ΟΑΠ: Το Ισραήλ «διάλεξε τον δρόμο της κατοχής»

Η παλαιστινιακή διοίκηση δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ διάλεξε "το δρόμο του ρατσισμού και της κατοχής" από εκείνον των διαπραγματεύσεων, με τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να αναδεικνύεται θριαμβευτής στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες.

Το Ισραήλ "διάλεξε τον δρόμο του ρατσισμού, της κατοχής και του αποικισμού και όχι τον δρόμο των διαπραγματεύσεων και της συνεργασίας", δήλωσε ο Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, γενικός γραμματέας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της
Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

Ο Νετανιάχου, μαύρο πρόβατο των Παλαιστινίων, αναδείχθηκε μεγάλος νικητής των εκλογών, ενάντια σε όλα τα προγνωστικά και αναμένεται να κληθεί να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση στη χώρα του.

Οι Παλαιστίνιοι δεν έτρεφαν αυταπάτες για μια ενδεχόμενη έξοδο από το σημερινό αδιέξοδο, ακόμη και σε περίπτωση νίκης του Ισαάκ Χέρτζογκ, του ηγέτη του Εργατικού Κόμματος και επικεφαλής του κεντροαριστερού συνασπισμού Σιωνιστική Ένωση, αντιπάλου του Νετανιάχου. Ωστόσο με τον Νετανιάχου, πολύ πιθανόν να βρεθούν εκ νέου απέναντι σε έναν αρχηγό κυβέρνησης ο οποίος, την παραμονή των εκλογών δήλωσε ότι όσο είναι πρωθυπουργός του Ισραήλ, δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος.

Την ίδια ώρα κυβερνητικός αξιωματούχος αραβικού κράτους του Κόλπου δήλωσε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου οφείλει την εκλογική του νίκη στους φόβους των Ισραηλινών για την ασφάλειά τους, κυρίως σε σχέση με την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στην περιοχή, με τις χώρες του Κόλπου να φοβούνται ενδεχόμενη πρόοδο της Τεχεράνης στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα με τις μεγάλες δυνάμεις.

"Με το Ιράν να αναδύεται ξανά, ήταν αναμενόμενο ο Νετανιάχου να νικήσει. Είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει ακράδαντα στην προστασία του λαού του και αυτό είναι που θέλει τώρα το Ισραήλ", δήλωσε ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Τα αραβικά κράτη του Κόλπου συμμερίζονται τον φόβο του Ισραήλ για την επιρροή του Ιράν, αναφέρει ο Σάμι αλ Φάρατζ, κουβεϊτιανός σύμβουλος σε θέματα ασφάλειας στο Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, στο οποίο μετέχουν η Σαουδική Αραβία, το Ομάν, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ.

"Από τη μία πλευρά, υπάρχει απαισιοδοξία σχετικά με την πολιτική εξαγγελία του Νετανιάχου ότι δεν θα επιτρέψει διαχωρισμό της Ιερουσαλήμ ή ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Από την άλλη, υπάρχει μια αίσθηση στον Κόλπο ότι ορισμένες από τις σκληρές θέσεις του μπορεί να αμβλυνθούν αργότερα, ειδικά εάν υπάρχει σύγκλιση απόψεων στην περιοχή σε σχέση με το Ιράν. Χωρίς καμία έννοια συνωμοσίας με το Ισραήλ, υπάρχει ένα αίσθημα σύγκλισης στον Κόλπο με τη θέση του Ισραήλ να καμφθεί η επιρροή του Ιράν στην περιοχή".

Ο σύμβουλος πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα "τρομάζουν πολύ" τις χώρες του Κόλπου που έχουν δυσαρεστηθεί μετά την υποστήριξη του Ιράν προς τις σιιτικές δυνάμεις στις συγκρούσεις στο Ιράκ και τη Συρία και τις συμμαχίες του με τη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου και τους πολιτοφύλακες Χούτι στην Υεμένη.

Υπάρχει επίσης μια αίσθηση ότι η νίκη του Νετανιάχου προοιωνίζει το τέλος των ήδη σε τέλμα ισραηλο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών προσπαθειών.

Ο Χάλεντ αλ-Μάεενα, βετεράνος σαουδάραβας δημοσιογράφος και πολιτικός αναλυτής, δήλωσε στο Ρόιτερς μιλώντας για τον Νετανιάχου: "Εδώ είναι ένας άνθρωπος που κατέστρεψε τη Γάζα και είπε ότι δεν θα υπάρξει παλαιστινιακό κράτος. Συνεπώς, αυτό δεν μας κάνει να νιώθουμε πως μας περιμένουν ευτυχισμένες ημέρες. Είναι αποφασισμένος να καταστρέφει".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα