Κόσοβο: στο επίκεντρο το Διεθνές Δικαστήριο

Η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα τόνισε ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με το νέο διεθνές δικαστήριο, το οποίο θα αναλάβει υποθέσεις που συνδέονται με εγκλήματα πολέμου και εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στη διάρκεια των συγκρούσεων, τη δεκαετία του 1990.

Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί πού θα εδρεύει το ειδικό δικαστήριο και ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές του, η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα δήλωσε ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους διεθνείς θεσμούς στην ίδρυσή του, σύμφωνα με το βαλκανικό ερευνητικό δίκτυο BIRN.

"Οι θεσμοί του Κοσόβου απέδειξαν

ετοιμότητα να συνεργαστούν με διεθνείς εταίρους. Η διαδικασία εστιάζεται σε μεμονωμένα πρόσωπα και δεν αποτελεί καταδίκη συλλογικών προσπαθειών για την απελευθέρωση του Κοσόβου" σημείωσε η κ. Γιαχγιάγκα, προσθέτοντας ότι το δικαστήριο αναμένεται να ασχοληθεί κυρίως με εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων το 1998-1999 στο Κόσοβο.

Ασαφές παραμένει αν η πρωτοβουλία μπορεί να έχει πλήρη πολιτική στήριξη στο Κόσοβο.

Πριν από μερικές εβδομάδες διέρρευσε στον τοπικό Τύπο σχέδιο καταστατικού διεθνούς δικαστηρίου για την ποινική δίωξη δραστών "σοβαρών εγκλημάτων" που διαπράχθηκαν από το 1998 έως το 2000 και συνδέονται με την έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο.

Στο σχέδιο καταστατικού το οποίο συνέταξαν διεθνείς εμπειρογνώμονες αναφέρεται ότι "θα είναι ανεξάρτητο αd hoc δικαστήριο και ότι δεν θα είναι τμήμα της δικαιοσύνης του Κοσόβου, ή του δικαστικού συστήματος".

Τα τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι θα δικάζει για γενοκτονία, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και για εγκλήματα πολέμου.

Ωστόσο, ούτε η Πρίστινα ούτε η ΕΕ δεν επιβεβαίωσαν ότι το σχέδιο είναι γνήσιο, ούτε παρείχαν πληροφορίες για την ίδρυση του δικαστηρίου.

Η κ. Γιαχγιάγκα εξέφρασε ετοιμότητα για συνεργασία με το νέο δικαστήριο σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζόναθαν Μουρ, διευθυντή του γραφείου για τη νοτιοανατολική Ευρώπη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εν τω μεταξύ, σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Τριμπούνα" της Πρίστινας τονίζεται ότι ο πρωθυπουργός του Κοσόβου και αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Χασίμ Θάτσι αντιμετωπίζει πρόβλημα, επειδή οι βουλευτές του κόμματός του δεν είναι έτοιμοι να ψηφίσουν υπέρ της ίδρυσης ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο.

Πηγές ανέφεραν ότι θα είναι πολύ δύσκολο ο κ. Θάτσι να πείσει βουλευτές του κόμματός του, οι οποίοι θεωρούν την ίδρυση τέτοιου μηχανισμού ως ευθεία επίθεση στον "Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου".

Για την ίδρυση του δικαστηρίου απαιτείται η στήριξη τουλάχιστον 80 βουλευτών στη Βουλή των συνολικά 120 εδρών.

Η διαδικασία ίδρυσης του ειδικού δικαστηρίου, το οποίο θα δικάζει με βάση τις αναφορές στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης που συνέταξε ο Ελβετός γερουσιαστής Ντικ Μάρτι εισήλθε σε τελική φάση ή καλύτερα στην πιο δύσκολη φάση, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία στην Βουλή του Κοσόβου, αλλά προκύπτουν προβλήματα, καθώς η πλειοψηφία των βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος φοβάται να ψηφίσει υπέρ, επειδή συμμετείχε στον πόλεμο και θεωρεί τη διαδικασία αυτή ως "πλήγμα".

Η αντιπολιτευόμενη Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου του Ίσα Μουστάφα δεν αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα και οι βουλευτές της δεν έστειλαν αρνητικά μηνύματα, ενώ το αντιπολιτευόμενο κίνημα "Αυτοδιάθεση" του Άλμπιν Κούρτι σχολίασε ότι "τέτοιο δικαστήριο πρέπει να ιδρυθεί στη Σερβία".

Η αντιπολιτευόμενη "Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου" του πρώην πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντινάι άφησε να εννοηθεί ότι θα ψηφίσει υπέρ της ίδρυσης του ειδικού δικαστηρίου. Ο κ. Χαραντινάι είπε ότι η Βουλή του Κοσόβου οδηγήθηκε προ τετελεσμένου και ότι αν δεν ψηφίσει υπέρ του δικαστηρίου, θα το πράξει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τις αναφορές στον Τύπο, το σχέδιο ψηφίσματος θα κατατεθεί στη Βουλή του Κοσόβου την επόμενη εβδομάδα, εφ' όσον υπογραφεί από την πρόεδρο του Κοσόβου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα