Νέο επεισόδιο στο θρίλερ του ελληνικού χρέους

Ένα ακόμη επεισόδιο στο θρίλερ της χρηματοδότησης του ελληνικού χρέους και των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων που συνεπάγεται η στήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωζώνη προστίθεται σήμερα με τη συζήτηση στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο του «λογαριασμού» των 28 δισ. ευρώ μέχρι το....
2015.

Η αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, οι μεγάλες επιβαρύνσεις στα ακίνητα, οι αποκρατικοποιήσεις εξπρές
και η... επιτροπεία που προσπαθούν να επιβάλλουν οι δανειστές μας ακόμα και στα υπουργεία έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μίγμα ικανό να ανατρέψει ανά πάσα στιγμή ακόμα και το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Την ώρα που οι συναρμόδιοι υπουργοί προσπαθούν να πείσουν για το αναγκαίο των μέτρων, προκειμένου να λάβουν την έγκριση των κυβερνητικών οργάνων, οι πιέσεις της Τρόικας εντείνονται για να «περάσουν» τα μέτρα. Το τριμερές κλιμάκιο ξεκαθαρίζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι τα δημοσιονομικά είναι άμεσα συνδεδεμένα με το πρόγραμμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και μάλιστα για το τελευταίο θέτει ως προϋπόθεση την «αξιολόγηση της προόδου βάσει ενδιάμεσων στόχων, τριμηνιαίων και ετήσιων».

Η προϋπόθεση αυτή καθιστά επισφαλή την εκταμίευση των δόσεων, ανεξαρτήτως της τελικής μορφής που θα λάβει το νέο δανειακό πρόγραμμα, ενώ ακόμα και για τα 12 δισ. της 5ης δόσης θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Ιούλιο, αν δεν υπάρξει κάποια εμπλοκή. Ο έλεγχος των δανειστών θα είναι συνεχής και πιεστικός και οποιαδήποτε απόκλιση από τα συμφωνηθέντα θα συνεπάγεται νέα διορθωτικά μέτρα.

Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι εκπρόσωποι της Τρόικας και του οικονομικού επιτελείου την περασμένη Παρασκευή περιλαμβάνει από απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων σε θέσεις που θα πάψουν να υφίσταται λόγω κλεισίματος ή συγχώνευσης δημοσίων φορέων και επιχειρήσεων μέχρι ένα νέο ακόμα πιο σκληρό δημοσιονομικό πακέτο μέτρων.

Ειδικά στο σκέλος της φορολογίας, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να αμβλύνει κάπως τη σκληρότητα των μέτρων, προχωρώντας σε περιορισμένες «διορθώσεις» σε θέματα όπως το αφορολόγητο όριο. Στο σημερινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο θα ξεκαθαρίσει εάν το αφορολόγητο για τα φυσικά πρόσωπα θα μειωθεί στα 6.000 ευρώ ή στα 8.000 που θεωρείται και το επικρατέστερο σενάριο. Θα υπάρξει διαφοροποίηση στο αφορολόγητο μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ θα αποφασισθεί εάν τελικώς εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι άνω των 65 ετών.

Το μέτρο θα ισχύσει από τις δηλώσεις του 2011 και ως εκ τούτου θα πλήξει πρώτα τους μισθωτούς, οι οποίοι μέσω της αυξημένης παρακράτησης φόρου εισοδήματος θα δουν τα εισοδήματα τους να μειώνονται αισθητά από 1ης Ιουλίου. Στο πλαίσιο δε της συναίνεσης φαίνεται να μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρήσεων, αλλά για αργότερα.

Όσον αφορά στις αποδείξεις, διερευνάται η αλλαγή του συστήματος μετά τη φετινή αποτυχία που μπορεί να οδηγήσει σε απώλειες εσόδων 1-2 δισ. ευρώ. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι η αύξηση του
Keywords
Τυχαία Θέματα