Οι δισεκατομμυριούχοι στην πολιτική

Στις 27 Απριλίου του 2022, ο επιχειρηματίας Ήλον Μασκ, που μόλις είχε συμφωνήσει να αγοράσει το Twitter για 44 δισ. δολάρια, τουίταρε το εξής: «Για να δικαιούται την εμπιστοσύνη του κοινού, το Twitter πρέπει να είναι πολιτικά ουδέτερο, δηλαδή να εξοργίζει την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά το ίδιο». 893 ημέρες αργότερα, η εικόνα του Μασκ να χοροπηδάει σαν παιδάκι που έχει φάει υπερβολικά πολλά παγωτά

στη σκηνή δίπλα στον Ντόναλντ Τραμπ έκανε τον γύρο του κόσμου. Φυσικά, ούτε το Twitter ούτε ο ιδιοκτήτης του είναι πλέον «πολιτικά ουδέτερα».

Σύμφωνα με μια καταγραφή των New York Times που ανέλυσαν ένα-ένα τα (εκατοντάδες) τουίτ του Μασκ κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας του περασμένου Σεπτεμβρίου, διαπίστωσαν πως 1 στα 3 αναπαρήγαγαν παραπληροφόρηση, θεωρίες συνομωσίας και κατάφωρα ψέματα, όλα με το ίδιο πολιτικό και ιδεολογικό πρόσημο. Το Twitter πλέον είναι μια μηχανή προπαγάνδας για την ακροδεξιά, Τραμπική ατζέντα, με έναν αλγόριθμο που «σπρώχνει» τα τουίτ του ιδιοκτήτη (ακόμα και σε μέλη που τον έχουν μπλοκάρει) και άλλων ακραίων λογαριασμών στα timelines των χρηστών που έχουν απομείνει. Το «και τι κάνουν οι διαφημιζόμενοι σε αυτό το περιβάλλον» δεν είναι το σημαντικότερο ερώτημα που προκύπτει από αυτή την εξέλιξη -αλλά είναι ένα ερώτημα.

Τα social media ήρθαν και αναποδογύρισαν τη διαφημιστική αγορά, ρουφώντας την πίτα σαν αμείλικτη ηλεκτρική σκούπα και μοιράζοντάς την σε μια χούφτα δισεκατομμυριούχους CEOs, που έκαναν IPO πριν ακόμα μπορέσουν να βγάλουν γένια. Τι γίνεται όταν οι δισεκατομμυριούχοι CEOs ριζοσπαστικοποιούνται σαν 15χρονα στο Discord, ή παλαβώνουν ή, απλά, υιοθετούν μια φασιστική, ακραία κοσμοθεωρία;

Ξανά: τα ερωτήματα για τις επιπτώσεις αυτού του φαινομένου στη δημοκρατία, την ελευθερία της γνώμης και τα πολιτικά συστήματα της Δύσης, όπως και για το πώς επετράπη η συσσώρευση τόσης ισχύος στα χέρια τόσο (από κάθε άποψη) λίγων ανθρώπων είναι πολύ πιο σημαντικά. Τα βάσανα των brands που ξαφνικά πρέπει να διαχειριστούν την πιθανότητα οι διαφημίσεις τους να πλαισιώνουν τα ρατσιστικά τουίτ του κάθε @catturd2 είναι λιγότερο. Αλλά τουλάχιστον, αυτά κάτι κάνουν. Τον Σεπτέμβριο η Fidelity υπολόγισε την αξία του Twitter σήμερα: είναι 9,4 δισ. δολάρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα