Ο Α. Μπέζας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Αντώνης Μπέζας, μίλησε στις 13/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νότη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την ενοποίηση των ταμείων:

«Είναι νωρίς ακόμα. Έχω καλύτερη εικόνα, αλλά όχι πλήρη. Το αντικείμενο ήταν συναφές. Είχα την εποπτεία του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος είναι ασφαλιστικός οργανισμός
υγείας. Εδώ μιλάμε για κάτι άλλο. Το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει σημαντική δουλειά, η οποία άλλαξε το πρόσωπο του υπουργείου Εργασίας στο τομέα της κοινωνικής ασφάλισης, με τη λειτουργία του συστήματος "ΑΡΙΑΔΝΗ", του συστήματος "ΗΛΙΟΣ" και το "ΑΤΛΑΣ"... Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια επόμενη φάση που πρέπει να είναι η διοικητική ενοποίηση και ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός των δομών κοινωνικής ασφάλισης. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει, διότι μέσα από αυτή την διοικητική ενοποίηση και το λειτουργικό εκσυγχρονισμό, θα μπορέσουμε και ν' απεγκλωβίσουμε τα ασφαλιστικά ταμεία από τον κρατικό εναγκαλισμό, από τον εναγκαλισμό της κρατικής χρηματοδότησης και να μειώσουμε την γραφειοκρατία και να δώσουμε τη δυνατότητα να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης. Με αυτή την διοικητική ενοποίηση θα κλείσει αυτός ο μεγάλος κύκλος μεταρρυθμιστικών τομών στο υπουργείο, ο οποίος ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Να τονίσω ότι αυτή η διαδικασία θα πρέπει να γίνει γρήγορα. Πρέπει να ολοκληρωθεί σ' ένα χρονικό ορίζοντα -μετρώντας από σήμερα- όχι μεγαλύτερο από το έτος, διότι επείγει να προχωρήσουμε σε αυτή την ενοποίηση. Είναι ένα τεράστιο εγχείρημα, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε με πολύ γρήγορα βήματα. Το ένα έτος είναι πάρα πολύ σύντομη διαδικασία, αλλά μπορεί να γίνει και θα γίνει. Έχει υπογραφεί μια σύμβαση μεταξύ του υπουργείου Εργασίας και του ΚΕΠΕ για την εκπόνηση μιας μελέτης για αυτή τη διοικητική ενοποίηση. Η πρώτη φάση της μελέτης θα μας δοθεί τις επόμενες μέρες, μέχρι τέλος Ιουνίου και τη δεύτερη και τελική φάση της μελέτης θα την έχουμε τέλη Ιουλίου. Να τονίσω ότι εδώ θα πάμε σε μείωση δομών, εξοικονόμηση σημαντικών λειτουργικών και διοικητικών εξόδων, χωρίς καμία απολύτως επίπτωση στο ύψος των παροχών και τις άλλες παραμέτρους του ασφαλιστικού συστήματος, όπως, για παράδειγμα, τα ηλικιακά όρια».

* Για το αίτημα του Συνήγορου του Πολίτη για τη κράτηση εισφοράς του κλάδου ασθενείας στις συντάξεις:

«Είναι κάτι το οποίο θα δούμε. Καταλαβαίνω τι ακριβώς λέει ο Συνήγορος του Πολίτη, αυτό όμως πρέπει να το δούμε για να σας πω τι θα κάνουμε σαν υπουργείο Εργασίας... Είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα. Αν τα νούμερα αυτά τα πολλαπλασιάσουμε με τον αριθμό των συνταξιούχων, προκύπτουν τεράστια ποσά. Θα το δούμε με προσοχή. Βέβαια το κράτος κοιτάει τα του οίκου του, αλλά τα του οίκου του κράτους στην ουσία είναι και θα πρέπει να είναι τα του οίκου του πολίτη, δηλαδή τα χρήματα του κράτους έρχονται πάλι πίσω στους πολίτες, στους μισθούς, στις συντάξεις, στις διάφορες κοινωνικές παροχές. Εγώ υπόσχομαι ότι είναι ένα από τα θέματα που θα δούμε άμεσα».

* Για το ενδεχόμενο περικοπών στις συντάξεις τη νέα χρονιά:

«Δεν θα θιχτούν οι συντάξεις. Στην επικουρική ασφάλιση και τις παροχές εφάπαξ το καθεστώς ήταν διαφορετικό. Δηλαδή, υπήρχε μια καταστροφική πορεία των ταμείων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας στη κύρια ασφάλιση και στις βασικές συντάξεις. Τώρα η επικουρική ασφάλιση και οι παροχές εφάπαξ είχαν μια καταστροφική πορεία... Οι παροχές αυτές ήταν σε πολλές περιπτώσεις πολύ υψηλότερες από τις εισφορές που είχαν καταβληθεί. Δεν φταίει ο πολίτης, αλλά το κράτος. Και πολλές φορές οι συντάξεις γίνονταν χωρίς έλεγχο και διασταυρώσεις, ακόμα και με υπεύθυνες δηλώσεις. Αυτό είναι ένα καθεστώς το οποίο νομίζω ότι όλοι το αντιλαμβανόμαστε. Το βασικό που έγινε ήταν ότι όλα τα διάσπαρτα ταμεία επικουρικής ασφάλισης ενοποιήθηκαν σ' ένα ενιαίο φορέα επικουρικής ασφάλισης και εισήχθησαν κάποιοι αντικειμενικοί μαθηματικοί τύποι, με τους οποίους οι συντάξεις και οι παροχές θα υπολογίζονται ανάλογα με τις εισφορές οι οποίες καταβάλλονται. Με αυτό το τρόπο διασφαλίστηκε η βιωσιμότητα αυτών των ταμείων και αποκλείστηκε η δημιουργία ελλειμμάτων στο μέλλον. Αυτό νομίζω είναι υπέρ των ταμείων, των συντάξεων και των συνταξιούχων, διότι θα συνεχίσουν να καταβάλλονται οι επικουρικές συντάξεις, παρά τη μικρή μείωση την οποία έγινε».

* Για τους στόχους του υπ. Εργασίας:

«Προφανώς υπάρχουν στόχοι, οι οποίοι αναδιαμορφώνονται ανάλογα με τις εξελίξεις, καθώς τρέχει η διαπραγμάτευση... Το μήνυμα που ήθελε να δώσει ο πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό είναι ότι η θέληση του είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στα αντικείμενα του υπουργείου Εργασίας και να τ' αναλάβουν πιο εξειδικευμένα κάποιοι άνθρωποι, από μεριάς πολιτικής ηγεσίας, προκειμένου να ολοκληρωθούν. Αυτό είναι το μήνυμα. Στην πράξη θα φανεί αν θα επιτευχθεί ή όχι... Μεγάλο στοίχημα είναι η διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας των ταμείων, έτσι ώστε να προχωρήσουν από μόνα τους, απεγκλωβισμένα από την κρατική χρηματοδότηση και παράλληλα πρέπει να προχωρήσουμε σ' ένα πιο λειτουργικό σχήμα, το οποίο θα μας γλιτώσει από σημαντικές λειτουργικές και διοικητικές δαπάνες και θα βελτιώσει την εξυπηρέτηση στο πολίτη. Υπάρχουν διάφοροι στόχοι για τους οποίους θα παλέψουμε».

Δημοσιογράφος: Αυτοί οι στόχοι θα επηρεάσουν περισσότερο αυτούς που παίρνουν σύνταξη σήμερα ή ο στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε το νέο πλαίσιο σε αυτούς που θα πάρουν σύνταξη τα επόμενα χρόνια;

Α. Μπέζας: «Θα αφορά και τους τωρινούς συνταξιούχους, αλλά και τους μελλοντικούς. Όλη αυτή η διαδικασία, όμως, δεν θα έχει καμία απολύτως επίπτωση στο ύψος των παροχών και στις άλλες παραμέτρους του ασφαλιστικού συστήματος».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα