Η Μ. Ρεπούση στον ΑΘΗΝΑ984

Η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Ρεπούση, μίλησε στις 26/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τη στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς στην πρόσκληση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για τη συμμετοχή στην εκδήλωση που διοργανώνει απόψε:

«Διαμορφώνεται πλειοψηφικά μια επιστολή με την οποία θα απαντήσουμε στην πρόσκληση που μας έκανε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α σε ό,τι αφορά τη δημιουργία αυτού του παλλαϊκού μετώπου για την καταψήφιση τη ρύθμισης
για τη μικρή ΔΕΗ. Στην επιστολή αυτή λέμε ποια είναι η θέση μας για το συγκεκριμένο ζήτημα της ΔΕΗ. Εμείς έχουμε ταχθεί κατά της ιδιωτικοποίησης των δικτύων της ηλεκτρικής ενέργειας και του νερού. Ήταν και σημείο στην προγραμματική συμφωνία που είχαμε κάνει, όταν διαμορφώσαμε τη συγκυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ, ότι θεωρούμε, δηλαδή, ότι τα δίκτυα αυτά θα πρέπει να παραμείνουν σε δημόσιο έλεγχο. Πιστεύουμε ότι η ΔΕΗ πρέπει να είναι και μεγάλη και ισχυρή, προκειμένου να μπορέσει να πάρει μέρος γενικότερα στον ανασχεδιασμό του παγκόσμιου ενεργειακού χάρτη».

Δημοσιογράφος: Η επιχειρηματολογία βεβαίως από την άλλη πλευρά, είναι ότι εδώ και δύο χρόνια υπάρχει αυτή η ένσταση από την κομισιόν σε ό,τι αφορά στα ποσοστά της παραγωγής ενέργειας από τη ΔΕΗ. Το 70% είναι το ανώτατο όριο στη βάση του ανταγωνισμού, με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Μ. Ρεπούση: «Γνωρίζουμε την απαίτηση συμμόρφωσης με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και όλους τους κανόνες που εμπεριέχονται στο τρίτο ενεργειακό πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά αυτοί ακριβώς οι κανόνες ομιλούν για μία σταδιακή απελευθέρωση, καθώς και για υποχρεώσεις, για τη μείωση του λιγνίτη στο ενεργειακό δείγμα και δίνουν και βάρος στο θέμα της προστασίας του καταναλωτή. Κάτι που δεν γίνεται τώρα με το σχέδιο νόμου... Δεν γνωρίζουμε το τελικό σχέδιο. Μιλάμε με βάση τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα. Στην ουσία φτιάχνεται ένα ολιγοπώλιο, καθώς και οι δύο εταιρίες θα μοιράζονται το πελατολόγιο της ΔΕΗ. Δηλαδή, στην ουσία ιδιωτικοποιούνται οι υποδομές και εκχωρείται το πελατολόγιο της ΔΕΗ. Εμείς υποστηρίζουμε ότι μπορούμε να έχουμε μία ισχυρή και ανταγωνιστική ΔΕΗ, αλλά ο τρόπος που επιχειρεί η κυβέρνηση να το κάνει, με τη διάσπαση του δικτύου της ηλεκτρικής ενέργειας, δεν ανταποκρίνεται ούτε στις προϋποθέσεις που θέτει το τρίτο ενεργειακό πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης... Στο θέμα λοιπόν, της πρόσκλησης που μας απευθύνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, το πρώτο σημείο είναι ότι εμείς πιστεύουμε στο διάλογο με τις πολιτικές δυνάμεις που μπορούμε να συγκλίνουμε στα ζητήματα της προτεραιότητας που θέτει κάθε πολιτικό κόμμα και θέλουμε να γίνει αυτός ο διάλογος. Το δεύτερο σημείο είναι ότι σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ δηλώνουμε τη θέση μας και με βάση τα δεδομένα που έχουμε μέχρι τώρα καταψηφίζουμε τη σχετική ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση. Εξάλλου είμαστε προγραμματικά αντίθετοι στην πώληση των δικτύων. Σε ό,τι αφορά τη σημερινή συγκέντρωση - εκδήλωση, εμείς ως κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς, δεν θα παραστούμε. Από εκεί και πέρα, ατομικά δεν ξέρω τι θα επιλέξει κάθε βουλευτής -που νομίζω ότι δεν θα το επιλέξει-, αλλά, ως κοινοβουλευτική ομάδα δεν θα παραστούμε, κρατώντας ανοιχτές τις διόδους επικοινωνίας και με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως και με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν ότι πρέπει ν' αλλάξουν οι ασκούμενες πολιτικές».

Δημοσιογράφος: Ο λόγος για τον οποίο η κοινοβουλευτική ομάδα αποφάσισε να μην παραστεί είναι γιατί σκέφτεστε ενδεχομένως τις πολιτικές ερμηνείες που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν σε μία περίοδο που επιχειρείται ένα ενδιαφέρον πολιτικά άνοιγμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ή γιατί δεν θέλετε να εμπλακείτε στη δημιουργία ενός μετώπου, στο οποίο μετέχουν και πρόσωπα από ένα μεγάλο συνδικαλιστικό χώρο στο παρελθόν, που θα έλεγα ότι δεν άφησαν κατά την περίοδο της θητείας τους εντυπώσεις θετικές;

Μ. Ρεπούση: «Θέλω να είμαι σαφής. Συμφωνώ με το άνοιγμα που κάνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις για να συγκλίνουν σε διάφορα σημεία, στα οποία συμφωνούν και έτσι με αυτή τη έννοια να δυναμώσουν την αντίθεσή τους σε διάφορες ρυθμίσεις και πολιτικές, που θεωρούμε ότι είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον. Άρα, το άνοιγμα είναι θετικό. Ωστόσο και οι όροι που γίνεται κάθε φορά το άνοιγμα δεν είναι "κάθομαι σ' ένα τραπέζι και συζητάω πώς θα συνεργαστώ σε ένα ζήτημα, αλλά κάνω μία εκδήλωση, σας στέλνω μία πρόσκληση". Για παράδειγμα, στην πρόσκληση που μας απευθύνει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α, δεν υπάρχει πίνακας αποδεκτών. Δεν ξέρουμε ποιους άλλους καλεί. Όταν πας σ' ένα διάλογο, θα πρέπει αυτά να είναι ανοιχτά και σαφή. Δηλαδή, από δημοσιογραφικές πληροφορίες ξέρουμε ποιοι άλλοι έχουν κληθεί να πάρουν μέρος στην εκδήλωση αυτή. Δεν γνωρίζουμε, για παράδειγμα, σε ποια πολιτικά κόμματα έχει απευθυνθεί η συγκεκριμένη πρόσκληση, σε ποιους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς. Αυτά θα πρέπει να τα γνωρίζει ένα κόμμα, μία κοινοβουλευτική ομάδα, προκειμένου να αποφανθεί. Γιατί -όπως καταλαβαίνουμε- και οι συμβολισμοί και ο λόγος, με την έννοια των ρητορικών, παίζουν πολύ μεγάλη σημασία.. Είμαστε λοιπόν θετικοί στο διάλογο και στο άνοιγμα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά τα περί παλλαϊκού μετώπου, χωρίς τους όρους, "ελάτε δηλαδή σε μία εκδήλωσή μας για να συγκροτήσουμε ένα παλλαϊκό μέτωπο, το οποίο δεν γνωρίζουμε σε ποιους άλλους απευθύνεται η πρόσκληση, ποιοι θα συμμετάσχουν σε αυτό" είναι μεγάλα ερωτηματικά για την κοινοβουλευτική μας ομάδα. Οποιοσδήποτε διάλογος -και είμαστε ανοιχτοί ως κοινοβουλευτική ομάδα και απέναντι στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις-, θα πρέπει να γίνει με ισότιμους όρους, πιο οργανωμένα και οι διαδικασίες να είναι πιο ανοικτές, έτσι ώστε να είναι ουσιαστικός και να καταλήξει κάπου».

* Για το πώς αντιμετωπίζει η Δημοκρατική Αριστερά το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός κυβερνητικού μπλοκ, μίας κυβερνητικής πλειοψηφίας, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές και να μην υπάρξει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την προεδρική εκλογή:

«Δεν έχει παρθεί καμία απόφαση ούτε για πρόωρες εκλογές, ούτε για το θέμα της πλειοψηφίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Παραμένουν ανοιχτά ζητήματα για τη Δημοκρατική Αριστερά. Έχουν εκφραστεί απόψεις και κάποια στιγμή πολύ σύντομα θα μπορούμε στη διαδικασία του ανοίγματος μίας οργανωμένης συζήτησης, ν' αποφασίσουμε ως κοινοβουλευτική ομάδα και ως Δημοκρατική Αριστερά για τη στάση μας στο συγκεκριμένο ζήτημα. Σε ό,τι αφορά το πολιτικό θέμα, εμείς με τη γραμμή που ακολουθήσαμε στις εκλογές... Αν θέλετε, το μήνυμα των εκλογών ήταν μία αποτυχία της γραμμής της δημιουργίας του τρίτου πόλου. Προγραμματικά μπορεί να έχουμε δίκιο, αλλά ξέρετε στην πολιτική, όταν τα πολιτικά σου σχέδια δεν υποστηρίζονται από τους πολίτες είσαι υποχρεωμένος να τα ξαναδείς. Τι είπαμε λοιπόν εμείς; Απέναντι στο μπλοκ της σημερινής κυβέρνησης, Νέα Δημοκρατία και ΠαΣοΚ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, η χώρα έχει ανάγκη της δημιουργίας ενός τρίτου πόλου. Θεωρήσαμε, λοιπόν, ως Δημοκρατική Αριστερά, ότι υπάρχουν εγγυήσεις από τη μεριά μας για να λειτουργήσουμε ως η επισπεύδουσα δύναμη για τη δημιουργία αυτού του τρίτου πόλου, που θα κινείται στην κατεύθυνση της αλλαγής των ασκούμενων πολιτικών, αλλά θα έχει έναν σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό και μία μεταρρυθμιστική ισχυρή τάση. Αυτό το μήνυμα δεν καταφέραμε να το περάσουμε στους πολίτες. Μας είπαν ότι "εσείς δεν είστε ο τρίτος πόλος". Μπορεί να είναι το Ποτάμι, δεν ξέρω, ενδεχομένως. Αλλά, κάναμε λάθος σε αυτό. Δεν το επικοινωνήσαμε σωστά, δεν ήμασταν αξιόπιστοι και δεν είχαμε αρκετά καινούργια στοιχεία. Έγινε μία πολύ πλούσια συζήτηση και ειπώθηκαν πολλά πράγματα... Είμαστε υποχρεωμένοι να τα ξαναδούμε λοιπόν όλα και μέσα σε αυτό το όλα βλέπουμε και το πλαίσιο των συμμαχιών μας. Αυτοί οι οποίοι μιλούν για τη συγκρότηση ενός τρίτου πόλου, χωρίς να ορίζουν και το θέμα του κυβερνητισμού, δηλαδή πώς θα υλοποιήσουν αυτά που λένε, αφαιρούν μία πολύ σημαντική όψη της εικόνας. Διότι εμείς -όπως και οι άλλοι- πρέπει να πούμε κάποια στιγμή με ποιες πολιτικές δυνάμεις θα υλοποιηθούν αυτά που θέλουμε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα