Συνάντηση με ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, ILO, WTO και Παγκόσμια Τράπεζα

Με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΟΣΑ 'Ανχελ Γκουρία, την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, τον Γενικό Διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) Γκάι Ράιντερ και τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO) Ρομπέρτο Ασεβέντο συναντήθηκε απόψε στο Βερολίνο η Καγκελάριος της Γερμανίας 'Αγγελα Μέρκελ,
με αφορμή την γερμανική προεδρία στην ομάδα G-7 για το τρέχον έτος.

Στο κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη μετά την συνάντηση, γίνεται λόγος για αύξηση της παγκόσμιας ανάπτυξης, η οποία ενισχύθηκε και λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου. Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προβλέπει για το 2015 ανάπτυξη 3,5% και 3,7% για το 2016, ενώ ο ILO προβλέπει για το 2015 αύξηση της ανεργίας κατά τρία εκατομμύρια παγκοσμίως. Από την πλευρά του ο WTO αναμένει αύξηση του εμπορίου μόνο κατά 4% για το 2015, εξαιτίας των γεωπολιτικών κινδύνων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Οι επικεφαλής των πέντε διεθνών Οργανισμών και η κυρία Μέρκελ επισημαίνουν ακόμη ότι σε μια εποχή μετρίων και αβέβαιων προοπτικών ανάπτυξης, οι κυβερνήσεις πρέπει να ενισχύσουν τις μεταρρυθμίσεις και να λάβουν προληπτικά μέτρα προκειμένου να υποστηρίξουν την ανάκαμψη και να διασφαλίσουν την ανάπτυξη. «Φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις μπορούν να βοηθήσουν ώστε να δημιουργηθούν περισσότερο παραγωγικές, περισσότερο δυναμικές και χωρίς αποκλεισμούς οικονομίες», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν και επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες εφαρμόστηκαν από την αρχή της δεκαετίας του 2000 συνέβαλαν στην αύξηση του πιθανού κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά περίπου 5%. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αυξανόμενη ανισότητα σε πολλές χώρες απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, η G-7, ως κοινότητα κοινών αξιών και ως αποτελούμενη από τους κομβικούς παράγοντες στην παγκόσμια οικονομία, έχει μια ειδική ευθύνη, επισημαίνεται στην ανακοίνωση. «Η Γερμανία δεσμεύεται να αξιοποιήσει την προεδρία της στην G-7 το 2015 προκειμένου να συζητήσει κεντρικά θέματα γύρω από την εξωτερική πολιτική, την πολιτική ασφάλειας, κλίματος, εμπορίου και ανάπτυξης, με σκοπό να αναδείξει νέες πρωτοβουλίες στα πεδία της περιβαλλοντικής πολιτικής, της πολιτικής ενέργειας και υγείας, αλλά και της πολιτικής ενίσχυσης των γυναικών», τονίζεται και υπογραμμίζεται ότι η κοινή προσέγγιση της διεθνούς οικονομικής πολιτικής για την συνεργασία έχει μετριάσει τις συνέπειες της κρίσης, έχει θέσει νέα κριτήρια και έχει προωθήσει προοπτικές ανάπτυξης. Θεσμικές καθώς και ανεπίσημες διασυνδέσεις μεταξύ εθνικών κυβερνήσεων, διεθνών οργανισμών και άλλων εμπλεκομένων έχουν κατά την διάρκεια αυτής της διαδικασίας ενισχυθεί, επισημαίνεται και αναφέρονται οι βασικοί τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί η συνεργασία τους:

- Ενίσχυση των προοπτικών ανάπτυξης ως βασική προτεραιότητα. Σε αυτό το πλαίσιο καλωσορίζονται οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των χωρών της Ευρωζώνης να ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους, να αυξήσουν την απασχόληση και να βελτιώσουν την δημοσιονομική τους θέση. «Είναι σημαντικό να δώσουμε ώθηση στην ανάπτυξη (...) Το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο για Στρατηγικές Επενδύσεις (EFSI) θα συμβάλει σε αυτόν τον στόχο τιμώντας τις προοπτικές ανάπτυξης και επενδύσεων στην Ευρώπη. Περαιτέρω προσπάθειες ωστόσο, ειδικά με επίκεντρο την νεανική ανεργία, την κοινωνική συμμετοχή, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την δημοσιονομική εξυγίανση κατά τρόπο φιλικό προς την ανάπτυξη, εξακολουθούν να είναι κατεπειγόντως απαραίτητες για την Ευρωζώνη. Η προώθηση της καινοτομίας, η βελτίωση της παιδείας, ο περιορισμός των κοινωνικών διαχωρισμών και η ενίσχυση της αγοράς εργασίας και προϊόντων αποτελούν σημαντικούς στόχους της πολιτικής μας που πρέπει να επιτευχθούν με την εφαρμογή μιας φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής ατζέντας.

- Η προσπάθεια να αυξηθεί η απασχόληση πρέπει να ενισχυθεί με ιδιαίτερη έμφαση στην μείωση της νεανικής ανεργίας, σε συνεργασία με τον ILO και τον ΟΟΣΑ.

- Το εμπόριο παραμένει σημαντική κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης και της απασχόλησης. Στο επίκεντρο το 2015 θα πρέπει να βρίσκεται ένα Πρόγραμμα Εργασίας, το οποίο θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο.

- Η κλιματική αλλαγή και η προστασία των φυσικών πόρων παραμένουν βασικές προκλήσεις της εποχής μας. Όλοι οι διεθνείς οργανισμοί έχουν δεσμευτεί να πολεμήσουν κατά της κλιματικής αλλαγής και να προωθήσουν την πράσινη ανάπτυξη.

- Η ανάπτυξη της «Agenda Post-2015» προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για την ενίσχυση της δέσμευσης να τεθεί τέλος στην ακραία φτώχεια και στην πείνα ως το 2030 και να οικοδομηθεί ένα βιώσιμο πλαίσιο ανάπτυξης. Η βασική πρόκληση είναι η δημιουργία μιας εφαρμόσιμης ατζέντας, η οποία θα συνδυάζει τις τρεις διαστάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης: την οικονομική, την κοινωνική και την περιβαλλοντική.

- Η επιδημία του ιού Έμπολα έδειξε ξεκάθαρα ότι ο κόσμος δεν διαθέτει τον κατάλληλο μηχανισμό διαχείρισης διεθνών υγειονομικών κρίσεων και πρέπει να είμαστε πιο γρήγοροι και καλύτερα συντονισμένοι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα