Ο γερμανικός Τύπος για τις εκλογές

Οι εκλογές και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να απασχολεί τον γερμανικό Τύπο, τον οποίο σήμερα απασχολεί και το θέμα του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

«Τι θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αρχηγός του;», διερωτάται ο αρθρογράφος της Frankfurter Allgemeine Zeitung και σημειώνει ότι «ούτε οι ίδιοι δεν γνωρίζουν ακριβώς», καθώς, όπως επισημαίνει ο οικονομολόγος
Γενς Μπάστιαν «στην Ελλάδα, αντίθετα από ό,τι συμβαίνει στην Γερμανία, δεν υπάρχουν λεπτομερή προεκλογικά προγράμματα», ώστε να μην δυσκολεύεται μετά ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού. Ο συντάκτης περιγράφει τον Αλέξη Τσίπρα ως «χρηματο-βροχοποιό» και σημειώνει ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές εκφράζεται πιο προσεκτικά. Ο κ. Μπάστιαν πάντως τονίζει ότι ο Αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, εάν επιμείνει στην άφεση του χρέους, δεν θα βρει θεσμικούς υποστηρικτές στην Ευρώπη και επισημαίνει ότι ούτε οι Ισπανοί Podemos ούτε η γερμανική «Die Linke» δεν θα βοηθούσαν να κερδίσει την κατανόηση των δανειστών.

«Ένας ανανεωτής της Ελλάδας;», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», στο οποίο αναφέρεται ότι η γερμανική πολιτική θέλει με κάθε μέσο να αποφύγει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνεται ότι «μια νίκη του χαρισματικού Τσίπρα θα μπορούσε να αποτελέσει μια πραγματική ευκαιρία για την Ελλάδα». Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για απροθυμία της ελληνικής πολιτικής ελίτ για μεταρρυθμίσεις και παραθέτει δήλωση του οικονομολόγου Μαρσέλ Φράτσερ: «Η ευθύνη για την απώλεια προοπτικής για το μέλλον και για την αδυναμία μεταρρυθμίσεων ανήκει αποκλειστικά στην πολιτική ελίτ της χώρας». «Επομένως δεν υπάρχει λόγος να μην δοθεί στον νεοαφιχθέντα μια ευκαιρία», τονίζει ο αρθρογράφος, αλλά διευκρινίζει ότι θα ήταν λάθος να εκταμιευθούν τα χρήματα της δανειακής βοήθειας, εάν αυτή η νέα κυβέρνηση δεν τηρήσει τις συμφωνίες που διαπραγματεύτηκαν οι προκάτοχοί της και καταργήσει τα μέτρα εξοικονόμησης που έχουν ήδη εφαρμοστεί. «Ο Τσίπρας πρέπει να μάθει ότι οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις είναι δεσμευτικές», συμπληρώνει, για να σημειώσει ότι σε αντάλλαγμα θα πρέπει να παραδεχθεί το ΔΝΤ και η ΕΕ ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ακόμη και με οικονομική ανάκαμψη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα