Μπορούν οι Έλληνες να ξαναχτίσουν την Ακρόπολη;

Μίκα Κοντορούση

Τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα κατέγραψε το περιοδικό Forbes σε σχετικό δημοσίευμά του, το οποίο εκφράζει αμφιβολίες σχετικά με την δυνατότητα της χώρας να προωθήσει την καινοτομία και την οικονομική ανάπτυξη.
Στο περιοδικό παρομοιάζεται η ...
νέα επιχειρηματικότητα με τα θεμέλια της Ακρόπολης και η συντάκτρια Elmira Bayrasli,κάνει μία "βουτιά" στην άλλη όψη της χώρας, στις προοπτικές της και στις δυνατότητες που μπορεί να έχει στο μέλλον.
Το
άρθρο ξεκινά τη λυρική περιγραφή του οικονομικού αδιεξόδου της χώρας, κάπως έτσι...
"Προστατευμένη από σκαλωσιές και τα έργα αναστήλωσης που την περιβάλλουν, η Ακρόπολη αντανακλά την κρίση που μαστίζει σήμερα την Αθήνα, παρά τη μεγαλοπρέπεια των Αρχαίων χρόνων που "κουβαλά" στις πλάτες της. Οι Ευρωπαίοι εταίροι προσπαθούν να αναστηλώσουν τη χώρα και να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. Θα λειτουργήσει όμως το μοντέλο αυτό;", αναρωτιέται η συντάκτρια του οικονομικού άρθρου.
Και συνεχίζει: "Η επιχειρηματικότητα, όπως πολλοί σημειώνουν, είναι το όπλο επαναφοράς της χώρας στο δρόμο της οικονομικής ανάπτυξης".
Η συντάκτρια έκανε μία βόλτα από την έκθεση στο Ελληνικό, "Εβδομάδα Επιχειρηματικότητας" και πλέον αναρωτιέται για το αν το μοντέλο αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει πραγματικά.

Οι επιχειρηματίες του Ευριπίδη στην Ελλάδα της κρίσης
"Επιχειρηματίες υπήρχαν στην Ελλάδα, ήδη από την εποχή του Ευριπίδη και του Αριστοτέλη, όταν διακινούσαν το μάρμαρο μεταξύ των πόλεων. Ωστόσο, παρά το ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο υπάρχουν έντονες αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της χώρας να καινοτομήσει πλέον, προκειμένου να είναι θελκτική σε ξένες επενδύσεις", αναφέρει το Forbes.
"Η εβδομάδα επιχειρηματικότητας είναι μια εκδήλωση αμερικανικής έμπνευσης που ξεκίνησε το 2009 ένα χρόνο μετά την κατάρρευση της Wall Street. Στο ίδιο μοτίβο, οι Έλληνες επιχειρηματίες δημιούργησαν μια πλατφόρμα προκειμένου να φέρουν τα επιχειρηματικά κεφάλαια κοντά στους ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες", αναφέρεται σχετικά.
Το περιοδικό φιλοξενεί δηλώσεις του οικονομολόγου Αρίστου Δοξιάδη, ο οποίος επισημαίνει πως η διαφθορά αποτελεί το μεγαλύτερο εμπόδιο για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.
Παράλληλα, επισημαίνεται πως "ένα άλλο μεγάλο αγκάθι για την ανάπτυξη της χώρας είναι η γραφειοκρατία, καθώς πολλοί νέοι επιχειρηματίες δήλωναν πως ήταν πολύ πιο εύκολο να δραστηριοποιηθούν σε ξένες εταιρείες παρά σε ελληνικές. Επιπλέον η μικρή αγορά ωθεί τους Έλληνες επιχειρηματίες να σκέφτονται σε παγκόσμια κλίμακα και να δημιουργούν έσοδα από την αρχή, σε αντίθεση με τις αμερικανικές start-up επιχειρήσεις".
Και σημειώνει: "Θα πρέπει να βρουν ένα βιώσιμο μοντέλο για την εταιρεία τους το οποίο θα λειτουργεί άμεσα, καθώς δεν υπάρχουν επενδυτές στην Ελλάδα που θα τους πουν "πάρε μερικά εκατομμύρια, ανάπτυξε το project σου και τα λέμε σε δύο χρόνια'', αναφέρει στο περιοδικό ο Γιώργος Κασελάκης, συνιδρυτής του ελληνικού OpenFund
Keywords
Τυχαία Θέματα