42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας: Ξεκινά η πιο μεγάλη γιορτή του ελληνικού σινεμά…

"Π" ARTΘΕΜΑΈντυπη Έκδοση

 

Η πιο μεγάλη γιορτή του ελληνικού σινεμά ξεκινά, έτοιμη να μεταμορφώσει για ακόμη μια χρονιά το κέντρο της Δράμας σε ένα ξέφρενο κινηματογραφικό πλατό. Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους είναι εδώ, με στόχο να αναδείξει νέα κινηματογραφικά ταλέντα εν τη γενέσει τους.

Το 42ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Αντώνη Παπαδόπουλο, θα διεξαχθεί στην αίθουσα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο, έχοντας το βλέμμα στραμμένο προς την ανακατασκευή

της μεγάλης Καπναποθήκης που θα στεγάσει και τη διοργάνωση. Μια διοργάνωση που δεκάδες νέοι σκηνοθέτες επιλέγουν κάθε χρόνο για την πανελλαδική τους πρεμιέρα με τους εκατοντάδες επισκέπτες να γεμίζουν ασφυκτικά τις αίθουσες. Σε όλα τα προγράμματα του φεστιβάλ θα προβληθούν συνολικά 199 ταινίες από 64 χώρες.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 240 ελληνικές ταινίες που κατατέθηκαν φέτος, 60 ταινίες θα διεκδικήσουν τα βραβεία της 42ης διοργάνωσης, με παλιούς γνώριμους αλλά και πολλά νέα ταλέντα να συμμετέχουν σε αυτές. Μεταξύ των ταινιών, οι έξι θα είναι ντοκιμαντέρ, οι τρεις animation και οι δέκα σπουδαστικές.

Μάλιστα, την πανελλαδική του πρεμιέρα θα πραγματοποιήσει στη Δράμα και ο Βασίλης Κεκάτος, που πριν από μερικούς μήνες έγινε ο πρώτος Έλληνας που απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες για την ταινία του «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς».

Είκοσι δύο από τους σκηνοθέτες που διαγωνίζονται φέτος είναι γένους θηλυκού, ενώ δεκαέξι είναι από τους Έλληνες του Κόσμου. Στο φετινό ελληνικό διαγωνιστικό θα προβληθούν και 21 ταινίες Ελλήνων που γύρισαν την ταινία τους σε ξένη γλώσσα: δεκατέσσερις από αυτές είναι αγγλόφωνες, δύο γαλλόφωνες, δύο γερμανόφωνες, ενώ υπάρχουν και κάποιες γυρισμένες στα ιταλικά, τα αραβικά και τα κουρδικά.

Οι φετινές «μικρές» που διαγωνίζονται (διάρκειας από 4 έως 29 λεπτά) στην πλειονότητά τους είναι ανεξάρτητες παραγωγές, ενώ κάποιες έχουν χρηματοδοτηθεί από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την ΕΡΤ, την Cosmote και το Onassis Culture.

Αναφορικά με τη θεματολογία, το προσφυγικό, ο πόλεμος και οι επιπτώσεις τους κυρίως στα μικρά παιδιά εξακολουθούν να απασχολούν ένα σημαντικό ποσοστό νεαρών δημιουργών, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία ζητημάτων που αφορούν τη σύγχρονη Ελλάδα, όπως η ανεργία, η φτώχεια, η δύσκολη επαγγελματική αποκατάσταση και η διάψευση των ονείρων των νέων τού σήμερα.

Επιπλέον, θέματα όπως η απώλεια και η διαχείρισή της, τα γηρατειά αλλά και οι σχέσεις μάνας - γιου και κόρης - πατέρα φαίνεται να εμπνέουν τους «μικρομηκάδες», ενώ δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι ερωτικές ιστορίες, ακόμα και μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Κάποιοι άλλοι, τέλος, επέλεξαν να σχολιάσουν την Αθήνα του Airbnb, της εγκληματικότητας, των ναρκωτικών και της διαδικτυακής πορνείας, ενώ θα δούμε και μια ταινία με φαντάσματα και μια αλληγορία για το τέλος του ανθρώπινου πολιτισμού.

Πολλοί είναι οι δημοφιλείς ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στις ταινίες του διαγωνιστικού. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους Γιώργο Πυρπασόπουλο, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Γιάννη Κοκιασμένο, Ερρίκο Λίτση, Στέλλα Φυρογένη, Ρομάνα Λόμπατς, Ανδρέα Κωνσταντίνου, Γιώργο Αρμένη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Ιωάννα Τσιριγκούλη, Δημήτρη Ξανθόπουλο, Αργύρη Ξάφη, Γιώργο Γάλλο, Κατερίνα Παπουτσάκη, Κώστα Ξυκομηνό, Βασίλη Κουκαλάνι, Σοφία Κόκκαλη, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γιάννη Παπαδόπουλο, Παύλο Ιορδανόπουλο, Έλενα Μαυρίδου, Σίσσυ Τουμάση, Χρήστο Καρτέρη, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, αλλά και την πρωταγωνίστρια του θεάτρου Άττις Σοφία Χιλλ.

Το Διεθνές Τμήμα

Το φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια από τη διεθνοποίησή του, θα προβάλει 67 ταινίες από 60 χώρες του κόσμου, από την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Ν. Αφρική και την Ανδόρα μέχρι το Κατάρ, το Βιετνάμ, το Αζερμπαϊτζάν και το Αφγανιστάν.

Ειδικότερα, οι ταινίες από Ελλάδα που επελέγησαν να συμμετάσχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό είναι οι εξής:

«Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς», Βασίλης Κεκάτος.

«Cloud», Mιχάλης Δημητρίου.

«Καρτ Ποστάλ από το Τέλος του Κόσμου», Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος.

Και από την Κύπρο:

«Εξομολόγηση», Ανδρέας Σιεηττάνης.

Από το φετινό φεστιβάλ δεν θα μπορούσαν να λείπουν, φυσικά, και οι εκπλήξεις! Το ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα, λοιπόν, μεταξύ άλλων, παρουσιάζει:

 Την αγγλική ταινία «The Trap», που έχει σκηνοθετήσει η Λένα Χίντι, η γνωστή Σέρσεϊ Λάνιστερ από το «Game of Thrones», που επέλεξε για ηρωίδα της τη συμπρωταγωνίστριά της στο πασίγνωστο σίριαλ Λαίδη Κάτλιν Σταρκ – κατά κόσμον Μισέλ Φέρλι.

 Την αμερικανική ταινία «Birth of a poet», όπου ο χολιγουντιανός σταρ Τζέιμς Φράνκο (συν)σκηνοθετεί την Κλοέ Σεβινί σε ένα πρότζεκτ που προοριζόταν για μεγάλου μήκους και που τελικά γύρισε σε short version.

 Την αγγλική ταινία «Boiling Point», που διαδραματίζεται στην κουζίνα ενός εστιατορίου και που υπογράφει ο ηθοποιός της σειράς «Chernobyl» Φίλιπ Μπαραντίνι.

 Το animation «The Phantom 52», όπου ο γνωστός Αμερικανός ηθοποιός Τομ Σκέριτ δάνεισε τη φωνή του, καθώς και την ταινία animation «Daughter» της νεαρής Daria Kashcheeva από την Τσεχία, που φέτος ήταν υποψήφια για τα Student Oscars.

 Την ταινία «Gupsy Hunt» από τη Δανία, όπου μετά τη συγχώνευση μιας πολυεθνικής οι εργαζόμενοι ψυχαγωγούνται κάνοντας σαφάρι… τσιγγάνων.

Στο φετινό φεστιβάλ θα δούμε όμως και σίκουελ μικρού μήκους, όπως το «Elena» από την Κολομβία, που αποτελεί συνέχεια της βραβευμένης στη Δράμα το 2017 ταινίας «Genaro».

Με μια ματιά, η θεματολογία του φετινού διαγωνιστικού χαρακτηρίζεται από μια διεθνή τάση προς «βαριά» θέματα, με τις κωμωδίες να παραμένουν λιγοστές και… πικρές, σχολιάζοντας θέματα κοινωνικού περιεχομένου κυρίως. Ωστόσο, ο έρωτας, ακόμα και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι – ευτυχώς – παρών.

INFO

Από 15 έως 21.9.2019

Κινηματογράφος Ολύμπια, Δράμα, Δημοτικό Ωδείο Δράμας

Πρόσθετες πληροφορίες / Κρατήσεις: www.dramafilmfestival.gr

 

σινεμάφεστιβάλΤαινιών Μικρού ΜήκουςIssue: 2090Issue date: 12-9-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα