Αυτό είναι το πλαίσιο συμφωνίας που κατέθεσαν τα Σκόπια για να κρατήσουν το «Μακεδονία»

Όνομα για μια χρήση έναντι όλων (erga omnes), σταδιακή υλοποίηση της συμφωνίας εντός 2 ετών αλλά άμεση ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ περιλαμβάνει το πλαίσιο της τελευταίας πρότασης των Σκοπίων στις ουσιαστικά συζητήσεις για την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας που έπεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αυτή την ώρα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας
και ΠΓΔΜ...
, Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ συναντώνται στο Σούνιο παρουσία του του κ. Μάθιου Νίμιτς ενώ στις 17 Μαΐου θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ στην Σόφια.Σύμφωνα με δημοσίευμα του omegapress.gr που επικαλείται διπλωματικές πηγές με γνώση των συνομιλιών Ελλάδα και ΠΓΔΜ οδεύουν προς την επίτευξη συμφωνίας που θα έχει μεταβατική περίοδο δύο ετών για την πλήρη εφαρμογή της από την πλευρά των Σκοπίων , κυρίως σε ότι αφορά το erga omnes.
Πρώτος στόχος για τα Σκόπια είναι να πάρουν ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αν οι δύο πρωθυπουργοί θα δώσουν τελικά την έγκρισή τους.

Όπως είναι γνωστό η αρχική θέση των Σκοπίων και ευρωπαϊκών χωρών, όπως και του ελληνικού ΥΠΕΞ, ήταν ότι δεν θα υπήρχε χρονικός ορίζοντας και ότι η ΠΓΔΜ θα εντάσσονταν στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αφού πρώτα άλλαζαν το σύνταγμά τους. Τώρα τίθεται ένα χρονικό περιθώριο δύο ετών και αυτό είναι μια θετική αλλαγή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξει και πάλι το σενάριο όπως αναφέρουν στο δημοσίευμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία –πλαίσιο θα προβλέπει έναν οδικό χάρτη ενεργειών που θα πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει καταληκτική συμφωνία που θα εγκριθεί από τα κοινοβούλια των δύο χωρών.

Είναι προς το παρόν άγνωστο, αν ο κ. Τσίπρας θα φέρει στη βουλή την συμφωνία ή θα βρεθεί μια φόρμουλα ώστε να κατατεθεί στο κοινοβούλιο στο τέλος της διαδικασίας, δηλαδή μετά από δύο χρόνια, αν καταλήξουν σε αυτό το πλαίσιο.
Ως προς την ονομασία( που αποτελεί και το μείζον) εξακολουθεί να είναι στο τραπέζι η Nova Macedonia -Νέα Μακεδονία και θέματα σχετικά με την ταυτότητα της ΠΓΔΜ.

Στην συμφωνία θα προβλέπεται ότι η ονομασία που θα συμφωνηθεί (ουσιαστικά εκχωρηθεί από εμάς) θα ισχύει άμεσα για διεθνή χρήση και μετά την πάροδο δύο ετών θα ισχύσει και στο εσωτερικό της χώρας , αφού τροποποιηθεί το σύνταγμά της.

Το δίδυμο Ζάεφ –Ντιμιτρόφ , παρά τις πιέσεις που έχει δεχθεί, κυρίως από ΕΕ και εσχάτως από τις ΗΠΑ, παραμένει αμετακίνητο στη θέση του ότι προς το παρόν, είναι αδύνατη η αλλαγή του συντάγματος, αλλά στην συμφωνία θα δεσμεύονται ότι η αλλαγή του συντάγματος θα πραγματοποιηθεί εντός δύο ετών από την υπογραφή της συμφωνίας, ενώ ίσως προηγηθεί δημοψήφισμα.

Όλα στο μέλλον δηλαδή εφόσον έχουν λάβει αυτό που θέλουν
Η Αθήνα όμως, θέλει διασφαλίσεις ότι στους 24 μήνες που θα ακολουθήσουν δεν θα ανατραπεί η συμφωνία και δεν θα γίνει μόνιμη η διεθνής ονομασία , όπως συνέβη και με την προσωρινή ονομασία «ΠΓΔΜ».

Γι αυτό θα επιμείνει σε έναν οδικό χάρτη , ώστε να μην υπάρξουν αποκλίσεις, προφανώς εξαιτίας εσωτερικών πολιτικών ανακατατάξεων ή εξαιτίας αναδίπλωσης της κυβέρνησης Ζάεφ. Σύμφωνα με άλλες πηγές, είναι πιθανό ο Ζάεφ, μετά την συμφωνία με την Ελλάδα και αφού η ΠΓΔΜ πάρει καταρχήν συμφωνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, να εκμεταλλευθεί το θετικό κλίμα και να προσφύγει σε εκλογές, με στόχο να αυξήσει την κοινοβουλευτική του δύναμη και να περάσει την αναθεώρηση του συντάγματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα