Δημήτρης Μαύρος, CRI & Νίκος Αυλώνας, CRI, CSE: Ποια η ανταπόκριση του κόσμου στις διακρίσεις βιωσιμότητας;

Με αφορμή τα φετινά βραβεία CR Index και CRI Pass που απένειμε πρόσφατα το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης (Corporate Responsibility Institute), το Marketing Week συζήτησε με τους Δημήτρη Μαύρο, Πρόεδρο του CRI και Νίκο Αυλώνα, Αντιπρόεδρο του CRI και Πρόεδρο του Κέντρου Αειφορίας (CSE) για τις τελευταίες τάσεις γύρω από το ESG και τη βιώσιμη ανάπτυξη, για τη σημασία των βραβείων βιωσιμότητας αλλά και την ανταπόκριση του κόσμου σε αυτά.

MW: Ο Δείκτης CR Index επικεντρώνεται στη βελτίωση

των επιδόσεων των επιχειρήσεων στη βιώσιμη ανάπτυξη και κριτήρια ESG. Ποιες τάσεις διακρίνετε γύρω από τα παραπάνω;

Nίκος Αυλώνας: Oι τάσεις, τα τελευταία χρόνια, είναι σημαντικές μιας και σημαντικοί Οίκοι Αξιολογήσεων όπως ο S&P 500, CDP και Τράπεζες έχουν υιοθετήσει ΕSG Ratings για την αξιολόγηση του ρίσκου χρηματοδότησης και ενημέρωσης των επενδυτών. Ο CRI Index ήταν ο πρώτος του είδους του παγκοσμίως και με συνεχείς ανανεώσεις, υποστηρίζει τις επιχειρήσεις στο να βελτιώσουν την επίδοσή τους στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και να μειώσουν το ρίσκο σε όλους τους παραπάνω φορείς και οργανισμούς, διευκολύνοντας τη χρηματοδότησή τους.

Σε ποιους από τους τρεις πυλώνες του ESG επενδύουν περισσότερο οι επιχειρήσεις.

Δημήτρης Μαύρος: Καταρχάς, θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι τα τελευταία χρόνια με την αφύπνιση επιχειρήσεων και οργανισμών που αναγνώρισαν τη σημασία της Εταιρικής Ευθύνης, η επένδυση σε όλους τους τομείς και τα κρίσιμα κοινά του CSR και του ESG έχει αυξηθεί σημαντικά. Βέβαια, αξίζει να σημειώσουμε ότι διαχρονικές έρευνες και μελέτες για τη χώρα μας από οργανισμούς όπως το Ινστιτούτο Επικοινωνίας της ΕΔΕΕ, η MRB Hellas, το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης και τ CR Index, δείχνουν μια πολύ μεγαλύτερη αποδοχή και έμφαση σε ένα από τα πλέον σημαντικά κοινά που είναι οι εργαζόμενοι, το ανθρώπινο κεφάλαιο των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, δυο πρόσφατες μελέτες, στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε σημαντικό δείγμα επιχειρήσεων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών, έδειξαν ότι η εφαρμογή πρακτικών Εταιρικής Ευθύνης και η ενσωμάτωσή τους στην εταιρική κουλτούρα, είχαν σημαντική επίδραση στο κόστος του εξωτερικού δανεισμού, στην απόδοση των επενδεδυμένων κεφαλαίων και στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της επιχείρησης. Επίσης, θα ήθελα να προσθέσω ότι η ενθουσιώδης ανταπόκριση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα και διεθνώς στην πιστοποίησή τους ως Great Places to Work, είναι άλλη μια απόδειξη της σημασίας που δίνουν στον πυλώνα Εργασιακό Περιβάλλον.

Πού βρίσκονται οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα γύρω από τον στόχο net-zero; Ποιες στρατηγικές θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα;

Ν. Α.: Έχουν γίνει μικρά βήματα σχετικά με τη στοχοθέτηση της κλιματικής ουδετερότητας, αν και ο CRI το απαιτεί ως σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης. Είναι ελάχιστες οι ελληνικές εταιρείες που έχουν δεσμευτεί (λιγότερες από 10) στην κατεύθυνση αυτή και ελπίζω στο προσεχές μέλλον και με την υποστήριξη του CRI, η εικόνα να βελτιωθεί.

H συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και πολιτικές αλλά και η διαδικασία του reporting αποτελεί πρόκληση για τις εταιρείες. Ποια η συμβολή της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτό;

Ν. Α.: Η τεχνητή νοημοσύνη, ήδη τα τελευταία χρόνια, παίζει σημαντικό ρόλο στη συγκέντρωση και επεξεργασία πληροφοριών και δεδομένων σε θέματα ESG που σχετίζονται με την αξιολόγηση των ESG Ratings και πολλοί Οίκοι αξιολόγησης τη χρησιμοποιούν από το 2017 και μετά. Προφανώς, στα επόμενα χρόνια, αναμένεται η διαδικασία αξιολόγησης ESG και δημιουργίας Εκθέσεων Βιώσιμης Ανάπτυξης να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο και, προφανώς, οι νομοθεσίες αυτές θα ενταχθούν στο πλαίσιο αυτό. Η τεχνητή νοημοσύνη, ταυτόχρονα, θα αντικαταστήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, στο προσεχές μέλλον, που μόλις τώρα δημιουργούνται και αυτό είναι κάτι που θα έχει κοινωνικές επιπτώσεις!

Πόσο σημαντικές είναι διακρίσεις όπως αυτή του CR Index, τι δηλώνουν για τις εταιρείες και ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτές;

Δ. Μ.: Και πάλι πριν απαντήσω στην ερώτησή σας, θέλω να κάνω μια διευκρίνηση. Ο δείκτης CR Index έχει μια ξεκάθαρη και ουσιαστική διαφορά από όλα τα άλλα βραβεία που έχουν εμφανιστεί στην ελληνική αγορά. Στην ουσία, το CR Index δεν δίνει βραβεία σε μεμονωμένες εκδηλώσεις και δράσεις. Αντιθέτως, αξιολογεί όλες τις ενέργειες, τη στρατηγική της επιχείρησης και το κατά ποσό η Εταιρική Ευθύνη έχει ενσωματωθεί στον τρόπο διοίκησης και στην κουλτούρα της επιχείρησης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που αξιολογούνται απαντούν σε 100 και πλέον κριτήρια που αφορούν  τους τέσσερις πυλώνες της εταιρικής ευθύνης ήτοι περιβάλλον, κοινωνία, αγορά και εργαζόμενοι. Στην 16η χρονιά της λειτουργίας του θεσμού CR Index, έχουν τύχει αξιολογήσεως και έχουν διακριθεί περισσότερες από 150 επιχειρήσεις και οργανισμοί. Πολλές από τις επιχειρήσεις έχουν συμμετάσχει επανειλημμένως και έχουν βελτιώσει την αξιολόγησή τους, κατακτώντας την υψίστη διάκριση Diamond. Από την ανάλυση του Δείκτη, διαπιστώνουμε την προσήλωση των συμμετεχόντων στην προσπάθεια βελτίωσης, με αποτέλεσμα να βλέπουμε επιχειρήσεις να ανεβαίνουν σκαλί-σκαλί τις διακρίσεις  Bronze, Silver, Gold, Platinum, φτάνοντας  στην κορυφή της διάκρισης Diamond. Επίσης, μέσα σε αυτήν τη χρονική περίοδο, επισημαίνουμε και την προοδευτική αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που συντάσσουν εκθέσεις για τη δραστηριότητά τους στον χώρο της ΕΚΕ. Στην Ελλάδα, ο θεσμός και η στρατηγική της εταιρικής διακυβέρνησης που βασίζεται στην έννοια της Εταιρικής Ευθύνης είναι μεν πρόσφατα, αλλά διαπιστώνουμε συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις και, ιδιαίτερα, από τις μεγαλύτερες και πιο οργανωμένες. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι σαφώς θετική και αυτό συμβαίνει γιατί εκτιμούν είτε ως καταναλωτές, είτε ως επενδυτές, είτε ως εργαζόμενοι εταιρείες που σέβονται και εμπιστεύονται, εταιρείες που συνεισφέρουν στο κοινό καλό.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε μια εταιρεία που θέλει να ξεκινήσει τώρα το «ταξίδι» προς τη βιωσιμότητα; Τι πρέπει να πράξει;

Δ. Μ.: Το Ινστιτούτο Εταιρικής Ευθύνης, έχοντας αναγνωρίσει την ανάγκη ενημέρωσης αλλά και προετοιμασίας της επιχείρησης που έχει αποφασίσει να ασχοληθεί σοβαρά με τον τομέα της Εταιρικής  Ευθύνης, έχει δημιουργήσει το εργαλείο CRI Pass που αξιολογεί τις βασικές αρχές του CSR/ESG και πιστοποιεί την επιχείρηση. Μετά από αυτό το βήμα, η επιχείρηση μπορεί να βελτιώσει την ετοιμότητά της και να αποφασίσει αν θέλει να προχωρήσει στη συμμετοχή της στην αξιολόγηση του CR Index.

Keywords
Τυχαία Θέματα