Ο ρόλος της "νέας" Γενικής και οι "εσωτερικές" bad bank

Του Κ. Μαριόλη

Η σκέψη υπήρχε εδώ και αρκετούς μήνες στο μυαλό των διοικούντων την Τρ. Πειραιώς και άρχισε να εξελίσσεται σε ουσιαστικό πλάνο όταν ο όμιλος ξεκίνησε το τεράστιο project απορρόφησης και ενοποίησης της Αγροτικής, της Γενικής, της Millennium και των τριών κυπριακών τραπεζών.

Η ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα αναδιάρθρωσης

δανείων που θα μπορεί να δίνει λύσεις σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις αξιολογήθηκε ως επιτακτική. Η συζήτηση, άλλωστε, στον τραπεζικό κλάδο για το ενδεχόμενο ίδρυσης μίας κεντρικής “bad bank” είχε ανοίξει από νωρίς, ωστόσο η ανακεφαλαιοποίηση προείχε.

Όπως ωστόσο διευκρίνισε ο επικεφαλής της Τρ. Πειραιώς, κ. Μιχάλης Σάλλας, η Γενική δεν θα γίνει “bad bank” αλλά μία κατ΄ ουσίαν επενδυτική τράπεζα η οποία θα έχει ως βασικό αντικείμενο την αναδιάρθρωση δανείων, το asset management, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και μικρή δραστηριότητα στον τομέα του Corporate Banking.

Σήμερα, το θέμα των “κόκκινων” και προβληματικών δανείων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον. Ήταν, άλλωστε, ένα από τα θέματα που συζήτησαν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στη συνάντηση που είχαν με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ιδέες υπάρχουν αρκετές στα τραπεζικά γραφεία και μάλιστα οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών, όπως αποκάλυψε το Capital.gr, έχουν ήδη καθίσει στο ίδιο τραπέζι, με τον φάκελο “κόκκινα” δάνεια... ανά χείρας. Αρχικός στόχος η κοινή αντιμετώπιση πελατών με προβληματικά δάνεια σε περισσότερες από μία τράπεζες, ενώ στη συνέχεια θα εξεταστούν όλες οι πτυχές και δεν αποκλείεται να υπάρξει εκ νέου πρόταση για κεντρική bad bank.

Στην παρούσα φάση, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τον πιο δυνατό πονοκέφαλο για τις τράπεζες. Σε αυτό το πλαίσιο, ο φορέας που προτίθεται να ιδρύσει η Τρ. Πειραιώς θα αναλάβει το δύσκολο έργο, παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες και λειτουργώντας στην ουσία ως “κυματοθραύστης” κόντρα στην έξαρση του φαινομένου των προβληματικών χορηγήσεων, θέτοντας νέα δεδομένα.

Η Γενική θα εξυπηρετεί ολόκληρο τον κλάδο και όχι μόνο δάνεια του ομίλου της Τρ. Πειραιώς, εστιάζοντας σε επιχειρήσεις που... θέλουν αλλά δεν μπορούν. Πως θα λειτουργεί όλο αυτό; Πρώτον, όποια επιχείρηση έχει ανεξόφλητο δάνειο το οποίο δεν μπορεί να εξυπηρετήσει θα

Εσωτερικές “bad bank”

Όπως ανέφερε ο κ. Σάλλας, σε όλες τις τράπεζες θα λειτουργήσουν εσωτερικά μεγάλα τμήματα διαχείρισης επισφαλών δανείων. Με άλλα λόγια οι πιστωτικοί όμιλοι έχουν αποφασίσει να κάνουν ρυθμίσεις και διευκολύνσεις – όπως άλλωστε κάνουν και σήμερα – με πιο επιθετικό και αποτελεσματικό, ωστόσο, τρόπο.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλες οι περιπτώσεις δανείων σε καθυστέρηση θα εξετάζονται μία προς μία και ο πελάτης θα έχει την ευκαιρία να αναλύσει τα δικά του δεδομένα, με την τράπεζα να προσφέρει την πιο ενδεδειγμένη λύση, ανάλογα με το πρόβλημα.

Στην.. ημερήσια διάταξη θα είναι φυσικά οι επιμηκύνσεις δανείων, η πληρωμή μόνο τόκων για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, αλλά και συνδυαστικές λύσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποκλείεται να έχουν τη μορφή “κουρέματος”, ανάλογα πάντα με το είδος του δανείου και τη δυνατότητα του πελάτη να εξοφλήσει την υποχρέωσή του.

Όσο για τα distressed funds; Η αλήθεια είναι ότι έχουν γίνει επαφές στην Αθήνα από ορισμένα funds τα οποία αναζητούν ευκαιρίες. Βέβαια στο παρελθόν υπήρξε ξανά ενδιαφέρον και τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι τα distressed funds που αγόρασαν, περιορισμένου μεγέθους, δανειακά χαρτοφυλάκια δεν κατάφεραν σε καμία περίπτωση να εισπράξουν τα ποσά που ανέμεναν.

Επίσης, οι τιμές που προσφέρουν τα περισσότερα από αυτά είναι πολύ χαμηλές με αποτέλεσμα οι τράπεζες να κρίνουν συμφέρουσα τη διαχείριση των προβληματικών δανείων, δεδομένης και της εμπειρίας που έχουν αποκομίσει τα τελευταία χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα