Women & Media: Premium περιεχόμενο και ολιστική προσέγγιση αποτελούν πόλο έλξης για τα brands

Όχημα» για να προσεγγίσουν τα brands το κοινό τα τελευταία χρόνια είναι τα Μέσα που απευθύνονται κυρίως στο γυναικείο κοινό, τα διαδικτυακά μαγκαζίνο που κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερη μερίδα αναγνωστριών. Με πλούσια θεματολογία που ανανεώνεται διαρκώς και με δυναμική παρουσία στα social media, τα «γυναικεία» sites, αποτελούν γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη στρατηγικών marketing και επικοινωνίας καθώς έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τις πιστές αναγνώστριές

τους.

Ωστόσο και η σχέση αυτή αλλάζει διαρκώς με το πέρασμα του χρόνου. Το κοινό γίνεται πιο «ανήσυχο», απαιτητικό και διαβασμένο, τα brands δημιουργούν events μέσω των οποίων οι συντάκτες μεταφέρουν στις αναγνώστριες τις εμπειρίες τους και οι niche markets καταφέρνουν να διεισδύσουν στον στόχο τους μέσω έξυπνα δομημένων άρθρων με προσωποποιημένη χροιά.

Στις γυναίκες τα σκήπτρα των ηλεκτρονικών αγορών
Όσο για τη γυναικεία αγοραστική δύναμη; Είναι παραπάνω από σαφής, αν αναλογιστεί κανείς, πως σε παγκόσμιο επίπεδο, το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των φύλων έχει μειωθεί σε όλες τις περιοχές του κόσμου και έχει σχεδόν εξαλειφθεί στον ανεπτυγμένο κόσμο. Σύμφωνα με στοιχεία του «Facts and Figures 2021», της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ για την κατάσταση της ψηφιακής συνδεσιμότητας παγκοσμίως, το 89% των ανδρών και το 88% των γυναικών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει και το Statista που αποκαλύπτει πως ήδη από το 2015, το 55% των χρηστών που πραγματοποιούσαν συναλλαγές μέσω κινητής τηλεφωνίας, ήταν γυναίκες ενώ το 53,4% των γυναικών στις ΗΠΑ πραγματοποίησαν αγορές μέσα από το smartphone τους, νούμερο που αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο από το 2015 μέχρι και σήμερα.

Στην Ελλάδα, η καθημερινή χρήση του διαδικτύου είναι γεγονός για το 94,1% όσων έχουν πρόσβαση στο Internet, αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, με κυριότερες δραστηριότητες την ανάγνωση ιστοσελίδων αλλά και την αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα και υπηρεσίες. Τα στοιχεία μάλιστα αναφέρουν πως το 2023, οι δραστηριότητες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση ήταν η πώληση αγαθών και υπηρεσιών μέσω e-shops αλλά και η ανταλλαγή απόψεων μέσα από ιστοσελίδες ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης για προϊόντα ή υπηρεσίες.

Προσωποποιημένο περιεχόμενο για «διαβασμένο» κοινό
Από την εποχή της πρώτης εμφάνισής τους μέχρι σήμερα, πολλά έχουν αλλάξει στα Μέσα που απευθύνονται σε γυναικείο κοινό. Ως μια εξέλιξη των γυναικείων περιοδικών, έτσι και τα Μέσα αυτά προβάλλουν πλέον την εικόνα της γυναίκας «της διπλανής πόρτας» με θεματολογία εμπνευσμένη από την καθημερινότητά της. Η αρθρογραφία μεταβάλλεται διαρκώς ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής και τα brands βρίσκουν γόνιμο έδαφος για το γυναικείο κοινό τους μέσα από προσωποποιημένο περιεχόμενο.

Την ανάγκη να ανταποκρίνονται τα Μέσα στις απαιτήσεις ενός «διαβασμένου» κοινού μέσα από μια προσωποποιημένη εμπειρία, τονίζει η Διονυσία Καλαποθαράκου, Διευθύντρια Queen.gr. «Τα τελευταία χρόνια το κοινό μας γίνεται όλο και πιο απαιτητικό και επιθυμεί να επενδύει τον χρόνο σε αυθεντικότητα και ουσία. Για το λόγο αυτό, το brand μας στρέφεται όλο και περισσότερο προς το προσωποποιημένο, premium περιεχόμενο, προκειμένου να καλύπτει τις μοναδικές ανάγκες κάθε αναγνώστριας. Οι αναγνώστριές μας είναι δυναμικές, με ενδιαφέροντα και άποψη, γυναίκες που προσπαθούν καθημερινά να διαχειρίζονται την ισορροπία ανάμεσα στην οικογενειακή, εργασιακή και κοινωνική ζωή και ταυτόχρονα να είναι ενημερωμένες για όσα τις αφορούν», τονίζει συμπληρώνοντας «το Queen.gr έχει κατακτήσει με προσπάθεια, συνέπεια και σταθερότητα τη θέση του ανάμεσα στις κορυφαίες προτιμήσεις ενός πολυσυλλεκτικού αναγνωστικού κοινού».

Για ένα πιο ανήσυχο αλλά και πιο ενημερωμένο κοινό κάνει λόγο και η Βασιλική Δουκουμοπούλου, Αρχισυντάκτρια Glow.gr, Glow Magazine Flavor Edition. «Τα τελευταία χρόνια, το προφίλ των αναγνωστών έχει γίνει ακόμα πιο ανήσυχο, επιλέγει την αξιόπιστη ενημέρωση, αντί της γρήγορης κι αναλώσιμης πληροφόρησης. Είναι πιο “διαβασμένο” σχετικά με τα νέα, και έχει αποκτήσει καλύτερο κριτήριο, ώστε να επιλέγει συνειδητά την είδηση που το ενδιαφέρει περισσότερο. To Glow.gr απευθύνεται σ’ ένα δραστήριο επαγγελματικά και κοινωνικά κοινό, που επιθυμεί συνεχώς να ενημερώνεται, τόσο για τις εγχώριες, όσο και για τις διεθνείς ειδήσεις. Ενδιαφέροντά του είναι ο χώρος της μόδας, του design, της τέχνης, του σύγχρονου lifestyle, οι επιδραστικές προσωπικότητες, ενώ ασχολείται ιδιαίτερα με την επικαιρότητα και τους διάφορους κοινωνικούς προβληματισμούς που προκύπτουν μέσα από αυτήν».

Comfort zone για τα brands
Δύσκολα τα Μέσα αποτελούν ένα comfort zone στο οποίο τα brands μπορούν με άνεση και ευκολία να προσεγγίσουν το κοινό-στόχο τους. Στα Μέσα που απευθύνονται ωστόσο κυρίως στο γυναικείο κοινό, συμβαίνει ακριβώς αυτό. Μέσα από μια 360ο προσέγγιση που περιλαμβάνει προφίλ σε όλα τα social media συνοδευόμενα από videos ή και podcasts, οι αναγνώστριες αποτελούν μέλη μιας ευρύτερης κοινότητας που δύσκολα εγκαταλείπουν. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που οι phygital εμπειρίες ενισχύουν την αίσθηση του «ανήκειν» σε μια κοινότητα αναγνωστριών με κοινά ενδιαφέροντα, μια κοινότητα που αποτελεί ένα γνώριμο, ασφαλές και relevant περιβάλλον για τα brands.

«Tα “γυναικεία” digital media κατορθώνουν να φέρουν τα brands κοντά στο κοινό-στόχο τους, αρχικά, γνωρίζοντας πολύ καλά το προϊόν και -ίσως- βιώνοντας μια εμπειρία σε ό,τι το αφορά. Έτσι, αυτή μεταφέρεται ακέραια στον αναγνώστη και του προσφέρει τη δυνατότητα να ταυτιστεί. Τα social media επίσης, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την σχέση (brand-κοινού). Τα digital media έχουν την ευκαιρία να απευθυνθούν σε πιο ευρύ κοινό μέσω των λογαριασμών τους στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, ανοίγοντας έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των brands και του κοινού», τονίζει η Βασιλική Δουκουμοπούλου.

Στις αυξημένες απαιτήσεις του κοινού αλλά και στη νέα ολιστική προσέγγιση του περιεχομένου αναφέρθηκε και η Διονυσία Καλαποθαράκου. «Οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί και είναι υποχρέωση των ψηφιακών μέσων να βρίσκονται εκεί όπου το κοινό τους ζει, αλληλοεπιδρά και φυσικά καταναλώνει περιεχόμενο. Τι συνεπάγεται αυτό; Μια ολιστική 360ο αντίληψη για την ανάπτυξη και τη διάχυση του περιεχομένου (website, social media, podcasts, videos), με βασικό άξονα τη συνεχή αξιοποίηση τεχνολογιών, δεδομένων και εφαρμογών για ψηφιακούς εκδότες. Αυτή η στοχοθεσία είναι κοινή για όλα τα μέσα της DPG Digital Media Group, όπως και η ενίσχυση των phygtital εμπειριών με events, αλλά και η δημιουργία νέων, εκδοτικών προϊόντων που χαρακτηρίζονται από πρωτοτυπία και καινοτομία», τονίζει χαρακτηριστικά.

Μεγαλύτερη διείσδυση σε niche markets και communities ta «δυνατά» σημεία
Η δημιουργία κοινοτήτων αλλά και η διείσδυση σε αγορές εξειδικευμένων προϊόντων φαίνεται πως αποτελούν τα βασικότερα πλεονεκτήματα των «γυναικείων» digital media συγκριτικά με τα αντίστοιχα γενικότερου ενδιαφέροντος. Αυτά άλλωστε τα χαρακτηριστικά αποτελούν πόλο έλξης τόσο για το κοινό όσο και για τα brands. «Τα γυναικεία ψηφιακά μέσα εμφανίζουν μεγαλύτερη διείσδυση σε niche markets και, μέσα από την ποιότητα του περιεχόμενου τους, δημιουργούν κοινότητες, ενισχύοντας την αφοσίωση των αναγνωστριών και παράλληλα διευρύνοντας την αναγνωστική τους βάση. Στην DPG Digital Media Group μπορούμε να ανταποκριθούμε σε κάθε τύπο περιεχομένου (editorial, branded, paid) χάρη στην εξειδίκευση και το συνολικό expertise των ομάδων μας», αναφέρει η Διονυσία Καλαποθαράκου.

Σε έναν συνδυασμό παραγόντων που στο σύνολό τους δίνουν δυναμική στα Μέσα που απευθύνονται στο γυναικείο κοινό καθιστώντας τα πόλο έλξης για κοινό και brands, αναφέρθηκε και η Βασιλική Δουκουμοπούλου. «Original content, στοχευμένο στο γυναικείο κοινό, εξελισσόμενες θεματικές περιεχομένου, Social media connection και δημιουργία ενός δυνατού και διαχρονικού woman community είναι οι βασικότερες διαφορές των “γυναικείων” digital media», ανέφερε τονίζοντας πως εξίσου βασικό χαρακτηριστικό αποτελούν και οι εικόνες-άρθρα που εμπνέουν.

Διονυσία Καλαποθαράκου, Διευθύντρια Queen.gr

«Αν το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς, τότε το product είναι το βασίλειο»
«Αν το περιεχόμενο είναι ο βασιλιάς, τότε το product είναι το βασίλειο, όπως λέει ένα ρητό για τα ψηφιακά μέσα. Με το όρο “product” εννοούμε, μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση και ανάπτυξη τεχνολογιών που θα ενισχύσουν την παραγωγή περιεχομένου, θα αυξήσουν τα έσοδα και θα βελτιώσουν την αναγνωστική εμπειρία. Και τα τρία είναι αλληλένδετα, αλλά εξυπακούεται πως δίχως το βέλτιστο user experience δεν θα μπορέσουν να επιτευχθούν τα υπόλοιπα δύο. Οι δυνατότητες πλέον υπάρχουν και η αλματώδης πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης μάς γεμίζει με αισιοδοξία σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη, αλλά και την αποτελεσματικότητά τους».

Βασιλική Δουκουμοπούλου, Αρχισυντάκτρια Glow.gr, Glow Magazine Flavor Edition

«Η πλήρης και ολοκληρωτική κατανόηση του target audience ενδυναμώνει το user experience»
«Υπάρχουν ιδιαίτερα συστατικά που ενδυναμώνουν το user experience. Η πλήρης και ολοκληρωτική κατανόηση του target audience σου. Η εύκολη πλοήγηση, η κατηγοριοποίηση των θεματικών σε συνδυασμό με μια εντυπωσιακή παρουσίαση των άρθρων και η προσεκτική επιλογή φωτογραφικού υλικού. Η σωστή προσαρμογή του site στις οθόνες των κινητών τηλεφώνων και η άμεση ανταπόκριση στη ροή ειδήσεων. Οι έγκυρες υπογραφές των συντακτών και η αξιοπιστία των ειδήσεων που παρουσιάζει καθώς και το πρωτότυπο περιεχόμενο».

Focus Points

Η αρθρογραφία μεταβάλλεται διαρκώς ακολουθώντας τις τάσεις της εποχής και τα brands βρίσκουν γόνιμο έδαφος για το γυναικείο κοινό τους μέσα από προσωποποιημένο περιεχόμενοΟι phygital εμπειρίες ενισχύουν την αίσθηση του «ανήκειν» σε μια κοινότητα αναγνωστριών με κοινά ενδιαφέροντα, μια κοινότητα που αποτελεί ένα γνώριμο, ασφαλές και relevant περιβάλλον για τα brandsΣύμφωνα με στοιχεία του «Facts and Figures 2021», της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών του ΟΗΕ για την κατάσταση της ψηφιακής συνδεσιμότητας παγκοσμίως, το 89% των ανδρών και το 88% των γυναικών έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυοΣτην Ελλάδα, η καθημερινή χρήση του διαδικτύου είναι γεγονός για το 94,1% όσων έχουν πρόσβαση στο Internet, αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, με κυριότερες δραστηριότητες την ανάγνωση ιστοσελίδων αλλά και την αναζήτηση πληροφοριών για προϊόντα και υπηρεσίες.Tο 2023, οι δραστηριότητες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση στο διαδίκτυο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ήταν η πώληση αγαθών και υπηρεσιών μέσω e-shops αλλά και η ανταλλαγή απόψεων μέσα από ιστοσελίδες ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης για προϊόντα ή υπηρεσίες.
Keywords
Τυχαία Θέματα