Η επιτυχία του ελληνικού Pledge

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Mediarisk (η εταιρεία στην οποία ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) έχει αναθέσει το τεχνικό μέρος των ελέγχων για τις διαφημιστικές καμπάνιες που εθελοντικά οι συμμετέχουσες εταιρείες τροφίμων έχουν αποδεχθεί), κατά τη 2η αξιολόγηση του ελληνικού Pledge τα ποσοστά συμμόρφωσης στην τηλεόραση ανέρχονται στο 98,1%, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις εταιρικές ιστοσελίδες και στους influencers φθάνουν το 100%.

Για όσους ακόμα δεν γνωρίζουν, το

ελληνικό Pledge είναι ένα πλαίσιο κοινών εθελοντικών δράσεων και δεσμεύσεων, ένας Κώδικας Αυτοδέσμευσης με άλλα λόγια, από επιχειρήσεις τροφίμων, ο οποίος έχει στόχο να βελτιώσει τον τρόπο διαφήμισης των τροφίμων σε παιδιά κάτω των 13 ετών, με απώτερο σκοπό την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και των μη μεταδιδόμενων νοσημάτων. Η πρωτοβουλία προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία την ξεκίνησε με το ευρωπαϊκό EU Pledge. H υλοποίησή της στην Ελλάδα προέκυψε ως πρωτοβουλία του ΣΕΒΤ, έχει την υποστήριξη και του ΣΔΕ, ενώ στο ελληνικό Pledge συμμετέχουν 19 από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις τροφίμων της χώρας μας, με το ενδιαφέρον για ένταξη και άλλων να αυξάνεται όσο περνάει ο καιρός.

Η απόφαση του ΣΕΒΤ και του ΣΔΕ να προχωρήσουν στην υλοποίηση αυτού του Κώδικα Αυτοδέσμευσης συνδέεται άμεσα με τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, οι οποίες δείχνουν ότι το θέμα της υγιεινής διατροφής σε συνδυασμό με τη διαφήμιση των τροφίμων και ποτών στα παιδιά βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Μάλιστα ο ΣΕΒΤ στην ιστοσελίδα του εστιάζει και στη νέα στρατηγική με τίτλο «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», η οποία θέτει μια σειρά από στόχους και προκλήσεις για τη μετάβαση σε πιο βιώσιμα συστήματα τροφίμων, που «είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον κλάδο, καθώς αγγίζει περιοχές στις οποίες ήδη δραστηριοποιείται ενεργά η Βιομηχανία μας».

Οι εταιρείες του ελληνικού Pledge δηλώνουν ότι δεσμεύονται στα εξής: Να μην πραγματοποιούν σε τηλεόραση και σε online μέσα διαφημίσεις που απευθύνονται σε παιδιά κάτω των 13 ετών, προϊόντων τα οποία δεν πληρούν συγκεκριμένα διατροφικά κριτήρια, όπως ορίζονται από το EU Pledge, είτε να μην διαφημίζουν καθόλου προϊόντα σε παιδιά κάτω των 13 ετών.

Επίσης, δηλώνουν ότι αποδέχονται την παρακολούθηση της συμμόρφωσης της συγκεκριμένης αυτοδέσμευσής τους από τους ανεξάρτητους φορείς που έχει επιλέξει ο ΣΕΒΤ. Αυτό σημαίνει πως εάν τους ζητηθεί, θα πρέπει να δίνουν στον ΣΕΒΤ κατάλογο με τα διαφημιζόμενα προϊόντα τους, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τη συμμόρφωση ή όχι αυτών με τα διατροφικά κριτήρια του ελληνικού Pledge.

Η ελληνική βιομηχανία ήταν από τις πρώτες που έθεσε το θέμα της προώθησης μιας υγιούς και βιώσιμης διατροφής, δημιουργώντας τον Μάιο του 2021 τον «Κώδικα Δεοντολογίας για την υπεύθυνη επιχειρηματική πρακτική και πρακτική προώθησης των προϊόντων τροφίμων». Ο Κώδικας αυτός προβλέπει την εφαρμογή από τις εταιρείες τροφίμων υπεύθυνων πρακτικών για την προώθηση και διαφήμιση των προϊόντων τους, δίνοντας έμφαση στη σημασία της αυτοδέσμευσης. Οι μήνες που κύλισαν αποτέλεσαν μια ευχάριστη έκπληξη για την αποδοχή του ελληνικού Pledge, το οποίο όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της Mediarisk, φέρνει αποτελέσματα. Μακάρι η συνέχεια να είναι ακόμα καλύτερη διότι οι πιέσεις του marketing θα εντείνονται όσο ο ανταγωνισμός κορυφώνεται.

Keywords
Τυχαία Θέματα