέει, και μπορεί η περιοχή των Αθηνών, όπου είχε έδρα το μαγαζί, να ήταν "επικίνδυνη", αλλά από το μυαλό της δεν έσβησαν ποτέ οι όμορφες στιγμές, "μαγικές αναμνήσεις και σημαντικά μαθήματα" που πήρε τότε και τη συντρόφευσαν σε όλη της τη ζωή. "Τρελαινόμουν να πηγαίνω στη λαϊκή και μια ημέρα, μια γριούλα όταν της έδειξα το κοτόπουλα που ήθελα να αγοράσω, με μάλωσε και μου είπε να μην συμβιβάζομαι ποτέ με αυτό που βλέπω και να αναζητώ πάντα το καλύτερο, που συνήθως είναι κρυμμένο" θυμάται και τονίζει πως, έκτοτε, μέχρι σήμερα πάντα αναζητά αυτό που δεν φαίνεται και με αυτήν την πρακτική κατάφερε να ξεχωρίζει και να πετυχαίνει σε αυτά, με τα οποία επιλέγει να ασχοληθεί.
Το κρασί "μπήκε" στη ζωή της το 1997
Ήταν το 1997, όταν η Τάρα, αφού είχε δοκιμαστεί σε όλες τις θέσεις που θα μπορούσε σε ένα εστιατόριο, αποφάσισε ότι θέλει να βάλει στη ζωή της το κρασί, προϊόν για το οποίο δεν είχε καμία γνώση. "Σκέφτηκα ότι για να αποκτήσω γνώση και να μάθω την αγορά, θα πρέπει να βρω μια πηγή ενημέρωσης" λέει. Έτσι, επισκέφθηκε το νούμερο ένα περιοδικό του κλάδου στην Αμερική, το "Wine & Spirit", στο οποίο, όχι μόνο κατάφερε να προσληφθεί, αλλά να εξακολουθεί να εργάζεται μέχρι σήμερα!
Η δουλειά της περιλαμβάνει δοκιμές κρασιών, να βρίσκει πληροφορίες για την αγορά, τις ετικέτες, τις γεύσεις, από τη χώρα προέλευσης και φυσικά να γράφει γι' αυτά, ώστε να ενημερώνεται το αμερικανικό κοινό. "Θυμάμαι τον εκδότη να βλέπει το πρόγραμμα και να μου λέει: 'Ωχ, έχουμε να δοκιμάσουμε ελληνικά κρασιά'" θυμάται κι ενώ αρχικά είχε απορήσει με το ύφος του συνομιλητή της, γρήγορα κατάλαβε, όπως λέει, πως - δυστυχώς τα περίφημα κρασιά που η ίδια είχε δοκιμάσει στην Ελλάδα, δεν είχαν ακόμη "ανακαλυφθεί" στην Αμερική. Τότε, ο εκδότης της, τής ανέθεσε μία αποστολή: να βρει κρασιά στην ελληνική αγορά που θα μπορούσαν να σταθούν στην αμερικανική και να ανταγωνιστούν τα υπόλοιπα που κυκλοφορούσαν εκεί. "Ήταν η πρώτη μου δουλειά και θεώρησα πως το γεγονός ότι και πάλι βρέθηκε μπροστά μου ελληνικό προϊόν, ήταν σημάδι ότι είτε θα πετύχω στο χώρο του κρασιού, είτε θα βαλτώσω εντελώς" μας διευκρίνισε σημειώνοντας: "Τελικά, η καρδιά μου δεν με διέψευσε και το ελληνικό κρασί αποτέλεσε το εφαλτήριό μου για μια πετυχημένη πορεία στον χώρο του οίνου στην Αμερική, που είναι κυρίως ... ανδροκρατούμενος.
Η πρώτη της επαφή ήταν με τον Μιχάλη Μπουτάρη, ο οποίος και τη βοήθησε να αποκτήσει επαφές στην Ελλάδα. Θυμάται πως η συνέχεια ήταν αρκετά ... επεισοδιακή. "Στις δοκιμές κρασιών πάντα φωνάζουν φημισμένους και μη σομελιέ και στην αρχή τους ικέτευα να έρθουν για να δοκιμάσουν ελληνικό οίνο. Στην πορεία, όμως, σομελιέ του μπορντώ και σεβινιόν δοκίμασαν το κρασί Σαντορίνης και έμειναν άναυδοι. Αυτή ήταν η ανταμοιβή μου για την επένδυση ψυχής που έκανα" τονίζει.
Η Τάρα Τόμσον έχει γράψει πάνω από 20 άρθρα για το ελληνικό κρασί, ενώ έχει κάνει και αρκετά αφιερώματα σε συλλεκτικές εκδόσεις του περιοδικού. Μας είπε ότι, "η καλύτερη ποικιλία σταφυλιού είναι αυτή που δεν έχει δοκιμάσει ακόμα, ενώ μπορεί να μην θέλησε να μας αποκαλύψει το αγαπημένο της, ωστόσο τόνισε ότι "το ελληνικό κρασί είναι αυτό που βρίσκεται στην καρδιά μου".
Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος δεν κρύβει την ανησυχία της για την αγορά κρασιού στην Ελλάδα κι εκφράζει την ευχή, η κρίση να μην επηρεάσει "τη σπουδαία δουλειά που κάνουν οι Έλληνες οινολόγοι, σε επίπεδο ποιότητας και καινοτομίας".
Το ελληνικό κρασί στο εξωτερικό
Η κυριότερη χώρα εξαγωγών για το ελληνικό κρασί είναι, από άποψη όγκου, η Γερμανία, όπου όμως απορροφάται, κυρίως, από την ελληνική κοινότητα. Για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, το ελληνικό κρασί θεωρείται κάπως ακριβό, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο στις ΗΠΑ, όπου η σχέση ποιότητας και τιμής θεωρείται πολύ καλή.
Εδώ και 10 χρόνια, από ελληνικής πλευράς έχει ξεκινήσει μια στοχευόμενη καμπάνια που απευθύνεται στους opinion makers της οινικής αγοράς- μεταξύ άλλων δημοσιογράφους, οινοχόους, εισαγωγείς και διανομείς - με στόχο το ελληνικό κρασί να φύγει από την κατηγορία των "others" (άλλων) και να δημιουργήσει τη δική του οντότητα.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με την Τάρα Τόμσον, ο οινικός Τύπος γράφει και ξαναγράφει για το ελληνικό κρασί, οι οινοχόοι θεωρούν την Ελλάδα ως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες οινικές αγορές του κόσμου και επιτέλους στη Νέα Υόρκη αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, στα καλύτερα εστιατόρια, εάν κάποιος δεν έχει κάποια κρασιά από την Ελλάδα θεωρείται ... "out".
Το κυριότερο βέβαια, σύμφωνα με την κ. Τόμσον, είναι ότι κάποιες από τις σημαντικότερες αμερικανικές εταιρείες εισαγωγής και διανομής συμπεριλαμβάνουν ελληνικά κρασιά στο "χαρτοφυλάκιό" τους.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βάζεις γάλα στον καφέ σου; Στο εξής θα πάψεις να το κάνεις! Μάθε γιατί
- Ψεκασμος - Ντοκουμεντο πριν απο λιγο στον Πειραια. Δείτε τη φωτογραφία που μας στέλνει αναγνώστης
- Για κίνδυνο πολέμου στην Ευρώπη προειδοποιεί ο Γιούνκερ
- Γρηγόρης Αρναούτογλου-Κατερίνα Κόκλα: Όλες οι λεπτομέρειες του γάμου τους!
- Ποιος είναι ο Στ. Σταυρίδης που παραλίγο να πιαστεί στα χέρια με τον Π. Τατσόπουλο
- Κόβονται προσωρινά 18.228 αταυτοποίητες συντάξεις-Ποιους αφορά
- Οι 12 πιο περιζήτητοι εργένηδες του κόσμου
- Πατρινό καρναβάλι 2013
- Στο νοσοκομείο ο Μάνωλης Γλέζος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Athina984

- Τελευταία Νέα Athina984
- Από τις ΗΠΑ στον ελληνικό αμπελώνα
- Δεν θα παραστούν ενώπιον της Προανακριτικής
- Βρετανία: ασθενής η Ελισάβετ
- «Επιμήκυνση» ενός έτους για την Πορτογαλία
- ΣΔΟΕ για τη φοροδιαφυγή
- Μνημόνιο Συμφωνίας Κροατίας- Σλοβενίας
- Αναστολή σε 18.228 συντάξεις
- Διαψεύδει ο Μητρόπουλος
- Ένας ομογενής στην Τεχνητή Νοημοσύνη
- Προβληματίζει η έκρηξη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βίκυ Κουλιανού: «Στην κηδεία του πατέρα μου δε δάκρυσα καν»
- Άλλαξαν τραγούδι για την Eurovision οι Σκοπιανοί
- Παράταση έως το 2015 στην Πορτογαλία για να μειώσει το έλλειμμά της
- Το olive προτείνει: Μια χυλωμένη ρεβιθάδα
- Βίντεο των νεκρών ομήρων ανήρτησαν οι Νιγηριανοί τρομοκράτες
- Συνάντηση Στουρνάρα - Βρούτση το απόγευμα στις 19.00
- Σκουρλέτης για διαπραγμάτευση: Επικοινωνιακό παιχνίδι στις πλάτες του λαού
- Ο Γιούνκερ μιλά για κίνδυνο πολέμου στην Ευρώπη
- The Week Ahead – Μία ματιά στην εβδομάδα από το skai.gr