Μόλις 0,22% των οχημάτων στην Ελλάδα είναι πλήρως ηλεκτρικά

Πάνω από το ένα τέταρτο των χωρών-μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, κινδυνεύουν να μην επιτύχουν βασικούς στόχους οι οποίοι αφορούν την πράσινη αυτοκίνηση, αναφέρει η πανευρωπαϊκή έκθεση της RSM, «State of Play: Sustainable Automobility in Europe», η οποία αφορά στην αξιολόγηση της μετάβασης στην πράσινη αυτοκίνηση.

Για την Ελλάδα, η έκθεση αναφέρεται στη χρηματοδότηση

που προσφέρει για τον σκοπό αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δεδομένου ότι η χώρα μας έχει έναν από τους παλαιότερους στόλους αυτοκινήτων στην Ευρώπη – κατά μέσο όρο 16 ετών. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι μόνο 0,22% όλων των οχημάτων στην Ελλάδα είναι πλήρως ηλεκτρικά, ενώ περίπου ένα στα 10 νέα αυτοκίνητα που πωλήθηκαν το πρώτο πεντάμηνο του 2023 ήταν είτε πλήρως ηλεκτρικά ή plug-in υβριδικά.

Ως θετικό στοιχείο αναγνωρίζεται η έναρξη του προγράμματος «Κινούμαι ηλεκτρικά» το 2020, το οποίο διαρκεί έως το 2024 και σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει αύξηση του μεριδίου αγοράς των plug-in υβριδικών ηλεκτρικών οχημάτων (PHEV), το οποίο αυξήθηκε από 0,5% το 2019 σε 2,6% το 2020. Επιπλέον, μέχρι το 2024, ο τζίρος της αγοράς ηλεκτροκίνητων οχημάτων εκτιμάται ότι θα φθάσει τα 361,2 εκατ. δολάρια, με αναμενόμενο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 10,69% μέχρι το 2028.

Η ανάπτυξη θα κλιμακώσει δυνητικά τον όγκο της αγοράς σε 542,3 εκατ. δολάρια, τα οποία μεταφράζονται σε 15.440 μονάδες οχημάτων που θα πωληθούν έως το 2028. Παράλληλα, αναφέρεται ότι η επέκταση των δημόσιων υποδομών φόρτισης και η πανελλήνια  κάλυψη είναι ουσιαστικής σημασίας για την αύξηση της διείσδυσης των ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι σήμερα, η Ευρώπη έχει επιδείξει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη πιο πράσινων υποδομών μεταφορών.

Keywords
Τυχαία Θέματα