Την Πέμπτη η συνάντηση Βρούτση - τρόικας

Την Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τους εκπροσώπους των δανειστών μας για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων και τον συνδικαλιστικό νόμο.

Η μαραθώνια προετοιμασία της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, ξεκίνησε χθες με την συνάντηση του Γιάννη Βούτση με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.

Επόμενος σταθμός, η Γενεύη. Αύριο, ο υπουργός Εργασίας και οι εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων
θα μεταβούν στο Διεθνές Γραφείο με στόχο να εξασφαλίσουν γνωμοδότηση για τις ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο, η οποία ευελπιστούν ότι θα λειτουργήσει ανασταλτικά στις αξιώσεις της τρόικας για τα δυο αυτά θέματα..

Παράλληλα, ο Γιάννης Βρούτσης, σε μια προσπάθεια να "παγώσει" τον σχεδιασμό των δανειστών μας για το ασφαλιστικό, προωθεί υπουργική απόφαση για τον αναδρομικό διαχειριστικό έλεγχο των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων από το 2008 έως το 2012, ώστε να χαραχθούν οι κατάλληλες πολιτικές που θα διασφαλίζουν την βιωσιμότητα του συστήματος στο μέλλον.

Την ίδια ώρα, η ΓΣΕΕ κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης, για παραβίαση, κατά την τελευταία τετραετία μέσω των μνημονιακών νόμων, κοινωνικών δικαιωμάτων των Ελλήνων εργαζομένων, που προβλέπονται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Η -ομολογουμένως- βαριά διαπραγματευτική ατζέντα του υπουργείου Εργασίας, περιλαμβάνει:

-Ομαδικές απολύσεις με τους δανειστές να ζητούν την διά νόμου απελευθέρωση των απολύσεων. Το Υπουργείο ελπίζει να μετρήσει υπέρ της ελληνικής θέσης η μελέτη του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας, η οποία διαπιστώνει ότι το καθεστώς έγκρισης των απολύσεων που ισχύει σήμερα υπό την αιγίδα του Ανωτάτου Συμβουλίου Απασχόλησης εγγυάται τη διάρκεια , την αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία του μέτρου, όπως απαιτεί η Τρόικα. -Συνδικαλιστικός νόμος (συνδικαλιστικές άδειες, τρόπος λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις, lock out και χρηματοδότηση των συνδικάτων). Η τρόικα απαιτεί η όποια απόφαση για κήρυξη απεργίας να λαμβάνεται από τη γενική συνέλευση των εργαζομένων με πλειοψηφία 50% + 1 και όχι από τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων ή των ομοσπονδιών. Αξιώνει επίσης μεγαλύτερο χρόνο προειδοποίησης ( σήμερα απαιτούνται 24 ώρες προειδοποίησης για τον ιδιωτικό τομέα και 4 μέρες για το δημόσιο), ενώ ζητά την καθιέρωση της εργοδοτικής ανταπεργίας (lock out). -Στο ασφαλιστικό, η τρόικα θέτει θέμα βιωσιμότητας των Ταμείων και φέρεται αποφασισμένη να ζητήσει παρεμβάσεις, που συνεπάγονται νέα μείωση συντάξεων και εφάπαξ, κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, τον περαιτέρω περιορισμό των ασφαλιστικών ειισφορών και την επανεξέταση του ΕΚΑΣ.

-Ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαπιστώνει αποτυχία στον τομέα των εισπράξεων και επιμένει στην εισαγωγή εισπρακτικών εταιρειών για χρέη ακόμη και κάτω από τις 5.000 ευρώ, το σύνολο των οποίων υπολογίζεται σε 8 δις ευρώ, ζητώντας παράλληλα κατασχέσεις κινητής και ακίνητης περιουσίας σε μεγαλύτερη κλίμακα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί δεν αποδίδουν τις αναμενόμενες εισπράξεις, και η ελληνική πλευρά ζητά ευνοϊκότερη ρύθμιση που να προβλέπει από 70 έως 100 δόσεις κυρίως για τις ποσά έως 15.000 ευρώ, που αποτελούν και την πλειονότητα των οφειλών.

Δημήτρης Κωστάκος
Keywords
Τυχαία Θέματα