Περιμένοντας το Τ Ε Λ Ο Σ

Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Η πολιτική υπάρχει για να δημιουργεί γεγονότα. Αν αναζητείς την αλήθεια κάνε πολιτική. Φτιάξε σχέσεις εξουσίας που να δημιουργούν πλαίσιο πραγματικοτήτων. Μορφοποίησε ένα ερμηνευτικό (σημειολογικό) πλαίσιο για τον κόσμο και τη ζωή, στη βάση της νομιμοποίησης της ισχύος και της διακυβέρνησης που ορίζεται από την άσκηση της συγκεκριμένης ισχύος στη κοινωνία. Δεν υπάρχει αντικειμενική πραγματικότητα. Η πραγματικότητα όπως και η αλήθεια είναι πολιτικά κατασκευάσματα. Η εκάστοτε πραγματικότητα είναι η αλήθεια που προκύπτει από τη σημειολογία των κυρίαρχων πολιτικών
σχέσεων. Άρα, πρόκειται για την αλήθεια αυτών που μπορούν να επιβάλλουν και να νομιμοποιούν συγκεκριμένες σχέσεις εξουσίας: εξουσιαστικές δομές.

Η πτώχευση της χώρας είναι μια αλήθεια, η οποία θεμελιώνεται μέσα από την πραγματικότητα που δομεί η χρηματαγορά σε σχέση με την ευρωζώνη. Η ανικανότατα της εθνικής μας πολιτικής ή/και της ευρωπαϊκής πολιτικής να διαμορφώσει/διαμορφώσουν ένα άλλο καθεστώς αλήθειας, φανερώνει ότι είτε η χώρα μας είναι απολύτως ανίσχυρη πολιτικά και η ΕΕ μάλλον ανήμπορη να ασκήσει αποφασιστική εξουσία, είτε ότι........ το παιχνίδι της χρεοκοπίας της Ελλάδας είναι στημένο και ότι απλώς έχει άτυπα εκχωρηθεί στους παράγοντες της χρηματαγοράς η εξουσία να διαχειριστούν σε συνεργασία με κρατικούς αξιωματούχους και ατζέντηδες υπερεθνικών οργανισμών τη μορφή και το timing της πτώχευσης της χώρας.

Η ελληνική κρίση δεν είναι απλώς το αποτέλεσμα  της σημερινής διεθνούς οικονομικής πολιτικής, αλλά κυρίως το μέσο για να κατασκευαστούν νέες αλήθειες και νέες παγκόσμιες πραγματικότητες. Είναι ένα κρίσιμο μέσο εμπέδωσης νέων πολιτικών σχέσεων διεθνώς. Ακόμη κι εάν θεωρήσουμε, όμως, ότι το παιχνίδι είναι στημένο, δεν θα πρέπει να υποθέσουμε ότι οι συσχετισμοί διαφόρων παραγόντων που εμπλέκονται σε αυτό είναι δεδομένοι και οι σχέσεις τους σταθεροποιημένες. Όχι, τα στημένα παιχνίδια στην πραγματική πολιτική, αφορούν στους αρχικούς ρόλους και στην αναγνώριση ιδιαίτερων συμφερόντων των παραγόντων που εμπλέκονται σε αυτά, πιθανότατα και στην μορφή της αντιπαράθεσης και όχι στην συμφωνία για την τελική λύση, την έκβαση του παιγνίου. Το τέλος είναι πάντοτε υπό διαπραγμάτευση, καθώς αυτό θα προκαλέσει νέες εξουσιαστικές πραγματικότητες με την μορφή μιας κυρίαρχης αλήθειας, ενός ιστορικού γεγονότος. Η λύση που θα προκύψει τελικά από την ελληνική κρίση θα θεμελιώσει τη νέα αλήθεια, μια νέα πραγματικότητα ισχύος και διακυβέρνησης περιφερειακά (ΕΕ) ή ακόμη - σε διαφορετικό επίπεδο - και παγκόσμια. Προφανώς αυτή η αλήθεια της τελικής λύσης στο σύγχρονο ελληνικό δράμα θα θεμελιώσει και μια νέα πολιτική πραγματικότητα στην πατρίδα μας επί της οποία θα αναδομηθεί το πολιτικό σύστημα και θα αναπροσαρμοστούν οι κοινωνικές σχέσεις. Τόσο κρίσιμο είναι το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους σε συνάρτηση με τις πολιτικές σχέσεις που το περιβάλλουν και το σηματοδοτούν ως πρόβλημα!  

Η Ελλάδα δεν είναι ανίσχυρη πολιτικά, η πο
Keywords
Τυχαία Θέματα