Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη ραδιενέργεια

Παρά τη μείωση των επιπέδων ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της Ιαπωνίας, αλλά και τις εφησυχαστικές ανακοινώσεις του ΟΗΕ ότι οι άνεμοι διαλύουν το ραδιενεργό νέφος, «κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρο τον πλανήτη η ανίχνευση ραδιενέργειας στα τρόφιμα.
Κι ενώ η πλειονότητα των πολιτών πιστεύει πως γνωρίζει τα στοιχειώδη γύρω από το θέμα, οι εκτιμήσεις της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας για τις επιπτώσεις που έχει η....
ραδιενεργή μόλυνση μέσω της διατροφικής αλυσίδας στην υγεία εστιάζονται κυρίως στην εμφάνιση
διαφορετικών μορφών καρκίνου, ειδικά σε παιδιά και σε έμβρυα.

Ποια είδη λαχανικών είναι, λοιπόν, περισσότερο εκτεθειμένα στον κίνδυνο και πόσο επικίνδυνα είναι για την υγεία; Ακόμη, γιατί τα παιδιά ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα που διατρέχει το μεγαλύτερο κίνδυνο;
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο σημαντικότερος βαθμός μόλυνσης αφορά κυρίως στο γάλα, τα πλατύφυλλα λαχανικά όπως το σπανάκι και τα ψάρια, ενώ οι καρκινογενέσεις «συνθέτουν» τα μακροχρόνια αποτελέσματα της ραδιενέργειας.
Λαχανικά:

Τα τρόφιμα γίνονται ραδιενεργά εάν στην επιφάνειά τους επικαθίσουν ραδιενεργά στοιχεία μεταφερόμενα μέσω του αέρα ή της βροχής. Σε λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο, το μπρόκολο, αλλά και το αγαπημένο στην Ιαπωνία κοματσούνα, των οποίων η επιφάνεια των φύλλων είναι πολύ μεγάλη, μπορούν ευκολότερα να κατακαθίσουν οι ραδιενεργές ουσίες. Οι μικροί κόκκοι σκόνης μέσω της οποίας επικάθεται η ραδιενέργεια στα λαχανικά μπορούν να εξαφανιστούν στο 50 με 90% των περιπτώσεων εάν τα τρόφιμα ξεπλυθούν με πολύ νερό.

Το Ιώδιο 131, το οποίο είναι το στοιχείο που έχει εντοπιστεί σε αυξημένες ποσότητες στην Ιαπωνία, έχει διάρκεια ζωής περίπου 8 ημέρες. Για το λόγο αυτό δεν έχει αρκετό χρόνο ώστε να εισχωρήσει στο έδαφος και μέσω της ρίζας να απλωθεί σε ολόκληρο το φυτό. Από αυτή την άποψη, λοιπόν, είναι σχετικά ακίνδυνο, κάτι που δεν συμβαίνει και με το καίσιο. Στον αντίποδα, τα ισότοπα του καισίου έχουν διάρκεια ζωής από δύο έως 30 χρόνια.

«Όταν καταλήξουν στο έδαφος περνούν από τις ρίζες στα φυτά κι έτσι εξηγείται πώς οι συνέπειες από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ είναι εμφανείς ακόμα και σήμερα», εξηγεί στον «Α.Τ.» ο πυρηνικός φυσικός, τέως διευθυντής ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», Ανδρέας Θεοφίλου. Το ξέπλυμα με νερό δεν βοηθάει καθόλου σε αυτή την περίπτωση. Εάν ο άνθρωπος καταναλώσει τέτοια τρόφιμα τότε το ραδιενεργό καίσιο απλώνεται στο αίμα και στους μυς αντικαθιστώντας το κάλιο και η επιβλαβής ακτινοβολία διαχέεται.

Γάλα: Το αγελαδινό γάλα ανήκει ίσως στην πιο επικίνδυνη κατηγορία. Οι αγελάδες είναι σαν τις ηλεκτρικές σκούπες, ρουφούν το ραδιενεργό ιώδιο που επικάθεται σε μεγάλες περιοχές βοσκής και αυτά τα σωματίδια πολύ εύκολα περνούν στο γάλα. Ωστόσο, ακόμα κι αν κάποιος καταναλώνει μολυσμένο γάλα για ένα χρόνο, η δόση της ραδιενέργειας που θα δεχθεί είναι ίση με την ακτινοβολία μιας αξονικής τομογραφίας στο νοσοκομείο.

Ψάρια: Η ραδιενέργεια πο
Keywords
Τυχαία Θέματα