Μαστίγιο και καρότο από Σόιμπλε-Στήριξη από ΗΠΑ

Η Ελλάδα πρέπει να φέρει αποτέλεσμα εάν θέλει την εκταμίευση της δόσης, όχι σε βαθμό 100% αλλά τουλάχιστον σε γενικές γραμμές, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε εκδήλωση του ινστιτούτου Brookings στην Ουάσιγκτον. «Η διεθνής οικονομία και σίγουρα η αμερικανική οικονομία θα επωφεληθούν από μια ήρεμη επίλυση των προκλήσεων αυτών και έχουμε κάνει πολλά βήματαγια να προσπαθήσουμε να ενθαρρύνουμε και να καλλιεργήσουμε ένα τέτοιο είδος

λύσης» τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Έρνεστ.

Κληθείς να διευκρινίσει τις χθεσινές του δηλώσεις για απουσία ενδείξεων μετάδοσης σε περίπτωση Grexit και το εάν εννοούσε ότι η Ευρώπη είναι πλέον αρκετά ισχυρή για να χάσει ένα κράτος-μέλος, ο κ. Σόιμπλε απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του παρεξηγήθηκαν.

Ερωτηθείς για τον κίνδυνο ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη σε περίπτωση με επίτευξης συμφωνίας με τους εταίρους έως τις 30 Ιουνίου, ο κ. Schaeuble απάντησε ότι εναπόκειται στην Ελλάδα να αποφασίσει το τί θα συμβεί.

Αναφορικά με την Ελλάδα δήλωσε ότι η μεγαλύτερη πρόκληση δεν είναι η αναδιάρθρωση του χρέους αλλά να ανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της. Η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει δύσκολες προκλήσεις, τόνισε «Δεν θα άλλαζα με τίποτα θέσεις με τον κ. Βαρουφάκη». Μάλιστα κάλεσε τους δημοσιογράφους, να ρωτήσουν τον Έλληνα ομόλογό του να τους εξηγήσει το ότι στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός είναι υψηλότερος από το μισθό σε κάποια άλλα κράτη-μέλη. Όπως είπε η Ελλάδα ήταν σε έναν "πολλά υποσχόμενο" μονοπάτι, μετά ήρθε η νέα κυβέρνηση. Πώς θα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές; "Ενδεχομένως να ρωτήσετε τον κ. Βαρουφάκη" είπε.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, αναφερόμενος στην κυβέρνηση, είπε αστειευόμενος, "αν βρείτε κάποιον στο Πεκίνο, τη Μόσχα, την Ουάσιγκτον ή την Νέα Υόρκη που θα σας δανείσει 200 δισ. ευρώ, θα είμαστε ευτυχείς" για να συμπληρώσει "είναι δύσκολο να βρεις να σε δανείσει σε αυτή την κατάσταση".

Πληροφορίες και από capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα