Ο Θ. Σκυλακάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος της "Δράσης", Θόδωρος Σκυλακάκης, μίλησε στις 18/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τα χαμηλά εκλογικά ποσοστά της Δράσης:

«Το δικό μας εκλογικό αποτέλεσμα ήταν υπερβολικά χαμηλό για τις δυνατότητας του χώρου, περίπου 1%. Ο χώρος αυτός έχει πολλές δυσκολίες αυτή την περίοδο. Κυρίως, διότι η εκλογή αυτή -πέραν των δικών μας αδυναμιών, που τις αναλύσαμε διεξοδικά στα συλλογικά μας όργανα-, κινήθηκε προς τα άκρα του πολιτικού σκηνικού. Δηλαδή, εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας και εξ αριστερών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είχαμε
μια αύξηση ποσοστών, πέντε μονάδων, σε αυτές τις εκλογές. Βέβαια, υπάρχει πάντα και η αντικειμενική δυσκολία της πρόσβασης στα ΜΜΕ, όταν υπάρχουν πολλοί μικροί σχηματισμοί και όταν το μήνυμα -τουλάχιστον το δικό μας-, είναι ένα μήνυμα λογικής και επιχειρημάτων, που απαιτεί και χρόνο και καθαρό μυαλό, για να μπορέσει να γίνει κατανοητό».

* Για το Ποτάμι:

«Υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι -κατά τη γνώμη μου-, η μόνη οδός που έχει η χώρα είναι η βαθύτερη αλλαγή του κράτους. Αυτή η αδυναμία, του να παραμένει πελατειακή η δομή του κράτους και μάλιστα μετά τις εκλογές, ο ανασχηματισμός που έγινε μάλλον ενίσχυσε σοβαρά αυτές τις τάσεις, παρά τις αποδυνάμωσε. Αυτό είναι το αντικειμενικό πρόβλημα που υπάρχει και μην υποτιμάτε και το γεγονός ότι υπήρξε σ' αυτή την εκλογή ένα πολύ ισχυρό κόμμα -για τα δεδομένα ενός καινούργιου κόμματος-, το Ποτάμι, το οποίο ήταν ακριβώς δίπλα σε εμάς πολιτικά και με πολύ μεγαλύτερη επικοινωνιακή κάλυψη».

* Για τις συνεργασίες:

Δημοσιογράφος: Γιατί επιλέξατε, λοιπόν, προεκλογικά να συνεργαστείτε με τη "Δημιουργία Ξανά" και όχι με το Ποτάμι;

Θ. Σκυλακάκης: «Καταρχήν, το Ποτάμι δεν έκανε καμία κομματική συνεργασία, οπότε δεν τέθηκε τέτοιο θέμα... Εμείς είμαστε ανοιχτοί στις συνεργασίες. Το δηλώσαμε από την αρχή... Η δύναμη που ανταποκρίθηκε ήταν ο όμορος χώρος της "Δημιουργίας Ξανά", που έχουμε κάνει μια συμφωνία και την οποία θα τηρήσουμε. Από εκεί και έπειτα, όμως, εμείς σκοπεύουμε να διερευνήσουμε γενικότερα τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένας ευρύτατος, όσο το δυνατόν μεγαλύτερος, κεντρικός σχηματισμός -δεν γνωρίζω με ποιο τρόπο, είναι νωρίς να το κουβεντιάσει αυτό κανείς-, που θα μπορέσει να δώσει μια εναλλακτική λύση στο δίπολο Νέας Δημοκρατίας - ΣΥ.ΡΙΖ.Α, που κατά τη γνώμη μας, είναι αδιέξοδο».

"Δεν αποχώρησε η Αντιγόνη Λυμπεράκη":

«Το ενδεχόμενο αυτοδιάλυσης του κόμματος, το απέρριψε η ίδια η Δράση στην κεντρική επιτροπή με μεγάλη πλειοψηφία, οπότε δεν τίθεται θέμα».

Δημοσιογράφος: Το γεγονός ότι η αντιπρόεδρος της Δράσης, η Αντιγόνη Λυμπεράκη, αποχώρησε από το κόμμα;

Θ. Σκυλακάκης: «Όχι. Αυτό είναι ανακριβές. Παραιτήθηκε η Α. Λυμπεράκη από αντιπρόεδρος της Δράσης. Έχει μια πολιτική άποψη, την οποία έχει εξηγήσει και στα όργανά μας και από κοινού θα προσπαθήσουμε να συνεισφέρουμε χωρίς κομματικό εγωισμό και με πολιτική ανιδιοτέλεια στο να υπάρξει μια ευρύτερη σύνθεση. Αυτός είναι ο στόχος μας... Ισχύουν αυτά που οι άνθρωποι δηλώνουν κάθε φορά. Αυτό που σας είπα είναι αυτό που δήλωσε η κ. Λυμπεράκη στην κεντρική επιτροπή και στις μεταξύ μας συζητήσεις».

* "Δεν βλέπουμε να αφορά την κυβέρνηση ο περιορισμός του πελατειακού κράτους":

«Η πολιτική μας πρόθεση είναι να περιοριστεί το πελατειακό κράτος και να υπάρξει μια πραγματικά μεταρρυθμιστική στροφή στην ασκούμενη πολιτική. Αυτό δεν βλέπουμε να αφορά τη σημερινή κυβέρνηση, όπως λειτουργεί. Είναι κάθετο θέμα αυτό, δεν είναι απλό. Αφορά μια ολόκληρη νοοτροπία και έναν τρόπο λειτουργίας του κράτους και της πολιτικής διαδικασίας».

* Για τη συνεργασία με τη "Δημιουργία Ξανά":

«Έχουμε συμφωνήσει ότι θα δημιουργήσουμε κοινές ομάδες επεξεργασίας θέσεων και θα προσπαθήσουμε να συνεισφέρουμε καινούργιες πολιτικές ιδέες -και μόνοι μας και από κοινού- σε αυτή την επιδιωκόμενη σύνθεση, που δεν αφορά μόνο εμάς, προφανώς, ή μόνο τη "Δημιουργία Ξανά". Είναι ένα πολύ ευρύτερο θέμα. Οτιδήποτε φτιαχτεί πρέπει να είναι πολιτικά βιώσιμο και χωρίς να υπάρχουν και μεγαλύτεροι παίχτες, όπως είναι το Ποτάμι. Σε μια ευρύτερη σύνθεση είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο».

* Για Ελιά, κεντροαριστερά και φιλελεύθερο χώρο:

«Ισχύει και πάλι το θέμα του πελατειακού κράτους και της πελατειακής λογικής. Όποιοι εμπράκτως το απορρίπτουν και θέλουν να το αλλάξουν και είναι στον φιλοευρωπαϊκό χώρο, είναι πολύ σημαντικό για εμάς να συζητήσουμε μαζί τους. Επαναλαμβάνω, όμως, ότι για κομμάτια της Ελιάς, αντικειμενικά, δεν ισχύει αυτό. Το ένα και ισχυρότερο, δηλαδή, για να συνεννοούμαστε και εννοώ το ΠαΣοΚ με τη σημερινή του μορφή και ηγεσία».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα