Η ΕΚΤ διαφωνεί με την εμμονή σε εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι και παραμένει αντίθετη με τον επαναπρογραμματισμό του ελληνικού χρέους από την πλευρά των ιδιωτών που κατέχουν μέρος του, δήλωσε ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, απευθυνόμενος προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, προειδοποιώντας τες πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τη θέση
της αυτή.
«Η πρακτική εφαρμογή της συγκεκριμένης ιδέας είναι γεμάτη από επιπλοκές και αν....
παρ΄ ελπίδα γίνει αποδεκτή, τότε είναι δυνατό να προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημία και ξαφνικά θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο κόστος για τους φορολογούμενους», σημειώνει, σύμφωνα με γραπτό κείμενο που προετοίμασε για ένα συνέδριο στο Βερολίνο.
Οι προτάσεις αυτές βρίσκονται υπό συζήτηση μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης και θα ζητήσουν από τους πιστωτές της Ελλάδας να δεχθούν να αντικαταστήσουν τα κρατικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους με άλλα νέα που θα λήγουν σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει στις αρχές του Ιουλίου, αφού οι υπουργοί οικονομικών εγκρίνουν τη νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα στη συνάντησή τους που είναι προγραμματισμένη στις 20 Ιουνίου., σημειώνεται στο άρθρο που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Wall Street Journal.

Η ΕΚΤ, ωστόσο, είναι αντίθετη με την πρόταση που προωθεί η Γερμανία, (η κα. Μέρκελ έχει θέσει ως προαπαιτούμενο για την παροχή νέας οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα τη συμμετοχή και του ιδιωτικού τομέα) προς τους ιδιώτες δανειστές της Ελλάδας. Μάλιστα κάποιες κυβερνήσεις έχουν ήδη απευθύνει σαφή προειδοποίηση προς την ΕΚΤ πως δεν θα επιτρέψουν στην ΕΚΤ να δέχεται το νέα ομόλογα της Ελλάδας ως εγγύηση για την χορήγηση ρευστού.

Οικονομολόγοι, τονίζει η εφημερίδα, εκφράζουν την ανησυχία τους γιατί μία τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να πυροδοτήσει μία άμεση κρίση ρευστότητας στην Ελληνική τραπεζική αγορά, με το ρίσκο αυτή να επεκταθεί και σε άλλα ευρωπαϊκά τραπεζικά συστήματα.

Ο κ. Σμάγκι προειδοποίησε πως οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης δεν θα έπρεπε να θέτουν ως προαπαιτούμενο για να παρέχουν επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα την αναδιάρθρωση αυτού του είδους του ελληνικού χρέους.

«Το πρόβλημα προκύπτει όταν η αναδιάρθρωση του χρέους μεταφέρεται εκτός όχι ως μία τελευταία επιλογή, αλλά ως ένα προληπτικό μέσο για την παροχή της οικονομικής βοήθειας», τόνισε ο ιταλός τραπεζίτης.

Η αναδιάρθρωση ενός εθνικού χρέους θα μπορούσε να αποτελέσει την τελευταία επιλογή, τόνισε. «Ολοένα και πιο συχνά, οι αναδιαρθρώσεις αποδεικνύονται μη λυσιτελείς, επώδυνες και γεμάτες από δυσκολίες», υπογράμμισε.

Ο ιταλός τραπεζίτης προειδοποίησε πως οι ελληνικές χρηματοοικονομικές αγορές θα μπορούσαν να επηρεασθούν αρκετά από μία χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση του χρέους. «Θα προκύψουν πολύ μεγάλες απώλειες, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπ΄ όψιν, καθώς πολύ πιθανό δεν θα επιδειχθεί η αναμενόμενη ανοχή, και η επανάκτηση της απαιτούμενης ρευστότητας από το τραπε
Keywords
Τυχαία Θέματα