«Καραβιές» μεταναστών στον Πειραιά

Υποδοχέας κύματος μεταναστών και προσφύγων το λιμάνι του Πειραιά τα τελευταία 24ωρα, ενώ καθημερινότητα είναι πλέον οι αποβιβάσεις στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Άλλο ένα πλοίο, προερχόμενο από Χίο και Μυτιλήνη, έφτασε το πρωί στον Πειραιά, κυρίως με πρόσφυγες από τη Συρία, ανάμεσά τους πολλά παιδιά. Από εκεί, αρχίζει η νέα

οδύσσεια. Πολλοί παίρνουν τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και αναζητούν την τύχη τους στο κέντρο της Αθήνας, κάνοντας “στέγη” τους την Ομόνοια και άλλες πλατείες. Άλλοι αναζητούν συμπατριώτες τους ή συγγενείς κια φίλους, ενώ μια προσωρινή λύση είναι τα ξενοδοχεία.

Ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην Ομόνοια, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 τόνισε ότι καθημερινά μετανάστες και πρόσφυγες αναζητούν κατάλυμα.

Σε ένα μικρό νησί, επιχειρούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αναλαμβάνοντας πρωτοβουλία. Ο Δήμος και οι κάτοικοι της Τήλου προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κέντρο υποδοχής μεταναστών και προσφύγων, προκειμένου να φιλοξενούν έστω και για λίγες μέρες τους ανθρώπους που φτάνουν στο νησί. Μόλις χθες 75 μετανάστες αφέθηκαν από διακινητές στο νησί, οι οποίοι στη συνέχεια εντοπίστηκαν από το λιμενικό και συνελήφθησαν.


Η Μαρία Κάμμα Αλιφέρη, δήμαρχος του νησιού, μίλησε για το κέντρο υποδοχής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Τήλο.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα θέσει η κυβέρνηση το θέμα των αυξημένων μεταναστευτικών ροών ζητώντας, μεταξύ άλλων, αναλογικό καταμερισμό των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Παράλληλα, όπως αποφασίστηκε σε κυβερνητική σύσκεψη, στους Σύρους πρόσφυγες που δικαιούνται άσυλο θα δίνονται άμεσα «όλα τα απαραίτητα έγγραφα» και όχι ταξιδιωτικά όπως αρχικά αναφέρθηκε, καθώς μία τέτοια διατύπωση θα ερχόταν σε σύγκρουση με τη συνθήκη Σέγκεν. Αποφασίστηκε επίσης η μεταφορά των νεοεισελθέντων από τα νησιά σε κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα και ο διαχωρισμός τους εκεί σε πρόσφυγες και μετανάστες. Επίσης, εγκρίθηκε σχέδιο για τη διαμόρφωση ειδικών χώρων διαμονής σε κλειστούς χώρους, σε καταυλισμούς αλλά και σε υπάρχουσες υποδομές.


Να διατηρηθούν τα κέντρα κράτησης μεταναστών, εφόσον πληρούν τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις - και να αξιοποιηθούν στρατόπεδα στην Αττική – ακόμη και οι κατασκηνώσεις αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων – πρότεινε, μέσω του ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Θα πρέπει να αλλάξει το Δουβλίνο 2, σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι το μεταναστευτικό, λόγω του μεγέθους του, συνιστά θέμα που πρέπει να διαχειριστεί το κράτος, και όχι οι Δήμοι. Σχολιάζοντας τη δήλωση της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού Τασίας Χριστοδουλοπούλου, ο κ. Καμίνης είπε ότι θα πρέπει να σοβαρευτούμε ώστε να μην ξαναζήσουμε καταστάσεις στο κέντρο της Αθήνας όπως αυτές του 2012, ή και χειρότερες.

Για το ζήτημα τώρα της αξιοποίησης στρατοπέδων, που αφήνει ανοιχτό και η κυβέρνηση, pηγές του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν στον Αθήνα 9.84 πως δεν τους έχει ζητηθεί τίποτα ως τώρα, τονίζοντας πάντως πως αν και όταν υπάρξει σχετικό αίτημα είναι σε θέση να ανταποκριθούν.

Στο λιμάνι της Μυτιλήνης το οποίο υποδέχεται το μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών και προσφύγων, βρέθηκε νωρίς το πρωί ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, συνοδευόμενος από τον υπεύθυνο του τομέα δικαιοσύνης του κόμματος, επίτιμο πρόεδρο της Ένωσης Εισαγγελέων Βασίλη Μαρκή. Ο κύριος Θεοδωράκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με διασωθέντες μετανάστες, ενώ παρακολούθησε και τις διαδικασίες υποδοχής τους από τις αρμόδιες αρχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα