CSR | Περιβάλλον, Κοινωνία, Άνθρωπος: Από ηθική υποχρέωση, στρατηγική αναγκαιότητα

Iσχυρό εργαλείο για την οικοδόμηση και τη διατήρηση του brand reputation έχει αποδειχθεί η ΕΚΕ. Οι σημερινοί καταναλωτές δεν αγοράζουν απλώς προϊόντα , αλλά επιλέγουν μάρκες που αντικατοπτρίζουν τις αξίες τους. Οι CSR πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται στις αξίες των καταναλωτών, μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά την αφοσίωση της μάρκας. Αφοσίωση

τόσο σε επίπεδο καταναλωτών όσο και σε επίπεδο εργαζομένων. Αξιοσημείωτο είναι πως σύμφωνα με μελέτη της Porter Novelli, 83% των εργαζομένων θα ήταν πιο πιστοί σε μια εταιρεία που τους βοηθά να συνεισφέρουν σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα.

Τι αναζητούν οι καταναλωτές το 2024;
Οι στρατηγικές ανάπτυξης των επιχειρήσεων εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από τη στάση και την προθυμία των καταναλωτών, σε παγκόσμιο επίπεδο, να πληρώσουν για βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες. Σύμφωνα με τη «Global Sustainability Study 2024» της Simon-Kucher, παρατηρείται μια αυξανόμενη ιεράρχηση της βιωσιμότητας, παράλληλα με μια επίμονη πρόκληση οικονομικής προσιτότητας (economic affordability). Η εν λόγω μελέτη παρουσιάζει μια φαινομενικά αντιφατική τάση. Ενώ το 71% των παγκόσμιων καταναλωτών θεωρεί την περιβαλλοντική βιωσιμότητα σημαντική ή πιο σημαντική από πέρυσι, το ποσοστό αυτό παρουσιάζει μείωση 6 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 2022. Η πτώση αυτή οφείλεται, πιθανότατα, στις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες επηρεάζουν την αγοραστική δύναμη και αναγκάζουν τους καταναλωτές να δίνουν προτεραιότητα στις άμεσες ανάγκες. Ωστόσο, μια πιο προσεκτική ματιά αποκαλύπτει μια πιο διαφοροποιημένη πραγματικότητα:

Η βιωσιμότητα «κερδίζει έδαφος»: Ενώ η αντιλαμβανόμενη σημασία έχει μειωθεί ελαφρώς, υπάρχει σημαντική αύξηση (64%) στους καταναλωτές που κατατάσσουν τη βιωσιμότητα ως έναν από τους τρεις κορυφαίους παράγοντες που προσδίδουν αξία σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων. Αυτό δείχνει ότι η βιωσιμότητα μετατρέπεται από ένα «nice-to-have» σε ένα τυπικό κριτήριο αξιολόγησης/αγοράς. Για αυτόν τον αυξανόμενο αριθμό καταναλωτών, η ενεργή ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στις αποφάσεις αγοράς τους αποτελεί κεντρικό στοιχείο. Αναζητούν βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις και αναμένουν από τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν σε αυτήν την κρίσιμη πτυχή.

H υψηλή τιμή παραμένει το βασικό εμπόδιο, αλλά η προσβασιμότητα βελτιώνεται: Η αντίληψη της υψηλής τιμής εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για το 38% των καταναλωτών που συμμετείχαν στην έρευνα (+7 ποσοστιαίες μονάδες από το 2022). Δυστυχώς, πολλοί αντιλαμβάνονται τις βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις ως πιο ακριβές από τις αντίστοιχες παραδοσιακές. Αυτό αναδεικνύει την κρίσιμη ανάγκη των επιχειρήσεων να γεφυρώσουν το χάσμα του affordability, προσαρμόζοντας αναλόγως τις τιμές τους, βάσει της προθυμίας των καταναλωτών. Ωστόσο, υπάρχει και μια θετική εξέλιξη. Η προσβασιμότητα των βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων έχει βελτιωθεί σημαντικά. Σε σύγκριση με το 2022, υπάρχει μείωση κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες στα αναφερόμενα εμπόδια πρόσβασης σε βιώσιμα προϊόντα. Αυτό υποδηλώνει μια αυξανόμενη διαθεσιμότητα βιώσιμων επιλογών, απαραίτητο στοιχείο που ίσως ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αλλάξουν παγιωμένες συμπεριφορές.

Οι καταναλωτές αναλαμβάνουν την ευθύνη: Η μελέτη αποκαλύπτει μια αυξανόμενη τάση σκεπτικισμού των καταναλωτών. Σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων διεξάγει τουλάχιστον κάποια έρευνα προτού εμπιστευτεί τους ισχυρισμούς βιωσιμότητας μιας μάρκας. Αυτό σηματοδοτεί την άνοδο του ενημερωμένου, οικολογικά ευαισθητοποιημένου καταναλωτή που διερευνά τις πρακτικές βιωσιμότητας μιας εταιρείας πριν προβεί σε αγορά.

Το greenwashing, ανησυχία μείζονος σημασίας: Το 57% των καταναλωτών πιστεύει ότι οι μάρκες που χρησιμοποιούν είναι ένοχες για «greenwashing», δηλαδή για υπερβολικούς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα. Επομένως, γίνεται αντιληπτό πως οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι διαφανείς και να επιδεικνύουν πραγματική δέσμευση για περιβαλλοντική υπευθυνότητα ώστε να τους εμπιστευτούν ακόμα και οι πιο απαιτητικοί πελάτες.

Ο «γρίφος» της προθυμίας πληρωμής: Παρά την πρόκληση του οικονομικού affordability, υπάρχει μια θετική μεταβολή στην προθυμία πληρωμής. Το 54% των καταναλωτών είναι πλέον πρόθυμο να πληρώσει μία premium τιμή για βιώσιμα προϊόντα και υπηρεσίες, γεγονός που σημειώνει σημαντική αύξηση από το 2022. Η τάση αυτή είναι ιδιαίτερα ισχυρή στην αυτοκινητοβιομηχανία και τα καταναλωτικά αγαθά. Ωστόσο, η premium τιμή παραμένει αποτρεπτικός παράγοντας για ορισμένους. Αυτό υπογραμμίζει την ανάγκη των επιχειρήσεων να βελτιστοποιήσουν τις στρατηγικές τιμολόγησης ώστε να ευθυγραμμιστούν με την προθυμία πληρωμής των καταναλωτών.

Κατανοούν οι επιχειρήσεις την αξία της βιώσιμης ανάπτυξης;
Πολύ και πάρα πολύ σημαντική χαρακτηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη για την εταιρεία τους το 94% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα της Icap Crif για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη & το ESG σε επιχειρήσεις. Ποσοστό δε, που κυμαίνεται σταθερά σε τιμές άνω του 90%, τα τελευταία έτη. Παράλληλα, όμως, πιστεύεται ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης στους επιμέρους τομείς του ESG από το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων. Ειδικότερα, σε ερώτηση για τον βαθμό εφαρμογής των δράσεων ESG από της επιχειρήσεις της χώρας, το μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος (48%) θεωρεί ότι ο βαθμός ενσωμάτωσής τους διαμορφώνεται σε μέτρια επίπεδα. Επισημαίνεται ότι πάνω από μία στις τρεις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει ότι η δράσεις ESG εφαρμόζονται σε μικρό ή ελάχιστο βαθμό (38%), ενώ το 13% του δείγματος, ποσοστό σημαντικά βελτιωμένο συγκριτικά με την έρευνα του 2023 (9%), θεωρεί ότι έχουν υιοθετηθεί σε πολύ ή πάρα πολύ μεγάλο βαθμό από τις εγχώριες επιχειρήσεις.

Διερευνώντας το ύψος των κονδυλίων που δαπανούν οι επιχειρήσεις για δράσεις ESG, προκύπτει ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών (65%) δαπανά έως 200 χιλιάδες ευρώ. Το 11% των επιχειρήσεων δαπανά από 200 χιλιάδες έως 500 χιλιάδες και το 10% από 500 χιλιάδες έως ένα εκατ. ευρώ. Από την επεξεργασία των απαντήσεων των συμμετεχόντων, προκύπτει άμεση συσχέτιση του συνολικού κύκλου εργασιών τους με τα ποσά που δαπανούν για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ενθαρρυντικό δε, παραμένει το γεγονός ότι οι εταιρείες ενισχύουν συνεχώς, τα τελευταία έτη, τα ποσά που διαθέτουν για δράσεις ESG. Συγκεκριμένα, το 71% των επιχειρήσεων αύξησε τις δαπάνες για ενέργειες ESG, συγκριτικά με το 2022 (το αντίστοιχο ποσοστό το 2022/21 ανήλθε σε 66%), το 23% τις διατήρησε στα ίδια επίπεδα, ενώ το υπόλοιπο 6% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι τις περιόρισε έναντι του προηγούμενου έτους.

Το κόστος βάζει «φρένο» στην υλοποίηση δράσεων ESG
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κυριότερος ανασταλτικός παράγοντας στην υλοποίηση δράσεων ESG αναδεικνύεται, διαχρονικά, με ποσοστό 15%, η δαπάνη / κόστος για την εφαρμογή ενός προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης και ακολουθεί η έλλειψη κινήτρων προς τις επιχειρήσεις για την ανάληψη σχετικών δράσεων, καταλαμβάνοντας μερίδιο 13%. Η σχετική αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας οδήγησε τις οικονομικές πιέσεις εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης στην τρίτη θέση, από τη δεύτερη, που κατέλαβαν τα δύο προηγούμεα έτη, με ποσοστό 12%. Το ίδιο ποσοστό απέσπασαν η μη επαρκής γνώση και κατάρτιση της διοίκησης της εταιρείας σε θέματα βιωσιμότητας (ESG) και η έλλειψη εθνικού κανονιστικού πλαισίου. Έπονται η ελλιπής ενημέρωση των πολιτών για την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης (11%), η δυσκολία μέτρησης της βιωσιμότητας (10%) και η γραφειοκρατία (9%). Τελευταίος παράγοντας στην κατάταξη βάσει σπουδαιότητας εμφανίζεται διαχρονικά το μέγεθος της επιχείρησης (8%), αναμενόμενο αν ληφθεί υπόψη ότι η έρευνα απευθύνεται στις 1.000 μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις στη χώρα.

«Διασταύρωση» της ηγεσίας και της ΕΚΕ
Στον σημερινό, ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο, ο ρόλος των επιχειρήσεων επεκτείνεται πέρα από την επίτευξη κέρδους και περιλαμβάνει έναν ευρύτερο κοινωνικό αντίκτυπο. Το CSR (Corporate Social Responsibility) έχει αναδειχθεί σε κρίσιμη πτυχή της σύγχρονης ηγεσίας, με τις επιχειρήσεις να αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο την ευθύνη τους να συμβάλλουν θετικά στην κοινωνία και το περιβάλλον. Φετινό άρθρο στο Medium διερευνά το σημείο στο οποίο διασταυρώνεται η ηγεσία με την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη, σημειώνοντας πώς οι επιχειρήσεις μπορούν να προωθήσουν θετικές αλλαγές μέσω των ενεργειών και των πρωτοβουλιών τους.

Οικοδόμηση μιας κουλτούρας υπευθυνότητας: Η ηγεσία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην οικοδόμηση μιας κουλτούρας υπευθυνότητας, όπου η ΕΚΕ είναι βαθιά «ριζωμένη» στο DNA του οργανισμού. Οι ηγέτες επικοινωνούν τη σημασία της ΕΚΕ, παρέχουν πόρους / υποστήριξη για πρωτοβουλίες και καθιστούν τους εργαζομένους υπόλογους για ηθική συμπεριφορά και βιώσιμες πρακτικές. Καλλιεργώντας μια κουλτούρα υπευθυνότητας, οι ηγέτες δημιουργούν ένα περιβάλλον όπου οι εργαζόμενοι ενδυναμώνονται να έχουν θετικό αντίκτυπο και να συμβάλλουν σε ουσιαστικές αλλαγές.

Εμπλοκή των stakeholders και οικοδόμηση συνεργασιών: Η ηγεσία στην ΕΚΕ περιλαμβάνει την εμπλοκή των ενδιαφερόμενων μερών και την οικοδόμηση συνεργασιών με εξωτερικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων μη κερδοσκοπικών ομάδων, κυβερνητικών οργανισμών και άλλων επιχειρήσεων. Οι ηγέτες συνεργάζονται με τα ενδιαφερόμενα μέρη για τον εντοπισμό βασικών κοινωνικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων, την ανάπτυξη στοχευμένων πρωτοβουλιών και την αξιοποίηση της συλλογικής τεχνογνωσίας και των πόρων για την προώθηση ουσιαστικών αλλαγών. Με την προώθηση της συνεργασίας και των συμπράξεων, οι ηγέτες μπορούν να ενισχύσουν τον αντίκτυπο των προσπαθειών ΕΚΕ και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις πολύπλοκες προκλήσεις.

Επένδυση σε βιώσιμες πρακτικές: Η ηγεσία στην ΕΚΕ απαιτεί δέσμευση για βιώσιμες επιχειρηματικές πρακτικές που ελαχιστοποιούν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και προωθούν τη μακροπρόθεσμη αειφορία. Οι ηγέτες επενδύουν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην αποδοτικότητα των πόρων, στη μείωση των αποβλήτων και στην ουδετερότητα του άνθρακα για να μετριάσουν τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και να δημιουργήσουν ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Με την υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών, οι leaders επιδεικνύουν τη δέσμευσή τους στην προστασία του περιβάλλοντος και εμπνέουν τους άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Ενδυνάμωση των εργαζομένων ως φορέων αλλαγής: Η ηγεσία στο CSR περιλαμβάνει την ενδυνάμωση των εργαζομένων ως φορέων αλλαγής που μπορούν να προωθήσουν θετικό αντίκτυπο εντός και εκτός του οργανισμού. Οι ηγέτες παρέχουν ευκαιρίες για τη δέσμευση των εργαζομένων, τον εθελοντισμό και την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε τομείς που σχετίζονται με την ΕΚΕ. Ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να συνεισφέρουν, αξιοποιώντας τον χρόνο, τα ταλέντα και την τεχνογνωσία τους σε κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς, οι ηγέτες καλλιεργούν μια αίσθηση σκοπού και υπευθυνόητας που ενισχύει την ικανοποίηση και τη διατήρηση των εργαζομένων.

Μέτρηση του αντίκτυπου και λογοδοσία: Η ηγεσία στο CSR απαιτεί δέσμευση για διαφάνεια, λογοδοσία και μέτρηση του αντίκτυπου. Οι ηγέτες καθορίζουν βασικούς δείκτες επιδόσεων (KPIs) και μετρήσεις για την παρακολούθηση της προόδου προς την επίτευξη των CSR στόχων, την τακτική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και την παρουσίασή τους στα ενδιαφερόμενα μέρη. Μετρώντας τον αντίκτυπο και καθιστώντας τους εαυτούς τους υπόλογους, οι ηγέτες επιδεικνύουν τη δέσμευσή τους για συνεχή βελτίωση και διασφαλίζουν ότι οι CSR προσπάθειες αποφέρουν απτά οφέλη στην κοινωνία και τον οργανισμό.

Το ROI της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης
Η επένδυση στην ΕΚΕ δεν αποτελεί απλώς μια ηθική επιλογή, αλλά μια έξυπνη επιχειρηματική απόφαση με μετρήσιμες αποδόσεις. Σύμφωνα με αναφορές του κλάδου, οι εταιρείες που υλοποιούν CSR πρωτοβουλίες βλέπουν έως και 50% μείωση του employee turnover. Δεδομένου ότι η αντικατάσταση ενός εργαζομένου μπορεί να κοστίσει από 50% έως 200% του ετήσιου μισθού του, η εξοικονόμηση αυτή μπορεί να είναι σημαντική. Επιπλέον, τα CSR προγράμματα συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο ελκυστικού employer brand, διευκολύνοντας τις εταιρείες να προσελκύσουν κορυφαία ταλέντα. Σε μια ανταγωνιστική αγορά εργασίας, οι υποψήφιοι αναζητούν όλο και περισσότερο εργοδότες που ευθυγραμμίζονται με τις προσωπικές τους αξίες. Αυτή η ευθυγράμμιση οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα εργασιακής ικανοποίησης, τα οποία συνδέονται άμεσα με τη βελτίωση της παραγωγικότητας και της καινοτομίας. Όπως διαβάζουμε και στην έκθεση «2024 Global Human Capital Trends» της Deloitte, «όταν ευημερούν οι άνθρωποι, ευημερούν και οι εταιρείες», κάνοντας δε λόγο για «Human sustainability» (ανθρώπινη βιωσιμότητα), δηλαδή τον βαθμό στον οποίο ο οργανισμός δημιουργεί αξία για τους ανθρώπους του, προσφέροντάς τους υγεία και ευημερία, ισχυρότερες δεξιότητες, ευκαιρίες εξέλιξης, αυξημένο αίσθημα του ανήκειν κ.ά.

Η τεχνητή νοημοσύνη ως μοχλός βιώσιμου μετασχηματισμού
Η «2024 EY Europe Long-Term Value and Corporate Governance Survey» υπογραμμίζει την τεχνητή νοημοσύνη ως δυνητικά σημαντική κινητήρια δύναμη του βιώσιμου επιχειρηματικού μετασχηματισμού, αλλά απαιτεί αποτελεσματική και υπεύθυνη τεχνολογική διακυβέρνηση, προκειμένου να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη των ενδιαφερομένων μερών. Ενώ οι περισσότερες εταιρείες αναφέρουν «αρχική πρόοδο» στη διακυβέρνηση του ΑΙ, δεν είναι πολλές αυτές που βρίσκονται ένα βήμα μπροστά με μια ισχυρή προσέγγιση που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή – μόλις το 1/3 (33%) των ερωτηθέντων δήλωσε ότι διαθέτει ένα πλαίσιο διακυβέρνησης για την υπεύθυνη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ένα ανησυχητικό 21% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι «δεν έχει ξεκινήσει» αυτό το κρίσιμο εγχείρημα.

Ενώ οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη -ιδίως, στο Gen AI- κινούνται εξαιρετικά γρήγορα, είναι σημαντικό μια εταιρεία να συνεχίζει να εξελίσσει παράλληλα την τεχνολογική της διακυβέρνηση. Σύμφωνα με την έκθεση, μια προληπτική προσέγγιση της διακυβέρνησης προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα όσον αφορά στην απελευθέρωση της αξίας.

Με βάση την ανάλυση του 2024, η ΕΥ προτείνει τρεις βασικούς τομείς στους οποίους τα Διοικητικά Συμβούλια μπορούν να εδραιώσουν ηγετική θέση:

Να προκαλούν προληπτικά τη διοίκηση να ενσωματώσει τη βιωσιμότητα στην επιχειρηματική στρατηγική, απαιτώντας ένα φιλόδοξο στρατηγικό όραμα από τις διοικητικές ομάδες.Να επιμείνουν σε μια πιο φιλόδοξη, στρατηγική προσέγγιση της πολιτικής και της κανονιστικής ατζέντας, ώστε να υπερβούν τη συμμόρφωση και να εντοπίσουν πού μπορεί η εταιρεία να βρει στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.Να εκμεταλλευτούν τη δύναμη του ΑΙ. Η τεχνητή νοημοσύνη, η βιωσιμότητα και η διακυβέρνηση συνδέονται με τρόπους που πρέπει να διερευνηθούν. Η υπεύθυνη διακυβέρνηση θα επιτρέψει στους οργανισμούς να εξισορροπήσουν την ευκαιρία βιωσιμότητας του ΑΙ με τις περιβαλλοντικές, κοινωνικές και ηθικές προκλήσεις του.

Ουσιαστικός ο ρόλος του αυτοματισμού στο ESG reporting
Και στην υποβολή των Εκθέσεων Βιωσιμότητας, το Gen AI έρχεται να παίξει υποστηρικτικό ρόλο, θέμα το οποίο, μάλιστα, βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων του Amazon Web Services Summit, τον Ιούνιο. Πιο αναλυτικά, τα εργαλεία αυτοματοποίησης μπορούν να βελτιώσουν την ανάκτηση, την επεξεργασία και την υποβολή εκθέσεων δεδομένων, εξασφαλίζοντας έγκαιρα και ακριβή αποτελέσματα, αποφορτίζοντας τα στελέχη. Η δυνατότητα αυτή επιτρέπει συνεχείς ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο, αντιπροσωπεύοντας με ακρίβεια το σημείο στο οποίο βρίσκεται μια εταιρεία, όσον αφορά τις προσπάθειές της στον τομέα του ESG, ανά πάσα στιγμή. Τέτοια συστήματα αναφοράς μπορεί να αποδειχθούν απαραίτητα για την απόδειξη της κανονιστικής συμμόρφωσης. Ένα ισχυρό, ακριβές σύστημα παρακολούθησης και υποβολής εκθέσεων μπορεί να βοηθήσει τους οργανισμούς να τηρήσουν αυτά τα πρότυπα και να αποφύγουν τις δυσμενείς συνέπειες της μη συμμόρφωσης, συμπεριλαμβανομένων πιθανών οικονομικών ζημιών ή τη δυσφήμιση. Το ESG Reporting παρέχει, επίσης, πολύτιμες πληροφορίες σε πελάτες αλλά και σε επενδυτές, επιτρέποντας στους τελευταίους να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Έλπω Θωμαγιάννη, External Affairs Manager, BAT Hellas

«Η εταιρική υπευθυνότητα διαπερνά όλη μας την επιχειρηματική δραστηριότητα»
«Στην BAT Hellas, η εταιρική υπευθυνότητα δεν είναι απλώς μία στρατηγική επιλογή, αλλά αποτελεί θεμελιώδη αξία που διαπερνά όλη την επιχειρηματική μας δραστηριότητα. Είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στους πυλώνες του ESG, με στόχο την προάσπιση μιας βιώσιμης ανάπτυξης που στηρίζει τον άνθρωπο, το περιβάλλον και τις διάφορες κοινωνικές ανάγκες. Μέσα από το όραμα του ομίλου μας για ένα Καλύτερο Αύριο (A Better Tomorrow), συνεχώς εργαζόμαστε για να δημιουργήσουμε θετική αξία σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Η BAT Hellas, ως ενεργό μέλος της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας, αναλαμβάνει και υλοποιεί σημαντικές δράσεις που συνδυάζουν την καινοτομία με τη δέσμευση για το κοινό καλό. Με αυτές τις πρωτοβουλίες και πολλές άλλες που θα ακολουθήσουν, η BAT Hellas παραμένει επικεντρωμένη στην επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας, προάγοντας ένα μέλλον που βασίζεται στην υπευθυνότητα, την πρωτοπορία και τη συλλογική πρόοδο».

Μάγια Στυλιανού, Energy Services, Corporate Communications & CSR Director, Elpedison

«Σε σταθερή τροχιά για ένα πιο βιώσιμο μέλλον»
«Σε έναν έντονα και διαρκώς μεταβαλλόμενο κόσμο, που έχει να αντιμετωπίσει αναρίθμητες προκλήσεις, όπως αυτές της κλιματικής αλλαγής και της “πράσινης” μετάβασης, είναι σαφές πως η βιώσιμη ανάπτυξη και η επιστροφή αξίας στην κοινωνία είναι πλέον υποχρέωση της κάθε υπεύθυνης επιχείρησης. Στην Elpedison, έχουμε τοποθετήσει τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στον πυρήνα της εταιρικής μας κουλτούρας και φιλοσοφίας, προχωρώντας με αποφασιστικότητα και ουσιαστικές πράξεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης, έχουμε δημιουργήσει το ολιστικό πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Ενεργοποιώ», μέσω του οποίου η εταιρεία συνεισφέρει συνεχώς στην κοινωνία και το περιβάλλον, επιβεβαιώνοντας την πάγια δέσμευσή της να βρίσκεται καθημερινά και με συνέπεια δίπλα στους πολίτες. Έχοντας συγκεκριμένους στρατηγικούς πυλώνες, η Εlpedison απαντά σε πραγματικές ανάγκες, ενισχύοντας τοπικές κοινωνίες και ευπαθείς ομάδες, στηρίζοντας την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και την εκπαίδευση σε θέματα ενεργειακής αποταμίευσης και απόδοσης».

Κατερίνα Μακρίδου Ωραιοπούλου, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Μπάρμπα Στάθης

«Δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με υποδειγματικό τρόπο»
«Η εταιρεία Μπάρμπα Στάθης, εδώ και 55 χρόνια, γράφει τη δική της ιστορία στην ελληνική γη, στηρίζοντας τους Έλληνες αγρότες, οδηγώντας τις διατροφικές εξελίξεις και προσφέροντας προϊόντα άριστης ποιότητας και μέγιστης ασφάλειας στις ελληνικές οικογένειες. Η σημαντική μας συμβολή στην ελληνική οικονομία, τον πρωτογενή τομέα και την απασχόληση συνοδεύεται από τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με υποδειγματικό τρόπο, παρέχοντας ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, υποστηρίζοντας τους ανθρώπους μας και την κοινωνία, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πρωτοβουλίες που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας».

Ελένη Στεφανίδου, Corporate Affairs & ESG Engagement Manager, Nestlé

«Όλη η αλυσίδα αξίας μας εφαρμόζει ηθικές και βιώσιμες πρακτικές»
«Φέτος, η Nestlé γιορτάζει 125 χρόνια παρουσίας και αδιάλειπτης προσφοράς στην ελληνική αγορά. Μια μακρόχρονη πορεία που δεν οφείλεται μόνο στα επιχειρηματικά επιτεύγματα της εταιρείας, αλλά στο σύνολο των αξιών μας, στους ανθρώπους μας, στις υπεύθυνες εταιρικές πρακτικές που εφαρμόζουμε και στην έμπρακτη συνεισφορά μας στην κοινωνία. Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη αποτελεί καίριας σημασίας δέσμευση της Nestlé και περικλείει την ευθύνη της εταιρείας να λειτουργεί οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά με βιώσιμο τρόπο, δημιουργώντας μακροπρόθεσμη αξία για την κοινωνία και για τα ενδιαφερόμενα μέρη μας. Η δέσμευσή μας στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα ενισχύει τις πρωτοβουλίες ΕΚΕ που αναπτύσσουμε και υποστηρίζουμε, διασφαλίζοντας ότι όλη η αλυσίδα αξίας μας εφαρμόζει ηθικές και βιώσιμες πρακτικές. Αντιλαμβανόμενοι τις σύγχρονες προκλήσεις και ανάγκες, μένουμε προσηλωμένοι στη δράση μας για το κλίμα, την ψηφιακή ενσωμάτωση, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη και θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε το κοινωνικό μας αποτύπωμα με στόχο την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος».

Αννίτα Παταργιά, Corporate Communications Manager, όμιλος Quest

«Συνεχίζουμε να ενισχύουμε τη θέση μας ως αξιόπιστος κοινωνικός εταίρος»
«Στην εποχή μας, η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (CSR) έχει μετατραπεί από μια προαιρετική ενέργεια σε αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής κάθε υπεύθυνης εταιρείας. Σε έναν κόσμο που αντιμετωπίζει κρίσιμες περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις, η ενσωμάτωση των αρχών της βιωσιμότητας και της κοινωνικής υπευθυνότητας στη λειτουργία των επιχειρήσεων είναι πιο απαραίτητη από ποτέ. Στον όμιλο Quest, το CSR αποτελεί τμήμα της εταιρικής μας κουλτούρας και καθορίζει τις προτεραιότητές μας. Λειτουργούμε με σεβασμό στο περιβάλλον, με χρηστή εταιρική διακυβέρνηση, και στηρίζουμε την κοινωνία. Ο όμιλος Quest, με πάνω από 3.000 εργαζόμενους και 14 εταιρείες, δεσμεύεται να αξιοποιεί την τεχνολογία με ανθρωποκεντρικό προσανατολισμό, να δημιουργεί αξία και να προσφέρει ουσιαστική υποστήριξη στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δημιουργώντας έναν καλύτερο κόσμο για όλους, όπου η τεχνολογία υποστηρίζει την κοινωνία. Μαζί, συνεχίζουμε να δημιουργούμε ένα θετικό αποτύπωμα και να ενισχύουμε τη θέση μας ως αξιόπιστος κοινωνικός εταίρος».

Ενημερωτικές καμπάνιες που ευαισθητοποιούν
Oral-B: Aρχές Σεπτεμβρίου, προβλήθηκε η νέα καμπάνια κατά του εκφοβισμού που δημιούργησε η Leo Burnett για την Oral-B και την ψηφιακή πλατφόρμα Live Without Bullying. Με το μήνυμα «Ανοίγουμε τα στόματα», η Leo Burnett εστιάζει στις επιπτώσεις που έχει ο εκφοβισμός σε μικρές ηλικίες, οδηγώντας σε παιδιά που φοβούνται να εκφραστούν και να χαμογελάσουν. Η καμπάνια αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του ελληνικού κοινού αναφορικά με το θέμα, ώστε να αναδείξει τη σημασία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, στο οποίο όχι μόνο θα ακουστούν οι φωνές των παιδιών, αλλά θα λάβουν και ουσιαστική στήριξη, τόσο τα παιδιά όσο και οι καθηγητές και οι γονείς. Σε αυτό το πλαίσιο, η Oral-B έρχεται να προσφέρει ένα τέτοιο ασφαλές περιβάλλον στη σχολική κοινότητα της Ελλάδας, μέσα από τη συνεργασία της με το Live Without Bullying. Τη σκηνοθεσία της κεντρικής ταινίας έκανε ο σκηνοθέτης Βασίλης Κεκάτος, ενώ τα digital videos σκηνοθέτησε ο Νίκος Κολιούκος, σε παραγωγή της TopCut – Modiano.

Motor Oil: Στις αρχές του χρόνου βγήκε στον τηλεοπτικό «αέρα» η καμπάνια της Motor Oil για το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Φροντίζω». Η καμπάνια δημιουργήθηκε in-house από την αντίστοιχη Διεύθυνση του ομίλου και «έτρεξε» με TV σποτ. Την παραγωγή του σποτ ανέλαβε η Danezis Stories.

Υπουργείο Παιδείας: Η Ogilvy δημιούργησε το βίντεο για την καταπολέμηση του σχολικού bullying με κεντρικό μήνυμα «Μην ανέχεσαι το bullying. Μίλα. Μπορείς», για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση. Το βίντεο αναπαριστά σκηνές που βασίζονται σε αληθινά περιστατικά bullying, καταλήγοντας στο να ενθαρρύνει τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τη νέα πλατφόρμα αναφοράς περιστατικών που εισήγαγε το Υπουργείο, στο stop-bullying.gov.gr. Το βίντεο διάρκειας 3:30 λεπτών, από ένα original σενάριο της Ogilvy με τίτλο «Μάρτυρες», σκηνοθέτησε ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, σε παραγωγή της Foss Productions. Η καμπάνια πλαισιώθηκε από TV σποτ μικρότερης διάρκειας, υπαίθριες καταχωρίσεις σε στάσεις λεωφορείων και σχολεία, και στοχευμένες ενέργειες στο TikTok.

ΕΝΔΙΑΛΕ: Στη ζωή μιας σταγόνας απόβλητου λιπαντικού που δεν έχει ακόμα εξαντληθεί αναφέρεται η καμπάνια της Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Λιπαντικών Ελαίων (ΕΝΔΙΑΛΕ). Η καμπάνια είναι μια παραγωγή της Jack, με την Effectus ως εταιρεία επικοινωνίας και σκηνοθεσία και CGI της Yeti Pictures. Σύμφωνα με την καμπάνια, με τη σωστή διαχείριση τα χρησιμοποιημένα λιπαντικά μπορούν να αποκτήσουν νέα αξία αφού με την ανακύκλωση των λιπαντικών προστατεύουμε το περιβάλλον εξοικονομώντας φυσικούς πόρους και ενέργεια. Η 360º καμπάνια σχεδιάστηκε για προβολή στην τηλεόραση, το διαδίκτυο, τα social media και σε OOH, ενώ τον ήχο ανέλαβε η Rabbeats.

Dove: Mε αφορμή τα 20 χρόνια από την καμπάνια για την αληθινή ομορφιά, το Dove ανανέωσε τη δέσμευσή του στην «αλήθεια». Σε αυτό το πλαίσιο, δημιούργησε τη νέα του καμπάνια με τίτλο «Κώδικας», η οποία φέρνει στο προσκήνιο την επιρροή του ΑΙ στην ομορφιά, με στόχο να αναδείξει τη θετική επίδραση που μπορεί να έχει η αληθινή ομορφιά στην ευρύτερη έννοια της ομορφιάς.

Cosmote: Η νέα καμπάνια της Ogilvy για τα 10 χρόνια στήριξης της Cosmote στην Εκπαιδευτική Ρομποτική, αναδεικνύει τη νοημοσύνη των παιδιών. Η ταινία ταξιδεύει το κοινό σε έναν κόσμο τεχνολογίας, όπου παρακολουθεί μια σειρά από ρομπότ να εκτελούν διάφορες δράσεις που απαιτούν εξυπνάδα, προσαρμογή και αντίληψη. Όμως, η ιστορία ανατρέπεται όταν αποκαλύπτεται πως πίσω από κάθε ένα από τα «έξυπνα» ρομπότ που είδαμε, βρίσκεται μία νοημοσύνη ακόμα πιο ισχυρή. Εκείνη της ομάδας παιδιών που του έδωσαν ζωή μέσα από την Εκπαιδευτική Ρομποτική. Η επικοινωνία περιλαμβάνει τηλεοπτική ταινία, print και social media υλικά και υλοποιήθηκε σε παραγωγή Parasol. Τη σκηνοθεσία ανέλαβαν οι Danny & Loco με την ηχητική επιμέλεια της Bounce και τη φωτογράφηση έκανε ο Πάνος Γεωργίου.

Άλμα Ζωής: Η καμπάνια #είμαιΨαγμένη που δημιούργησε η Baas Digital για το Άλμα Ζωής, επέστρεψε, για δεύτερη χρονιά, με ανανεωμένη εικόνα. Η νέα καμπάνια «έτρεξε» και φέτος τον Οκτώβριο, μήνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Μαστού, σε μορφή print στα ΜΜΜ και σε ψηφιακή μορφή στα online μέσα επικοινωνίας. Παράλληλα, συνεχίστηκε και φέτος η προβολή του τηλεοπτικού και του ραδιοφωνικού σποτ που δημιουργήθηκαν πέρυσι. Μέσω της οπτικής της προσέγγισης, η καμπάνια «μιλάει» στη σύγχρονη γυναίκα, με έμφαση στις γυναίκες 35+, τονίζοντας τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.

Interamerican: Υπενθυμίζοντας τη δύναμη της ανθρώπινης αλληλεγγύης, η Interamerican παρουσίασε τη νέα της καμπάνια με τίτλο «Χτίζοντας ξανά την ελπίδα». Έναν χρόνο μετά την κακοκαιρία «Daniel», η καμπάνια παρουσιάζει μέσα από 6 αληθινές ιστορίες όσα βίωσαν οι πληγέντες, περιγράφοντας παράλληλα το ταξίδι τους προς την ανάκαμψη. Η 360º καμπάνια που «έτρεξε» σε όλα τα Μέσα, εγκαινίασε μια νέα συνεργασία ανάμεσα στην Interamerican και τη Danezis Stories – The Value of Communication, που ανέλαβε την παραγωγή.

KFC: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καθαριότητας, η Frank & Fame δημιούργησε καμπάνια για την KFC, με μήνυμα: «Proud of the taste, not the waste», ζητώντας από τους καταναλωτές να απολαμβάνουν τα αγαπημένα τους KFC, υπεύθυνα. Η καμπάνια «έτρεξε» στις 20/09, σε SoMe και publishers.

Υπουργείο Υγείας, UNICEF: Η καμπάνια της Εθνικής Δράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας του Υπουργείου Υγείας που υλοποιείται από τη UNICEF και μία σειρά εταίρων με τίτλο «Για τα παιδιά, γινόμαστε ασπίδα», ξεδιπλώνει μέσα από απλές, καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών, τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία τους η μη ισορροπημένη διατροφή και η έλλειψη άσκησης. Το δημιουργικό για την καμπάνια και την υλοποίηση του προγράμματος επικοινωνίας, «υπογράφει» η Weber Shandwick / McCann Athens, την παραγωγή του σποτ η Parasol και τη σκηνοθεσία ο Βαρδής Μαρινάκης.

Υπουργείο Υγείας, ΕνΕΑΠ: Την καμπάνια «Rethink Drink», δημιούργησε η Savvy Partners, για λογαριασμό της Ένωσης Επιχειρήσεων Αλκοολούχων Ποτών (ΕνΕΑΠ) και του Υπουργείου Υγείας, με στόχο την προώθηση της υπεύθυνης στάσης και συμπεριφοράς ως προς το αλκοόλ. Η εκστρατεία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων και έχει ξεκινήσει μέσα από social media και ψηφιακά μέσα. Δημιουργικό όχημα της καμπάνιας είναι οι ίδιες οι εκφράσεις που χρησιμοποιούν οι Έλληνες στην καθημερινότητά τους για να περιγράψουν το αποτέλεσμα της μη λελογισμένης κατανάλωσης αλκοόλ.

Givmed: Στη Valuecom ανέθεσε το Givmed | Share Medicine Share Life την ad-hoc υλοποίηση καμπάνιας για την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, με τίτλο «Ας τα δωρίσουμε σήμερα κιόλας!». «Άνθρωποι σαν κι εμάς έχουν ανάγκη τα φάρμακα που εμείς δεν χρησιμοποιούμε πια. Ας τα δωρίσουμε σήμερα κιόλας, προσφέροντας το μεγαλύτερο δώρο στους συνανθρώπους μας», αναφέρει σχετικά η καμπάνια. Περιλαμβάνει δε, την πανελλαδική προβολή των μηνυμάτων στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα της χώρας, καθώς και μία ψηφιακή καμπάνια στα social media του οργανισμού και σε κανάλια συνεργατών και influencers.

Spermogene: Καμπάνια ευαισθητοποίησης για την ανδρική γονιμότητα λάνσαρε, τον Νοέμβριο, η Spermogene, με την «υπογραφή» της Ristart. Η καμπάνια με κεντρικό μήνυμα: «Η υπογονιμότητα ήταν γυναικεία υπόθεση. Πλέον όχι», εντάσσεται στο πλαίσιο του #Movember (Moustache + November) και στοχεύει να αναδείξει την ανδρική πλευρά της υπογονιμότητας, καταρρίπτοντας στερεότυπα και προάγοντας τον ανοιχτό διάλογο γύρω από το θέμα. Το δημιουργικό της καμπάνιας τονίζει την ανάγκη για πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση, ενθαρρύνοντας την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Η εκστρατεία προβάλλεται στα SoMe της Spermogene, και περιλαμβάνει σειρά από banners και videos.

«Σκαρφάλωσε» η Ελλάδα στα ESG κριτήρια μεταξύ 2020-2024
Τη μεγαλύτερη βελτίωση όσον αφορά στις επιδόσεις στα χαρακτηριστικά ESG –περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια και θέματα διακυβέρνησης– καταγράφει η Ελλάδα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης της Τράπεζας Πειραιώς μεταξύ 27 χωρών. Ειδικότερα, σε ανάλυσή της για τις αξιολογήσεις κρατών βάσει χαρακτηριστικών ESG, η τράπεζα παρατηρεί πως οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης κατατάσσονται υψηλά, ενώ οι αναδυόμενες αγορές υστερούν. Οι πέντε χώρες με τις υψηλότερες βαθμολογίες ESG είναι οι Δανία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Γερμανία και Σιγκαπούρη, ενώ στις χαμηλότερες θέσεις βρίσκονται οι Ν. Αφρική, Ινδία, Ινδονησία, Βραζιλία και Μεξικό (βαθμολογίες από 40 και κάτω). Ως «κορυφαία» εντοπίζονται τα κράτη που έχουν βαθμολογία ESG πάνω από 50 και θετική δυναμική τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τα κράτη με χαμηλές βαθμολογίες ESG και αρνητική δυναμική χαρακτηρίζονται «χαμηλών επιδόσεων». Έτσι, για την περίοδο 2020-2024, η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Ιταλία και η Κύπρος ξεχωρίζουν ως «top performers», με τη χώρα μας να έχει καταγράψει την υψηλότερη δυναμική σε σύνολο 27 χωρών, με άνοδο 3,2 μονάδων στη βαθμολογία ESG. Όπως εξηγεί η μελέτη, η βαθμολογία της Ελλάδας υποχώρησε σημαντικά μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και την κρίση χρέους της. Από τότε έχει ανακάμψει, έχοντας επιστρέψει σήμερα στις 57,7 μονάδες και στα επίπεδα προ κρίσης, συγκλίνοντας με τις υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας. Η ισχυρή αυτή επίδοση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο κριτήριο της διακυβέρνησης, με την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ της Ελλάδας να «οδηγεί» τη συνολική βελτίωση, καθώς και στο κοινωνικό κριτήριο. Ωστόσο, το πιο αδύναμο σημείο για την Ελλάδα είναι το περιβαλλοντικό κριτήριο, το οποίο βρίσκεται σε τροχιά επιδείνωσης, όπως αποκαλύπτει η έρευνα.

Keywords
csr, κοινωνια, ηθικη, ανθρωπος, περιβαλλον, csr, εταιρική κοινωνική ευθύνη, εν λόγω, υπουργείο παιδείας, εκε, αφοσίωση, εταιρεία, global, study, βιωσιμότητα, οφείλεται, icap, dna, αειφορία, capital, europe, survey, amazon, web, hellas, tomorrow, energy, elpedison, προσφορες, δραση, quest, νέα, leo, live, ελλαδα, videos, motor, ogilvy, ωναση, gov, original, σχολεια, jack, cgi, yeti, pictures, media, επιρροή, cosmote, print, loco, μμμ, online, interamerican, kfc, fame, unicef, weber, mccann, athens, μαρινακης, drink, life, τραπεζες, κυπρος, top, αεπ, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, θεματα πανελληνιων, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, αξια, τραπεζα της ανατολης, εισφορα αλληλεγγυης, τατιανα στεφανιδου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τραπεζα πειραιως, αξιολογηση, ξανα, αποτελεσματα, μιλα, υιοθετηση, βιντεο, χωρες, το θεμα, αεπ, ανακυκλωση, αφρικη, βελγιο, βημα, βραζιλια, γερμανια, γνωση, γυναικα, δανια, διατροφη, εργαλεια, ηγεσια, θεμα, ινδια, ιταλια, οικονομια, ομορφια, πειραιως, πλαισιο, προγραμμα, ραδιοφωνο, τηλεοραση, υγεια, υψος, amazon, capital, cgi, dna, icap, kfc, ogilvy, quest, unicef, αγορα, αγορα εργασιας, αειφορία, αυξηση, αρθρο, αυστρια, αληθινες ιστοριες, αλκοολ, αλμα ζωης, ανησυχητικο, αφορμη, αφοσίωση, βαθμολογια, βαθμολογιες, βιωσιμη αναπτυξη, βιωσιμότητα, βρισκεται, γεγονος, γεωργιου, γινεται, γονιμοτητα, γονεις, διευθυνση, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, διοικηση, δικη, δειχνει, διαδικτυο, δωρο, εγχειρημα, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εκε, εκθεση, εκπαιδευση, εκστρατεια, εκφρασεις, ελλειψη, ενεργεια, ενημερωση, εν λόγω, εννοια, εξελιξη, επικοινωνια, επιρροή, εποχη, ερευνα, ερχεται, εταιρεία, εταιρική κοινωνική ευθύνη, ετη, ευημερια, ευθυνη, ευθυγραμμιση, τεχνολογια, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, υπηρεσιες, υποθεση, ηχητικη, θετικο, εικονα, ινδονησια, ισορροπημενη διατροφη, ηχο, κλιμα, λειτουργια, λιπαντικα, λουξεμβουργο, λογο, ματια, μεξικο, μειωση, μικρο, μορφη, νοημοσυνη, ομιλος, οραμα, οφείλεται, οχημα, παιδια, παρουσιαση, πηγες ενεργειας, πηγη, προγραμματα, πρωτοπορια, ρομποτ, ρολο, σεναριο, συγκεκριμενα, σειρα, σιγκαπουρη, σκηνες, σκηνοθεσια, ταση, τιμη, τμημα, τριτη, υλοποιηση, υψηλη, φαρμακα, χασμα, ψηφιακη, athens, αγορες, αλυσιδα, εφαρμογη, elpedison, εμφαση, energy, europe, web, fame, jack, global, gov.gr, gov, house, ηγετες, hoc, hellas, χωρα, ιδιαιτερα, interamerican, υπουργειο, κομματι, leo, life, loco, long, mccann, media, μελετη, μπροστα, original, ομαδες, πηγες, pictures, πληροφοριες, print, study, ταξιδι, online, τραπεζα, θεματα, θεσεις, θετικα, υγειας, υλικα, weber, videos, motor, yeti
Τυχαία Θέματα