Ο Τύπος στον κόσμο

Η αμείωτη η ένταση στην ανατολική Ουκρανία είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου σήμερα.Για Ουκρανία: Η ανατολική Ουκρανία "γλιστρά" από τον έλεγχο του Κιέβου αναφέρει ο Guardian. Ρωσόφωνοι και ρωσόφιλοι αυτονομιστές καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια στο Λουγκάνσκ και Ντονιέσκ και εμφανίζονται έτοιμοι να διακηρύξουν αυτονομία σε δημοψήφισμα τον Μάϊο. Ενδεικτική πάντως της δεινής θέσης του Κιέβου η ανακοίνωση

του προέδρου Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, ο οποίος ζήτησε την αποπομπή των διοικητών της αστυνομίας στις πόλεις Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, καταγγέλλοντας «την αδράνεια», ή ακόμη και «την προδοσία» των δυνάμεων ασφαλείας στα ανατολικά. "Η αστυνομία στο επίκεντρο των εξελίξεων, την ώρα που το Κίεβο χάνει τον έλεγχο" λένε οι FT. Οι διαδηλώσεις στο Ντονιέσκ αποδεικνύουν τον διχασμό, που επικρατεί στις δυνάμεις της αστυνομίας στην περιοχή.

Για Ιράκ: "Η αμείωτη βία στο Ιράκ περιορίζει τις πιθανότητες επανεκλογής του αλ Μαλίκι" αναφέρουν οι NYTimes. Αντιμέτωποι με καθημερινές βομβιστικές επιθέσεις και κουρασμένοι από την πολιτική παράλυση, που διαρκεί χρόνια στη χώρα, οι ιρακινοί καλούνται στις κάλπες σήμερα για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων. Περίπου 20 εκατομμύρια ψηφοφόροι έχουν εκλογικό δικαίωμα, σε μια διαδικασία όπου το κεντρικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας, ήταν η αποτυχία της σημερινής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι, ο οποίος επιδιώκει τρίτη θητεία, να περιορίσει το αυξανόμενο κύμα φονικής βίας. Από τον περασμένο Ιανουάριο, κατά μέσο όρο κάθε μέρα σκοτώνονται 25 ιρακινοί από επιθέσεις που στόχο έχουν κυρίως τις δυνάμεις ασφαλείας. Τις δυο τελευταίες ημέρες πριν τις εκλογές, πάνω από 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε διάφορες επιθέσεις.

Για Γαλλία: "Σε τεντωμένο σχοινί ο Βάλς" αναφέρει η Liberation. "Tραυματισμένοι" βγήκαν οι Γάλλοι Σοσιαλιστές στη χθεσινή ψηφοφορία για τα μέτρα κατά του ελλείμματος.Ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς απέσπασε ψήφο «νομιμοποίησης» του προγράμματος εξοικονόμησης 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2017 με στόχο να καταφέρει η Γαλλία να επιτύχει τους στόχους στους οποίους έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες για το δημοσιονομικό της έλλειμμα, όμως με πολλές αποχές από τους Σοσιαλιστές γεγονός που φανερώνει τη διχογνωμία εντός του κόμματος. Το οικονομικό πρόγραμμα για το 2015-2017 υιοθετήθηκε από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση με 265 ψήφους υπέρ, 232 κατά 67 αποχές, σε μια ψηφοφορία που δεν είναι δεσμευτική, καθώς έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα. Παρόλα αυτά 41 από τους 291 Σοσιαλιστές βουλευτές απείχαν, γεγονός που παρέχει ενδείξεις για τις δύσκολες διαμάχες που ενδέχεται να ξεσπάσουν στους κόλπους των Σοσιαλιστών. Την ίδια ώρα, οι FT επεσήμαναν πως η Γαλλία εκφράζει ανησυχίες για το ισχυρό ευρώ. Άλλωστε και ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Νουαγιέ σε επιστολή του στον Ολάντσημειώνει πως η ισχύς του ευρώ ενισχύει το πρόβλημα του χαμηλού πληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα