Ούτε ένα βήμα μπροστά για τα “Χρυσωρυχεία Θράκης”

Για μια ακόμα φορά οργιάζει η φημολογία ότι εγκρίθηκε η ένταξη του έργου χρυσού στο Πέραμα Έβρου στη διαδικασία fast-track, αυτή τη φορά με αφορμή τη συνέντευξη τύπου του Υπουργού Ανάπτυξης Μ Χρυσοχοϊδη για την πορεία του ΕΣΠΑ. Oι εφημερίδες βιάστηκαν να βάλουν μεγάλους εντυπωσιακούς τίτλους (“Ξεκινούν τα έργα…” κλπ) όμως δεν έκαναν τον κόπο να διαβάσουν τι πραγματικά είπε ο Υπουργός. Και σε κανέναν δεν....
έκανε εντύπωση η σιωπή της εταιρείας… Διαβάζουμε στο σχετικό άρθρο των “ΝΕΩΝ” (παρατίθεται ολόκληρο παρακάτω):

Στον προθάλαμο
του fast track βρίσκονται 20 επενδυτικά σχέδια από τους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού, αξίας 5,5 δισ. ευρώ… για τα τέσσερα σχέδια ολοκληρώθηκε θετικά η αξιολόγηση από το Invest in Greece και αναμένεται να δοθεί πράσινο φως από τη Διυπουργική Επιτροπή (ΔΕΣΕ).

Σε αυτό ακριβώς το σημείο βρισκόμασταν και πριν από ένα μήνα (Τα “Χρυσωρυχεία Θράκης” και ο μύθος της “αδειοδότησης εντός του Αυγούστου”) και η υπόθεση δεν έχει προχωρήσει ούτε βήμα παραπέρα. O ρόλος της Ιnvest in Greece είναι να δέχεται τους φακέλους των αιτήσεων, να κάνει μια αρχική αξιολόγηση και να τους προωθεί στη Διυπουργική Επιτροπή (ΔΕΣΕ). Χωρίς την έγκριση της ΔΕΣΕ, δεν έχουμε ένταξη στο fast-track.

Το “ΚΕΡΔΟΣ” (εδώ) δημοσιεύει ολόκληρη τη συνέντευξη τύπου του Χρυσοχοΐδη όπου, όπως θα δείτε, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε χρυσωρυχεία και fast-track. Προφανώς, αφού δεν έγινε και τίποτα…. τζάμπα οι πανηγυρισμοί!

Fast track για Κοζάνη, χρυσό και μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα
Τέσσερις μεγάλες επενδύσεις συνολικής αξίας 1,2 δισ. ευρώ είναι οι πρώτες που παίρνουν τον δρόμο του fast track, ανάμεσα στις οποίες και το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό που σχεδιάζεται παγκοσμίως, αυτό της ΔΕΗ στην Κοζάνη, καθώς και σχέδιο αξιοποίησης κοιτάσματος χρυσού στον Εβρο, έργα που γίνονται με ξένα κεφάλαια. Στον προθάλαμο του fast track βρίσκονται άλλα 20 επενδυτικά σχέδια από τους τομείς της ενέργειας και του τουρισμού, αξίας 5,5 δισ. ευρώ.

Αυτά ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Μ. Χρυσοχοΐδης, σημειώνοντας ότι για τα τέσσερα σχέδια ολοκληρώθηκε θετικά η αξιολόγηση από το Invest in Greece και αναμένεται να δοθεί πράσινο φως από τη Διυπουργική Επιτροπή. Τα τέσσερα projects είναι:

Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο, προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ και ισχύος 200 μεγαβάτ, στην Κοζάνη από τη θυγατρική της ΔΕΗ Ηλιακό Βέλος 1. Η συνολική ετήσια παραγωγή του πάρκου υπολογίζεται σε 260GWh. Στην τελική φάση του διαγωνισμού έχουν προκριθεί 15 σχήματα, ανάμεσα στα οποία τα μεγαλύτερα ονόματα του κλάδου διεθνώς.
Εγκατάσταση 39 φωτοβολταϊκών πάρκων ανά την Ελλάδα (Πελοπόννησος, Στερεά, Δυτική Ελλάδα και Θεσσαλία), κόστους 300 εκατ. ευρώ και ισχύος 131,074 MW από το ελληνικό σχήμα Δ. Παναγάκος – Solar Concept – Spes Solaris
Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών, προϋπολογισμού επίσης 300 εκατ. ευρώ και ισχύος 126,82MW από την εταιρεία Silcio, συμ
Keywords
Τυχαία Θέματα