Η Θ. Φωτίου στον ΑΘΗΝΑ984

H αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την επιλογή Ε. Παναρίτη:

«Οι επιλογές προσώπων σε μια κυβέρνηση αριστεράς έχουν μεγάλη σημασία, είναι θέμα συμβολισμού και σηματοδότησης. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιλέξεις ανθρώπους, οι οποίοι να είναι από τη μία γνωρίζοντες, από την άλλη να μην έχουν δυσμενείς εγγραφές στο άμεσο παρελθόν και να εγγυώνται τόσο την τεχνογνωσία όσο και την ακεραιότητα».

Δημοσιογράφος: Συμμερίζεστε και εσείς πάντως τις
ενστάσεις για την κ. Παναρίτη;

Θ. Φωτίου: «Ναι. Όταν υπάρχει ένας αρνητικός συμβολισμός πρέπει να εξηγηθεί με πολύ μεγάλη αιτιολόγηση, γιατί εμμένουμε σε αυτό που καταγράφεται ως αρνητικός συμβολισμός».

* Για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα:

«Όταν μου λένε "πήγαινε να εφαρμόσεις από το 2016 το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα" και τους λέω ότι περιμένω την αξιολόγηση της δικής σας παγκόσμιας τράπεζας, η οποία ήδη μου έχει πει ότι υπάρχουν προβλήματα στον ελάχιστο σχεδιασμό των 20.000, που σήμερα παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Μιλάμε μετά, να το διευρύνουμε σε 350.000... Και όταν τους λέω ότι αυτό απαιτεί 2 δισ. από εθνικά κονδύλια, εξηγήστε μου γιατί δεν περιμένετε να αξιολογηθούμε, να κάνουμε βελτιωτικές τομές και μου λένε ότι πρέπει να το εφαρμόσω. Και από πού θα βρω τα χρήματα; Και μου απαντούν: "Να κόψετε τα οικογενειακά επιδόματα", 750 εκατομμύρια. Δείτε τον παραλογισμό...
Ή να σας πω για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Εξηγώ ότι έχει αυξηθεί η ανάγκη για να πάνε τα παιδιά σε σταθμούς και λένε ότι εγώ δεν μπορώ να σου δώσω όσα σου έδωσα πέρυσι. Τι θα πει δεν μπορείς, φέτος; Είμαστε άλλο πράγμα εμείς; Πήγε καλύτερα η κατάσταση;».

* Για συμφωνία:

«Πράγματι είμαστε κάθε τόσο κοντά σε συμφωνία, γιατί πράγματι φαίνονται οι εταίροι να πείθονται από τα επιχειρήματά μας. Και εγώ νόμιζα ότι είχε τελειώσει από την προπερασμένη εβδομάδα η διαπραγμάτευση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και ξαφνικά μας ξανακάλεσαν. Δηλαδή οι ίδιοι οι εταίροι μας φέρνουν καινούργια θέματα. Για αυτό είμαστε σε αυτή τη κατάσταση, όπου εμείς εκτιμάμε ότι σε δύο ημέρες τελειώνουμε και αυτοί έρχονται ξαφνικά και βάζουν νέα θέματα».

* Για πρόθεση ηγεσίας να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας όταν έρθει η συμφωνία στη Βουλή:

«Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει μια ιδιοτυπία που εμφανίζεται ως κακοφωνία πολύ συχνά. Έχουμε πεισθεί όλοι ότι εμείς φέρνουμε κάτι καινούργιο στην πολιτική γι' αυτό λέμε την άποψή μας. Στο τέλος της ημέρας, κάνουμε μια σύνθεση δια των οργάνων που έχουμε και η πλειοψηφούσα άποψη δεσμεύει όλους».

Δημοσιογράφος: Άλλο δεσμεύει ηθικά και άλλο είναι θέμα κομματικής πειθαρχίας...

Θ. Φωτίου: «Σε κόμματα της αριστεράς δεν υπάρχει ηθικά. Υπάρχει ότι πολιτικά έχουμε συμφωνήσει ότι σεβόμαστε την άποψη της πλειοψηφίας. Εγώ προσωπικά έχω σεβαστεί την άποψη της πλειοψηφίας, ακόμα και τις κυβερνητικές γραμμές παρά τις διαφωνίες μου. Να σας πω ένα παράδειγμα. Είμαι κατά των στρατιωτικών παρελάσεων. Όταν μου είπαν να πάω στη Λαμία, πήγα».

Δημοσιογράφος: Όταν τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας, επισήμως, αυτό συνεπάγεται και διαγραφές στους διαφωνήσαντες...

Θ. Φωτίου: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει ασύλληπτη ανεκτικότητα και ότι δια της πειθούς προχωρούμε. Όχι μόνο δεν έχουμε διαγράψει κανέναν, αλλά έχουμε υποστεί και μεγάλες πολιτικές ζημιές από διάφορες θέσεις ανθρώπων, που δεν τους διαγράψαμε, γιατί περιμέναμε μέχρι τελευταία στιγμή αυτό που λέμε πάντα αν κάποιος διαφωνεί ριζικά, δεν μπορεί να παραμένει».

Δημοσιογράφος: Ερμηνεύετε δηλαδή αυτή τη ρήση περί κομματικής πειθαρχίας ως ζήτημα πολιτικής ηθικής;

Θ. Φωτίου: «Και ως σύμβασης ηθικής και αριστεροφροσύνης».
Keywords
Τυχαία Θέματα