Ο Γ. Ρωμανιάς στον ΑΘΗΝΑ984

O γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς, μίλησε στις 12/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Τα ταμεία έχουν ρευστότητα. Έχουν ρευστό χρήμα για να πληρώνουν τις συντάξεις του 2015, του 2016 και του 2017. Δεν έχουμε όμως τη δυνατότητα επιβίωσης στο μέλλον, διότι η μελλοντική τους δυνατότητα επιβίωσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι στην Ελλάδα δεν έχουν ικανοποιηθεί... Το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας

θα διαλυθεί στο μέλλον. Τώρα έχει ρευστό, τουλάχιστον για τα τρία προσεχή χρόνια δεν έχουμε πρόβλημα... Δεν έχω καμία ενόχληση από κανέναν από έξω. Εγώ κάνω τη δουλειά μου χωρίς καμία ενόχληση. Το τι θα γίνει στο μέλλον δεν είναι δικό μου θέμα. Επί του παρόντος δεν έχω καμία ενόχληση από κάποιον τροϊκανό... Συνέχεια το κράτος είναι ο μέγιστος απατεώνας, ο οποίος έρχεται και όποτε έχει έλλειμμα ο κρατικός προϋπολογισμός απλώνει το μακρύ του χέρι στα ταμεία. Αυτό είναι διαχρονικό πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή δεν κάνουμε κάτι τέτοιο. Εδώ και 20 ημέρες δεν έχουμε κάνει κάτι τέτοιο. Εμείς πληρώνουμε κανονικά τις συντάξεις... Μέχρι στιγμής αυτό που έχει γίνει είναι ότι μόνο το ΙΚΑ, αν έχει στο τέλος του μηνός κάποια μικρή αδυναμία καταβολής σύνταξης στη συγκεκριμένη ημερομηνία, δίνει ομόλογα υπό μορφή εγγύησης ή δανεισμού στο κράτος, παίρνει το ελλείπον ποσό, 15 - 20 εκατομμύρια ευρώ, για 4 - 5, το πολύ 10 ημέρες και στη συνέχεια επιστρέφει τα χρήματα και παίρνει τα ομόλογά του πίσω».

Δημοσιογράφος: Δεν έχει χρησιμοποιηθεί κάποιο αποθεματικό ασφαλιστικού ταμείου...

Γ. Ρωμανιάς: «Ούτε 1 ευρώ δεν έχει χρησιμοποιηθεί από τις εκλογές και μετά για τέτοιους σκοπούς».

Δημοσιογράφος: Ο κ. Βίζερ, ο επικεφαλής του EuroWorking Group, είπε χθες, απευθυνόμενος στην ελληνική κυβέρνηση, να προχωρήσει στην αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες τις χώρας. Το σκέφτεστε αυτό;

Γ. Ρωμανιάς: «Όχι, δεν είναι δικό μου θέμα και δεν το γνωρίζω. Αν είπε οτιδήποτε ισχύει μόνο για τον ίδιο. Εγώ εντολές από τον κ. Βίζερ δεν παίρνω. Επί του παρόντος δεν έχει γίνει τίποτα τέτοιο».

Σε άλλο σημείο είπε: «Η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος νομοθετικά δεν έχει αλλάξει ακόμα. Εμείς έχουμε συντάξει και προωθήσει το σχετικό νομοσχέδιο. Βέβαια θα προηγηθεί η κατάθεση του νομοσχεδίου για τις 100 δόσεις, διότι προβλέπουμε ότι από εκεί θα εισπράξουμε περίπου 1,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2015. Μετά θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο που θα έχει μερικές άλλες αλλαγές, όπως η κατάργηση του άρθρου 40 του νόμου 4052 του 2012 για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, η κατάργηση των διατάξεων των δύο νόμων 3863 και 3865 που αφορούν στο σύνολο του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα σε ό,τι αφορά στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της κύριας σύνταξης από 1/1/15 και η κατάργηση της υποχρέωσης του κράτους να εγγυάται μόνο 360 ευρώ. Επανέρχεται η παλιά διάταξη που εγγυάται το σύνολο της σύνταξης και όχι μόνο 360 ευρώ... Λογικά μέχρι το Πάσχα θα έχουμε (σ.σ. το νομοσχέδιο)... Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να φύγει κανείς νωρίτερα από τα 67 ή τα 62 έτη, αν δεν έχει θεμελιώσει δικαίωμα το αργότερο μέχρι το 2012... Δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης έχουν μόνο εκείνοι, οι οποίοι είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι το 2012. Αυτές οι κατηγορίες που έχουν θεμελιώσει δεν πρέπει να ανησυχούν. Δεν τίθεται θέμα να αυξήσουμε τα όρια ηλικίας ούτε για τις μητέρες ανηλίκων, ούτε για τα βαριά και ανθυγιεινά, ούτε για τα ΑΜΕΑ, ούτε γι' αυτούς που έχουν προσληφθεί και ασφαλιστεί πριν το 1983. Εφόσον έχουν θεμελιώσει δικαίωμα, μπορούν να είναι ήσυχοι να φύγουν όποτε θέλουν, να μη βιαστούν, να μην υπάρχει ο πανικός που υπήρχε μέχρι το Δεκέμβριο που έφευγαν, διότι φοβούνταν μήπως ανατραπούν τα δικαιώματά τους».

Δημοσιογράφος: Για όσους δεν έχουν θεμελιώσει;

Γ. Ρωμανιάς: «Για όσους δεν έχουν θεμελιώσει, ήδη ο νόμος τους έχει πάει στα 67 έτη για πλήρη σύνταξη και στα 62 έτη για μειωμένη σύνταξη».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Αναζητήσεις
ασφαλιστικο μητερων ανηλικων ρωμανιας
Τυχαία Θέματα