Ανθ’ ημών… Παπακωνσταντίνου.

Γράφει η ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ
Στις 10 Ιουνίου του 2004, πλήρης ημερών σε ηλικία 100 ετών, καθώς είχε γεννηθεί τον Απρίλιο του 1904, σταμάτησε να χτυπά η καρδιά ενός πραγματικά μεγάλου Έλληνα, του Ξενοφώντα Ζολώτα.Οι νεώτερες γενιές, τουλάχιστον όσοι προσεγγίζουν την πολιτική όχι όπως…
ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τη Βάσω Παπανδρέου,
προερχόμενη δηλαδή από άλλον πλανήτη, αλλά ως το κεντρικό σημείο αναφοράς για την οργάνωση και την πρόοδο ενός τόπου, έμαθαν την ύπαρξη του Ξενοφώντα Ζολώτα όταν ηγήθηκε οικουμενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, τον Νοέμβριο του 1989. Τότε που στο πρόσωπό του συμφώνησαν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο Λεωνίδας Κύρκος.

Ο Ξενοφών Ζολώτας υπήρξε πιθανότατα η πιο διακεκριμένη προσωπικότητα της Ελλάδας στον τομέα της οικονομίας, με αναγνώριση και σεβασμό στο εξωτερικό. Σε εποχές που η χώρα είχε μόλις βγει από τον Εμφύλιο, ή ταρασσόταν από πολιτική αστάθεια, λόγω της αδυναμίας των πολιτικών δυνάμεων να συνεννοηθούν μεταξύ τους, ο Ξενοφών Ζολώτας είχε εκφωνήσει δυο λόγους στην Ουάσινγκτον, ενώπιον ακροατηρίου από το οποίο προέκυψε η σύγχρονη οικονομική σκέψη.

Σε εκείνες τις ομιλίες στα αγγλικά, όλες σχεδόν οι λέξεις που χρησιμοποίησε προέρχονταν από τα ελληνικά. Για να θυμίσει σε όλους, και ειδικότερα σε εκείνους που έπαιρναν τις αποφάσεις για τις τύχες του πλανήτη, επομένως και για τις τύχες της πατρίδας μας, ότι… παρόλο που δεν μας φαινόταν, Έλληνες ήμασταν. Προερχόμενοι από τον σπόρο που, σύμφωνα με τον Ελύτη, δεν πεθαίνει ποτέ.

Τόσο μεγάλος υπήρξε ο Ξενοφών Ζολώτας. Μακρινός… επίγονος του οποίου στη θέση του «τσάρου» της Οικονομίας, είναι φυσικά ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, που σήμερα, ανήμερα της επετείου του θανάτου του Ξενοφώντα Ζολώτα μας θύμισε με όσα είπε για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, πόσο δίκιο είχε ο Χαρίλαος Τρικούπης.

Ξέρετε, τότε που μονολογούσε… για τον Γουλιμή.

http://www.statesmen.grΕδώ θα πεις δημόσια την γνώμη σου____ Ο σιωπών δοκεί συναινείν!____ksipnistere1@gmail.com
Keywords
Τυχαία Θέματα