Η κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο

Το μεγαλύτερο τμήμα της Μπανγκόγκ κινδυνεύει να πλημμυρίσει μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η υπερθέρμανση του πλανήτη καθώς ανεβαίνει η στάθμη των υδάτων και αυξάνεται η ένταση των κυκλώνων, αναφέρει σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι πλημμύρες στο 40% της πρωτεύουσας της Ταϊλάνδης είναι μία από τις δεκάδες αρνητικές επιπτώσεις που θα προκύψουν αν αυξηθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στον πλανήτη, που, σύμφωνα με την έκθεση, είναι

πιθανόν να συμβεί μέσα στα επόμενα 20 με 30 χρόνια αν η κατάσταση εξακολουθεί να εξελίσσεται όπως σήμερα.

Σύμφωνα με τον Τζιμ Γιονγκ Κιμ, τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία εδρεύει στην Ουάσινγκτον, ο οργανισμός έχει υιοθετήσει μία περισσότερο επιθετική στάση προκειμένου να παρακινήσει σε δράση την διεθνή κοινότητα για τις κλιματικές αλλαγές.

Ο Κιμ δήλωσε ότι είναι αδύνατον να αντιμετωπιστεί η φτώχεια χωρίς ταυτόχρονα να αντιμετωπιστούν και οι επιπτώσεις ενός θερμότερου πλανήτη.

Η έκθεση συμπληρώνει μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο, η οποία δείχνει τον αντίκτυπο που θα έχει παγκοσμίως η αύξηση της θερμοκρασίας κατά τέσσερις βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100.

"Αυτό που κάνει η συγκεκριμένη έκθεση είναι να δώσει μία πιο ξεκάθαρη αξιολόγηση της κατάστασης...που θα προκύψει", δήλωσε στους δημοσιογράφους λίγο πριν από την παρουσίαση της έκθεσης η αντιπρόεδρος του τμήματος για την αειφόρο ανάπτυξη του οργανισμού, η Ρέιτσελ Κάιτ. "Και σε κάποια ζητήματα είναι πιο αποκαρδιωτική".

Η έκθεση επικεντρώνεται κυρίως στις επιπτώσεις των υψηλότερων θερμοκρασιών στις αναπτυσσόμενες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας, όπου ζουν οι περισσότεροι φτωχοί του κόσμου.

Οι σοδειές, όπως τα σιτάλευρα, το ρύζι και το καλαμπόκι, δύσκολα αντέχουν σε θερμότερο κλίμα αφήνοντας, πιθανόν, το 25% με 90% του πληθυσμού στην υποσαχάρια Αφρική υποσιτιζόμενο μέχρι την δεκαετία του 2050, σύμφωνα με τις προβλέψεις της έκθεσης.

Οι υψηλές θερμοκρασίες θα γίνουν υπερβολικά υψηλότερες στη νότια Ασία με την πιθανότητα ξηρασίες να πλήττουν την βορειο-δυτική Ινδία, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν μειώνοντας έτσι τα αποθέματα πόσιμου νερού.

Επιπλέον, η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών στις φτωχογειτονιές καθώς θα αυξηθεί ο αριθμός των εκτοπισμένων οι οποίοι θα εγκαθίστανται στις παρυφές των πόλεων, όπου πλήττονται περισσότερο τόσο από τις πλημμύρες όσο και από τους καύσωνες.

"Η έκθεση αυτή περιγράφει ένα εφιαλτικό σενάριο για τις επόμενες μέρες και χρόνια--αυτό που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουμε στη ζωή μας. Απαιτείται επείγουσα δράση, όχι μόνο για να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, αλλά και για να βοηθηθούν οι χώρες ώστε να αντιμετωπίσουν έναν κόσμο με δραματικό κλίμα και ακραία καιρικά φαινόμενα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Κιμ.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι πέρυσι διπλασίασε, στα 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια, τις δαπάνες για την προσαρμογή στις κλιματικές αλλαγές για να βοηθηθούν οι χώρες και οι πόλεις στην εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης για την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών. Επίσης δάνεισε πέρυσι 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια σε χώρες για την εκπόνηση σχεδίου για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα