Πρόβα τζενεράλε ενός κουρέματος (ΙΙ)

Όσο κατηγορηματικός είμαι τώρα και σχεδόν ένα χρόνο ότι θα πρέπει να γίνει ένα κούρεμα (όχι σαν το πρόσφατα κούρεμα light αλλά πολύ μεγαλύτερο), άλλο τόσο κατηγορηματικός είμαι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε δραχμές.

Η Angela Merkel σε πρόσφατη δήλωση που έκανε στο Reuters
(μέσο του Πρώτο Θέμα), είπε ότι δεν τίθεται θέμα επαναφορά της δραχμής και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή και για την.....
Ελλάδα και για τη ζώνη του ευρώ, «μια ελληνική χρεοκοπία δεν σημαίνει και εγκατάλειψη του ευρώ και πως είναι παρερμηνεία να συνδέονται αυτά τα δύο δεδομένα»…

Είναι κάτι που έχω επανειλημμένα τονίσει πολλές φορές σε αυτό το βήμα. Τι γιατί υπάρχει τόση συσχέτιση μιας Ελληνικής αναδιάρθρωσης με την έξοδο μας από το ευρώ προσωπικά δεν μπορώ να το καταλάβω. Κατά την άποψη μου, την φασαρία την κάνουμε εμείς και όχι οι ξένοι. Για άλλη μια φορά θέλουμε να βγάλουμε τα μάτια μας.

Στα δια ταύτα ...

Έχω ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τον όρο πτώχευση που χρησιμοποιείται ευρέως εν Ελλάδι.

Συνέχεια διαβάζουμε ότι θα μας πτωχεύσουν η ότι ετοιμαζόμουν την πτώχευση μας κτλ. Θα μου επιτραπεί να διαφωνήσω με την μετάφραση. Αυτό που εννοούν στα αγγλοσαξονικά μέσα είναι ότι θα αναγκαστούμε να κάνουμε στάση πληρωμών και αναδιάρθρωση ... κοινός default. Αυτό όμως δεν σημαίνει πτώχευση με την έννοια του ότι δεν θα μείνει τίποτα όρθιο και δεν θα έχουμε να φάμε. Σημαίνει απλά αθέτηση υπόσχεση πληρωμής.

“Πτώχευση”, υπό την έννοια ότι δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις προς τους πιστωτές μας έχουμε τώρα. Είμαστε ήδη ταμειακά μη βιώσιμοι και άρα “ήδη χρεοκοπημένοι”.

Τα κράτη όμως δεν εκκαθαρίζονται όπως οι επιχειρήσεις, άπλα κάνουν στάση πληρωμών. Αυτό που οι περισσότεροι στην Ελλάδα λένε πτώχευση, σημαίνει στάση πληρωμών και αθέτηση υποχρεώσεων. δεν έχει καμία σχέση με τον αντίστοιχο όρο στα αγγλικά του bankrupt.

Πτώχευση - έχω πει στο παρελθόν - θα είναι αυτό που θα πάθουμε, προσπαθώντας να εξυπηρετήσουμε ένα χρέους που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί. Μπορεί η κυβέρνηση να είναι ταμειακά μη βιώσιμη, αλλά το ίδιο δεν ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα και τον μέσο Έλληνα πολίτη. Ακόμα και αν το κράτος βρεθεί χωρίς ευρώ τσακιστό τον επόμενο μήνα, το ίδιο δεν ισχύει για τους κατοίκους αυτής της χώρας.

Καταρχάς να πω ότι το κούρεμα δεν θα μας λύσει όλα τα προβλήματα. Αυτό είναι σαφές. Αλλά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει. Πρέπει να γίνει διότι χωρίς αυτό, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορεί να μειωθεί το χρέος μας. Ακόμα και πρωτογενές πλεόνασμα να πετύχουμε, το χρέος θα συνεχίσει να διογκώνεται, καθώς οι τόκοι που θα πρέπει να υπερκαλυφτούν είναι περίπου 20 δις ετησίως.

Μόνο με ένα μεγάλο κούρεμα υπάρχει πιθανότητα να μπορεί να σταθεροποιηθεί το Ελληνικό χρέος. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη μέσο μιας αποπληθωριστικής πολιτικής. Πέραν αυτού, αν ο Ελληνικός λαός δει ότι μας χαρίζουν 200 δις ευρώ (περίπου τόσο υπολογίζω ότι
Keywords
Τυχαία Θέματα