Η νέα κυβέρνηση και οι προσδοκίες

Τα πρώτα δείγματα γραφής έδωσαν ήδη οι νέοι υπουργοί, με σειρά δεσμεύσεων για κοινωνικά ευαίσθητους τομείς. Μεταξύ άλλων, σταματούν οι ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ, του ΟΛΠ και των περιφερειακών αεροδρομίων... ανακαλούνται απολύσεις μέσω της διαθεσιμότητας στο δημόσιο, με πρώτες αυτές των καθαριστριών και των σχολικών φυλάκων, επανέρχεται στα 751 ευρώ ο κατώτατος μισθός, η 13η σύνταξη και οι επικουρικές.

Στον τομέα της Παιδείας, καταργείται η τράπεζα θεμάτων στο λύκειο και επιστρέφουν οι αιώνιοι φοιτητές, με σπουδές χωρίς περιορισμό χρόνου. Στην Υγεία, τίθενται ως προτεραιότητα οι ανασφάλιστοι και η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, ενώ καταργείται η είσοδος των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων. Ακόμη, ανακοινώθηκε πως θα δοθεί ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα.

Αναλυτικότερα:

Σταματάμε την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ προανήγγειλε πριν από λίγο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ ανάλογες δηλώσεις για την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας.

Βρισκόμαστε σε πλεονεκτική θέση από άλλους που έμπαιναν στο παρελθόν στα υπουργεία, διότι έχουμε τη μέθοδο στα χέρια μας με το τι πρέπει να κάνουμε, τόνισε στην τρόικα του Αθήνα 984 ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Δημήτρης Μάρδας. Όπως είπε από τα αυτονόητα μπορούν να εξοικονομηθούν πολλά χρήματα προσθέτοντας ότι στο σκέλος των δαπανών θα πρέπει να μαζέψουμε τη σπατάλη.

Τέλος οι ιδιωτικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων και των υποδομών, ανακοίνωσε πριν από λίγο και ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, προανήγγειλε την ανάκληση των αντισυνταγματικών απολύσεων στο Δημόσιο, ξεκινώντας από τις καθαρίστριες και τους σχολικούς φύλακες.

Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ανήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης υπογράμμισε: "Άμεση προτεραιότητα να σταματήσουμε τις συνεχείς μειώσεις των κύριων και των επικουρικών συντάξεων. Από εκεί και πέρα έχουμε πει ως πρώτο δείγμα και ως πρώτο βήμα θα είναι η επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, κατ' αρχήν για όσους παίρνουν μηνιαία σύνταξη κάτω από 700 ευρώ. Αυτά θα τα δούμε με βάση τις προτεραιότητες που θα βάλει η κυβέρνηση".

Ο υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, έθεσε ως προτεραιότητές του τους ανασφάλιστους και τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Την κατάργηση των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία και του ενός ευρώ στις συνταγές φαρμάκων, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

«Τα περί αφοπλισμού της αστυνομίας δεν τα πιστεύω», δήλωσε πριν από ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, διευκρινίζοντας ότι το θέμα δεν είναι να μην έχει όπλο ο αστυνομικός, αλλά η εκπαίδευσή του. “Δεν υπάρχει έννοια άοπλου αστυνόμου, αλλά σε διαδηλώσεις δεν μπορεί να υπάρχουν 1.000 διαδηλωτές και 2.000 αστυνομικοί”, ανέφερε μεταξύ άλλων, καταλήγοντας πως “θέλουμε να συμφιλιώσουμε την αστυνομία με τον πολίτη”.

Στον τομέα της Παιδείας, ο αναπληρωτής υπουργός Τάσος Κουράκης, ανακοίνωσε την κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων, των εξετάσεων σε Α΄ και Β΄ Λυκείου και την επιστροφή των «αιώνιων» φοιτητών, με σπουδές χωρίς περιορισμό χρόνου.

Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Σακελλαρίδης, τόνισε: "Είμαστε αισιόδοξοι και από το εκλογικό αποτέλεσμα και γενικά από την αντιμετώπιση, η οποία υπάρχει σε διεθνές επίπεδο. Έχει σημασία ότι έχει ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος στην Ευρώπη πάνω στη βάση των θέσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Πιστεύουμε και αισιοδοξούμε ότι και τις επόμενες μέρες αυτό θα φανεί ότι υπάρχει δυνατότητα πραγματικής διαπραγμάτευσης σε σχέση με όλα αυτά τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν την ελληνική οικονομία και κοινωνία και πάνω σε αυτές τις γραμμές θα κινηθούμε στο επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό θα φανεί και την επόμενη εβδομάδα με τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή. Ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι αυτή τη στιγμή το ζήτημα της πραγματικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους. Από εκεί και πέρα τα ζητήματα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης".

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτης Σγουρίδης έκανε λόγο για δύσκολο δρόμο που ξεκινά η κυβέρνηση και πρόσθεσε: "Ξεκινάμε έναν δύσκολο δρόμο, αλλά ελληνικό δρόμο μέσα στην Ευρώπη. Έχουμε ελπίδα αλλά έχουμε και επιχειρήματα. Πιστεύω ότι και οι Ευρωπαίοι έχουν ώτα και ξέρουν ότι ένα ατύχημα μέσα στην Ευρώπη θα τους συγχύσει πολύ".

Keywords
Τυχαία Θέματα