Γερμανία: μέτρα για φτηνό ηλεκτρικό

Να λάβει μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει ότι το κόστος της ενεργειακής μετάβασης -από την πυρηνική στην «πράσινη»- θα περιοριστεί και θα κατανεμηθεί δίκαια και ισότιμα μεταξύ των διαφορετικών κατηγοριών καταναλωτών καλεί την γερμανική κυβέρνηση η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Στην Έκθεσή της για την ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας το 2013 η οποία δημοσιεύεται σήμερα, η Υπηρεσία συγχαίρει την Γερμανία για την προσήλωσή της στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη ενεργειακού συστήματος χαμηλών ρύπων και στην εφαρμογή ισχυρής ενεργειακής πολιτικής, ειδικά στους τομείς της ενεργειακής

απόδοσης και της κλιματικής αλλαγής, αλλά επισημαίνει ότι «πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα προκειμένου να διατηρηθεί η ισορροπία μεταξύ της βιωσιμότητας, των προσιτών τιμών και της ανταγωνιστικότητας».

«Το γεγονός ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Γερμανία είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, παρά τις σχετικά χαμηλές τιμές χονδρικής, πρέπει να χρησιμεύσει ως ένα προειδοποιητικό σήμα», αναφέρει η Έκθεση, σημειώνοντας ότι μέχρι τώρα οι γερμανοί καταναλωτές έχουν απορροφήσει το κόστος της ενεργειακής μετάβασης, αλλά η συζήτηση για τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από το Νόμο περί Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας εντείνεται όσο αυξάνεται και το κόστος για τους πολίτες. «Η μετάβαση σε έναν ενεργειακό τομέα χαμηλών ρύπων απαιτεί κοινή αποδοχή και άρα οι τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος θα πρέπει να παραμείνουν προσιτές», τονίζει η Διεθνής Υπηρεσία.

Η ΙΕΑ προτρέπει ακόμη την γερμανική κυβέρνηση να διαχειριστεί την ενεργειακή της πολιτική κατά τρόπο περισσότερο προβλέψιμο ώστε να διασφαλίσει τα δισεκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται προκειμένου να κατασκευάσει νέα δίκτυα μετάδοσης για την μεταφορά «πράσινης» ενέργειας από απομακρυσμένες περιοχές προς τους καταναλωτές. «Απότομες μεταβολές ενδέχεται να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε αύξηση των τιμών», προειδοποιεί η Υπηρεσία και προσθέτει ότι η αποφάσεις του Βερολίνου σε αυτόν τον τομέα επηρεάζουν αναπόφευκτα και τις γειτονικές χώρες, με τις οποίες, όπως αναφέρει, πρέπει να υπάρξει «στενή διαβούλευση». Η επισήμανση αφορά κυρίως την Πολωνία και την Τσεχία.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προσπαθεί με μια σειρά πρωτοβουλιών, περιλαμβανομένων κρατικών επιχορηγήσεων, να καταφέρει οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να φθάσουν το 35% του ενεργειακού μίγματος και το 50% ως το 2030, παρέχοντας στους επενδυτές εγγυημένες τιμές πάνω από αυτές της αγοράς για έως και 20 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα