ΑΡ: Οριακή η κατάσταση για τα ελληνικά νησιά που υποδέχονται αλλοδαπούς - Τέταρτη συνεχόμενη χρονιά

Το τέταρτο καλοκαίρι της ελληνικής κρίσης είναι προ των πυλών και τα ελληνικά νησιά, που λειτουργούν ως φραγμός για την αθρόα εισροή αλλοδαπών σε ολόκληρη την Ευρώπη, έχουν φτάσει πλέον σε οριακό σημείο, όπως αναφέρει το Associated Press.

Ως παράδειγμα φέρνει τη Μόρια, εκεί όπου φιλοξενούνται 7.000 πρόσφυγες, αριθμός 300% πάνω από την προβλεπόμενη
χωρητικότητα....
Τα ξεσπάσματα βίας, είναι ολοένα και πιο συχνά, σημειώνει το δημοσίευμα, ενώ επισημαίνει ότι συνεχίζουν να καταφθάνουν νέοι πρόσφυγες. «Ο αριθμός των αφίξεων στη Λέσβο ανέβηκε από περίπου 50 την ημέρα το 2017 σε σχεδόν 200 ημερησίως, τις τελευταίες εβδομάδες», συμπληρώνει.

Οι αιτούντες άσυλο σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λέρο και Κω δεν μπορούν να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική Ελλάδα, εν μέρει εξαιτίας της πολιτικής της ΕΕ, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, που επισημαίνει ότι σε μια προσπάθεια να παρακάμψουν τα νησιά, ένας ακόμη μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών και προσφύγων διασχίζουν τα βόρεια χερσαία ελληνικά σύνορα με την Τουρκία.

Κάνει ακόμη αναφορά στις κυβερνητικές υποσχέσεις για επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, αλλά επισημαίνει ότι οι νέες αφίξεις στα νησιά ξεπερνούν μακράν τον αριθμό των ανθρώπων που μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Το Associated Press επισημαίνει όμως και τον θυμό των νησιωτών, γιατί αισθάνονται ότι χάνουν την ευκαιρία της άνθησης του τουρισμού.

«Ολοι καλωσορίσαμε τους πρόσφυγες. Αλλά υπάρχει πρόβλημα που πρέπει να εξεταστεί σοβαρά. Εχουμε καλή ποιότητα ζωής εδώ και μας την αφαιρούν. Χωρίς τις κατάλληλες εγκαταστάσεις και πολιτική, το νησί δεν μπορεί να διαχειριστεί όλο αυτό το βάρος», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο Ακης Αργυρόπουλος, διευθυντής ξενοδοχείου στη Μυτιλήνη.
Keywords
Τυχαία Θέματα