Ο Γ. Παναγόπουλος στον ΑΘΗΝΑ 9.84

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, μίλησε στις 29/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για νομοθετική ρύθμιση για διαδηλώσεις κάτω των 200 ατόμων:

«Ο υπουργός, δεν έκανε σαφές τι θέλει να κάνει και πώς θέλει να το κάνει, παρά μόνο ότι πρέπει να υπάρχει νομοθετική πρωτοβουλία. Πρώτα από όλα, η τάξη και η ομαλή ζωή στην πόλη, καθώς και η λειτουργία του ιστορικού κέντρου
από άποψη επιχειρείν, δεν λύνονται με διατάγματα. Εμείς, ως κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις, κατά τεκμήριο οργανώνουμε μεγάλες συγκεντρώσεις, οι οποίες δεν μπορούν να περιοριστούν ούτε σε μία λωρίδα, ούτε να αντιμετωπιστούν με την επιτρέπουσα αντίληψη... Μάλιστα τονίσαμε στον υπουργό -και αυτή ήταν και η δήλωσή μου-, ότι οι δημοκρατικοί πολίτες και οι μικρές οργανώσεις γνωρίζουν πώς να αυτοπεριορίζονται. Προφανώς, ποτέ δεν σκέφτεται κανένας ότι 200, 300 ή 400 άτομα θα σταματήσουν τη λειτουργία της πόλης... Αυτό δεν αντιμετωπίζεται με έκτακτη νομοθεσία, αλλά με συνεννόηση και διάλογο. Τα έχουμε συζητήσει αρκετές φορές και με τις οργανώσεις της αθηναϊκής κοινωνίας των πολιτών, την οργάνωση για το ιστορικό κέντρο των πολιτών, τον εμπορικό σύλλογο και τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Κάθε φορά που γίνεται μία νομοθετική παρέμβαση που θέλει να επιβάλει νόμο και τάξη, μυρίζει έντονο "ετσιθελισμό", αυταρχισμό, περιορισμό συλλογικών δικαιωμάτων... Δεν νομίζω -επειδή έχω συμμετάσχει και σε μικρές συγκεντρώσεις-, ότι υπάρχει αυτός ο σαδισμός των ανθρώπων που διαμαρτύρονται. Διότι, κανένας δεν βγαίνει στο δρόμο επειδή τρελάθηκε. Η πολιτική που ασκείται ως απότοκο, έχει κοινωνικές αντιδράσεις, γιατί έχει περικόψει πραγματικά όχι μόνο το εισόδημα, αλλά και ασφαλιστικά, εργασιακά και άλλα δικαιώματα από τον κόσμο της μισθωτής εργασίας... Όσες φορές λοιπόν έχω τύχει σε αυτές τις συγκεντρώσεις υπήρξε εκλογίκευση της στάσης. Κανένας δεν ήθελε 100 άνθρωποι να κλείσουν την Πανεπιστημίου και δεν το επεδίωξε. Και αν καμία φορά συμβαίνει, νομίζω ότι με μία σοβαρή παρέμβαση και οι διοργανωτές τέτοιων συγκεντρώσεων θα το αντιληφθούν. Θέλει κάποιος να έχει την κοινωνία εναντίον του; Θέλω να πω ότι με εντυπωσιάζει η ευκολία που προσπαθεί πάντα η εκτελεστική εξουσία -και δεν αναφέρομαι μόνο στην παρούσα κυβέρνηση-, δια της νομοθεσίας και της επίδειξης πολιτικής πυγμής να επιβάλει κάποια πράγματα, τα οποία όμως εκτιμώ ότι είναι πιο πολύ αποτέλεσμα συνεννόησης και δημοκρατικού διαλόγου. Είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνομαι την έκκληση των φορέων της πόλης ότι δεν πρέπει να κλείσει το ιστορικό κέντρο από 100 ή 150 ανθρώπους; Κάθε λογικός άνθρωπος το αντιλαμβάνεται αυτό. Όμως δεν καταλαβαίνω γιατί κάτι τέτοιο πρέπει να επιβληθεί με έκτακτη νομοθεσία και με νομοθεσία πυγμής...».

Δημοσιογράφος: Η ΓΣΕΕ προτίθεται να αναλάβει σχετική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση;

Γ. Παναγόπουλος: «Ναι και το είπαμε στον υπουργό. Επειδή διαφωνούμε με νομοθετικού είδους παρεμβάσεις, μαζί με τις άλλες οργανώσεις, τον δήμο της Αθήνας, τους επικεφαλής των τοπικών διαμερισμάτων, τον εμπορικό σύλλογο και την οργάνωση για την προστασία του ιστορικού κέντρου θα συζητήσουμε και θα παρακαλέσουμε... Διότι υπάρχει και μία αντίληψη ότι αν η ΓΣΕΕ πατήσει ένα κουμπί, όλοι θα στοιχηθούν σε μία κατεύθυνση, εννοώ τα υποκείμενα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Δεν είναι έτσι, δεν είμαστε στον στρατό. Ξέρετε ότι υπάρχουν παρατάξεις, κομματικές επιδιώξεις και συνδικάτα, τα οποία δεν συμφωνούν με αυτό που κάνει η ηγεσία τους... Και έχουν το δικαίωμα να το κάνουν. Αλλά μέσα από δημοκρατικό διάλογο και μία συνεννόηση, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο. Και μάλιστα θα έλεγα ότι πολλές φορές το έχουμε εμείς ανάγκη».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα