ΔΝΤ:Κατ' εξαίρεση χρηματοδότηση σε Ελλάδα

Στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έχουν ζητήσει την έγκριση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του, προκειμένου να προχωρήσουν σε μία συμφωνία για την κατ' εξαίρεση πρόσβαση της Ελλάδας σε χρηματοδότηση από το Ταμείο, δήλωσε η εκπρόσωπος τύπου του ΔΝΤ, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς.

Η Ελλάδα έχει ήδη κατ' εξαίρεση πρόσβαση στους πόρους του ΔΝΤ,
χάρη στην οποία μπορεί να χρηματοδοτείται κατά επτά φορές περισσότερο από την εισφορά της στο Ταμείο, ενώ οι οποιεσδήποτε νέες διαπραγματεύσεις απαιτούν νέα έγκριση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, σημειώνει το πρακτορείο.

Το Ταμείο επιδιώκει τον υπερδιπλασιασμό της χρηματοδοτικής «δύναμης πυρός» του με την άντληση νέων πόρων ύψους 600 δισ. δολαρίων, προκειμένου να βοηθήσει τις χώρες της Ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους, αλλά οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προβάλλουν αντιρρήσεις.

Η κινητικότητα γύρω από τη «δύναμη πυρός» του ΔΝΤ, συμπίπτει με την κορύφωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμικών εταίρων της στην ΕΕ από τη μία πλευρά και των ιδιωτών πιστωτών της από την άλλη, με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας κατά 100 δισ. ευρώ.

Οι διαπραγματεύσεις για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων - το λεγόμενο και PSI (Private Sector Involvement) - θα συνεχισθούν σήμερα το απόγευμα, σε συνέχεια της χθεσινής συνάντησης των δύο πλευρών. Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) - που εκπροσωπεί τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες σε παγκόσμιο επίπεδο - έχει ανακοινώσει ότι μία κατ' αρχήν συμφωνία για το PSI πρέπει να επιτευχθεί έως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου η σχετική διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί πριν από τις 20 Μαρτίου, οπότε λήγουν ελληνικά ομόλογα ύψους 14,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, με τίτλο «Οι συζητήσεις για τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία», η Ελλάδα και οι ιδιώτες πιστωτές βρέθηκαν χθες πιο κοντά σε μία εθελοντική συμφωνία για το «κούρεμα» του χρέους. Οι διαβουλεύσεις γίνονται με βάση την απόφαση της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 27 Οκτωβρίου, η οποία προέβλεπε το "κούρεμα" κατά 50% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, αλλά άφηνε ανοικτά άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως το ύψος του επιτοκίου για τα νέα ομόλογα που θα λάβουν οι πιστωτές. Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν την περασμένη Παρασκευή, όταν ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ζήτησαν να υπάρξει ένα πολύ χαμηλότερο επιτόκιο από το 5% περίπου που ζητούσαν οι πιστωτές. Η τελευταία πρόταση που έπεσε στο τραπέζι, αναφέρει το δημοσίευμα που επικαλείται τραπεζική πηγή, προβλέπει τη σταδιακή κλιμάκωση του επιτοκίου από περίπου 3% έως το 4,5% για τα νέα ομόλογα. Μία άλλη πηγή, προσθέτουν οι Financial Times, δήλωσε ότι το μέσο επιτόκιο των ομολόγων θα ανέρχεται σε 4,25%, ένα επιτόκιο «με το οποίο οι τράπεζες μπορεί να αισθάνονται ικανοποιημένες». Στην περίπτωση αυτή, η ζημία σε όρους παρούσας αξίας για τους ομολογιούχους θα φτάνει το 68%.

Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του Ρόιτερς, στην περίπ
Keywords
Τυχαία Θέματα